Решено е: Държавата се затваря частично до 21 декември

Вижте кои са обявените мерки
Обновена: 25 ное 2020 11:03 | 25 ное 2020 09:38, Веселина Йорданова
712

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Строги здравни мерки влизат в сила от петък, 27 ноември до 21 декември, обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в МС. Противоепидемичната обстановка се удължава до края на януари 2021 г.

Присъствените занятия в училище спират напълно, както и извънкласните дейности. Затварят врати ВУЗ-овете, няма да работят детски градини и ясли.

Още по темата
Спират конкурсите, семинарите, изложенията и обществените мероприятия в присъствена форма, културни и развлекателни мероприятия. Изключения ще има за театрите при капацитет от 30% и спазване на здравните мерки.

Не се допуска организирането на частни тържества с повече от 15 души.

Допускат се единствено доставки по домовете от заведенията, спират работата фитнес залите, казината.

В моловете ще работят само банките, аптеките и хранителните магазини.

Няма да има екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

Спират спортните и тренировъчните мероприятия за лица до 18 г. с изключение на вече започналите международни спортни състезания. Тези за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.

Остават отворени религиозни храмове, паркове и градинки, не се налага вечерен час в нито една сфера.

Ангелов заяви, че мерките не са толкова строги, колкото в други страни. Всичко, което не е включено в заповедта, е разрешено, беше лаконичен той.

Мерките влизат в сила от петък вечерта, тоест тогава учениците ще ходят на училище и моловете ще бъдат отворени. Целта е до празниците от тях да има резултат.

Не става въпрос хората да са затваряни по домовете, а целта е да се намали заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква между втората и третата седмица, обяви шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Според него ще е успех намаляването на заболеваемостта с 30-50%.

Той посочи, че има легла, но няма достатъчно здравен персонал, а човешкият живот е най-голямата ценност. Заразените медици в момента са над 2 хил.

По думите му този срок е дал резултат в други страни.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че Европа продължава да е в разгара на пандемията. За последните 14 дни са заразени 3 млн. души, а починалите са 50 хил. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези данни, заяви той. Кунчев каза, че очакванията са грипът тази година да закъснее и да бъде с по-ниска интензивност.

В Пловдив, Стара Загора и Плевен ще има центрове за вземане на плазма, както в София и Варна, а лекарства са осигурени, увериха здравните власти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
462
4
 
5
 
! Отговори
Пролетарка преди 3 години
Заводите спират ли не разбрахме ?
461
11
 
2
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
До След 3 седмици:"И КАКВО ПРАВИМ ДРУГАТА ГОДИНА?"ВАКСИНИРАМЕ СЕ. НЯКОИ ПОЧНАХА.ПО-УМНИТЕ.
460
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОРАТА СА ГЛАДНИ И ОЗВЕРЕЛИ
459
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важно е вируса да не изчезне и да го има максимално дълго.
458
10
 
24
 
! Отговори
овце български преди 3 години
любимия ви Тиккввоч ви излъга за пореден път само до преди 2 седмици се кълнеше че няма да има повторно затваряне
457
6
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
До Анонимен 473 Как ще ходим на почивка в Турция и Гърция, ако децата учат през лятото ?
456
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълно малоумие
455
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакво затваряне на нищо не трябва да има !И без това вируса вече мина през половината население.Още няколко седмици и ще мине през всички и край - няма вирус.
454
2
 
19
 
! Отговори
След 3 седмици: преди 3 години
Най-лошото е, че след 3 седмици:1. Ще има яко купони по Коледа;2.Народът ще е яко изтрещял;3. Болниците пак ще са пълни и няма да успеят да освободят легла, защото повечето възрастни хора са с др.болести. Доста от младите също се влошават; 4.Ваксината- евентуално през март, но при хората със заболявания ще има усложнения.5.Всички няма да е удачно да бъдат ваксинирани, заради усложненията от ваксината.И КАКВО ПРАВИМ ДРУГАТА ГОДИНА? Никой не знае....нито у нас, нито в чужбина..
453
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 473Лятото при баба и дядо няма онлайн учене, то не се нае и нет дали има...
452
3
 
15
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Във всички писания и изброявания на мерките не открих еднозначно никъде : затварят ли библиотеките ? Дано да не за да можем да си вземем и ние някоя книжка ...с толкова НАСИЛСТВЕНО получено свободно време..Аз лично бих препрочел Винету...
451
4
 
17
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Заплатите на бюджетните служители да се намалят с 40%, в подкрепа на бизнеса, докато трае това положение, а то ще продължи и след нова година. Все пак този бизнес ни дава заплатите.
450
3
 
13
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Работата е сериозна! За два дни двама колеги здрави и прави момчета починаха. Лоша работа.
449
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AзПише се Елиминира...
448
8
 
10
 
! Отговори
До 468 преди 3 години
Подкрепям. Не трябваше да затварят детските градини и училищата за малките. Само ние родителите ,КОИТО НЯМАмЕ БАБИ ( АМИ ПОЧИНАХА БЕЗ ДА НИ ПИТАТ!)сега си знаем какво ни е...Ще се налага да водя детето с мен на работа !!! Супер здравословно и забавно ще му е. Но ситият на гладният не вярва. Като чета коментарите - май 2/3 нямат деца затова и така плюят! Те губят ,а ние ще се оправяме пак някак! И още нещо важно - само е Чехия и Полша ЗАТВОРИХА ДГ и Оу! Другите УЧАТ!!!
447
2
 
4
 
! Отговори
До 473 преди 3 години
Отговарям веднага: В детските градини НЯМА ВАКАНЦИЯ . Почиват половината от август. Ти като родител си НАЯСНО с това и правиш постъпления да реагираш - отпуск, друго...При децата 1-4 клас - имаш по - дълга ваканция да. Три месеца и половина . Тогава търсиш адекватни мерки предварително - има платени занимални ,зелени училища и прочее. Но когато НЯКОй Ти каже днеска за утре не е същото.
446
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ?Има много проблеми с онлайн образованието , но е по-добро от нулева година . Другият вариант е , да се учи през лятото - едва ли ще са съгласни много родителиА колкото до гледането на децата - през лятото кой ги е гледал , през останалите ваканции
445
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тодорова 462 Пълно затваряне имаше в Китай , в Ухан Транспортът в града беше спрян .Всички транспортни връзки за и от града бяха спрени .Магазините бяха затворени с изключение на хранителните . Производства , предприятия бяха спрени .Веднъж на 3 дни имаше право един човек от домакинство да излиза да купи храна . Ние никога не сме имали подобни мерки
444
2
 
8
 
! Отговори
Христов преди 3 години
Всички прекарали ковид да помогнат на медиците. Това е война. Няма значение кой какъв е по професия и политици и всички да помогнат и да започне да се спасяват човешките животи, че положението е тежко.Възхищавам се на хора като Тервел Пулев!!! Преди всичко да сме единни като общество и в този момент да забравим за омразата!
443
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ай честиту, от Винету толкоз- акъл за повече няма в балалайката. Знае само асфалт да лее и фондове да джоби и нощни шкафчета да пълни с мангизи. Съд и затвор за ТУЛУПА!!!!