Проф. Стоилова: Мерките в никакъв случай не са крайни

Не са се спазвали леките предпазни мерки
25 ное 2020 19:00, Ния Христова
27
Проф. Стоилова: Мерките в никакъв случай не са крайни
Снимка: Pixabay
"Необходими бяха тези допълнителни противоепидемични мерки, в никакъв случай не са крайни". Това каза пред БНР проф. Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в МУ в Пловдив. Според нея страната е влязла в епидемичната крива и се е изкачила нагоре към много високо ниво на заболеваемост, защото не са се спазвали леките предпазни мерки като носене на маски и дистанция между хората. 
 
"Когато се носят правилно маските, предпазват от приемане на високи дози вирусен товар, а при поемане на малки дози дават антитела. Медицината, базирана на доказателства, не показва вредности от носене на лицеви предпазни средства", обясни проф. Стоилова.
 
Тя не смята, че мерките са закъснели, но посочи, че може би е трябвало да се въведат, когато бяха наложени в страните от Западна Европа.
Още по темата
 
"Масовото изследване с тестово има своето значение, но трябва политическо решение за това. След тестването следва една много важна стъпка на изолация и карантиниране. Тук вече много голямо значение има самосъзнанието на обществото, защото като си заразен, трябва да се изолираш. Това не знам как ще стане. Трябва да се набележат мерки, които са наложителни".
 
Проф. Йорданка Стоилова обясни, че има научни изследвания, че в училищата е трудно да се спазва необходимата дистанция от 2 метра между учениците. Това е и причината да смята, че там вирусът се разпространява, но подчерта, че е много крайно определението, че училищата са развъдник на заразата.
 
"Добра ваксина, приложена на голям процент от населението, може да създаде колективен имунитет. А не да хвърлим хората да се заразяват и да има неконтролиран епидемичен протест, това е недопустимо! Дори не е хуманно!", заяви проф. Стоилова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората НЕ СПАЗВАТ леки мерки, защото с леки мерки не се предупреждава за сериозна опасност.Освен това в обществото няма самосъзнание и дисциплина. Новите мерки трябваше да са такива още от 1 ноември...
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медицината, базирана на доказателства, не показва вредности от носене на лицеви предпазни средства", обясни проф. Стоилова.Професор Стоилова да обясни има ли медицински проучвания с изводи дали помага маската или вреди? Че ми е любопитно, до тук по целия свят няма проучване, тя обаче обяснява и твърди...