Решено е: Държавата се затваря частично до 21 декември

Вижте кои са обявените мерки
Обновена: 25 ное 2020 11:03 | 25 ное 2020 09:38, Веселина Йорданова
712

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Строги здравни мерки влизат в сила от петък, 27 ноември до 21 декември, обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в МС. Противоепидемичната обстановка се удължава до края на януари 2021 г.

Присъствените занятия в училище спират напълно, както и извънкласните дейности. Затварят врати ВУЗ-овете, няма да работят детски градини и ясли.

Още по темата
Спират конкурсите, семинарите, изложенията и обществените мероприятия в присъствена форма, културни и развлекателни мероприятия. Изключения ще има за театрите при капацитет от 30% и спазване на здравните мерки.

Не се допуска организирането на частни тържества с повече от 15 души.

Допускат се единствено доставки по домовете от заведенията, спират работата фитнес залите, казината.

В моловете ще работят само банките, аптеките и хранителните магазини.

Няма да има екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

Спират спортните и тренировъчните мероприятия за лица до 18 г. с изключение на вече започналите международни спортни състезания. Тези за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.

Остават отворени религиозни храмове, паркове и градинки, не се налага вечерен час в нито една сфера.

Ангелов заяви, че мерките не са толкова строги, колкото в други страни. Всичко, което не е включено в заповедта, е разрешено, беше лаконичен той.

Мерките влизат в сила от петък вечерта, тоест тогава учениците ще ходят на училище и моловете ще бъдат отворени. Целта е до празниците от тях да има резултат.

Не става въпрос хората да са затваряни по домовете, а целта е да се намали заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква между втората и третата седмица, обяви шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Според него ще е успех намаляването на заболеваемостта с 30-50%.

Той посочи, че има легла, но няма достатъчно здравен персонал, а човешкият живот е най-голямата ценност. Заразените медици в момента са над 2 хил.

По думите му този срок е дал резултат в други страни.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че Европа продължава да е в разгара на пандемията. За последните 14 дни са заразени 3 млн. души, а починалите са 50 хил. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези данни, заяви той. Кунчев каза, че очакванията са грипът тази година да закъснее и да бъде с по-ниска интензивност.

В Пловдив, Стара Загора и Плевен ще има центрове за вземане на плазма, както в София и Варна, а лекарства са осигурени, увериха здравните власти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
482
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ББНе сравнявай СССР с ЕС. Има голяма разлика. Бившият СССР ограничаваше свободата на пътуване, а ЕС ограничава дишането. Помисли си кое е приоритетно.
481
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 505Тоест убийте икономиката съвсем и оставете хората без работа?! Това ли предлагаш?!
480
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩирлицА Вие какво предлагате вместо "измислените мерки" ?
479
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Затворете заводите!!! "А защо не болниците? Оплакват се от претоварване - ми да ги затворят. И всичко ще си дойде на мястото за 2-3 седмици.
478
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затворете заводите!!!
477
4
 
0
 
! Отговори
Цки преди 3 години
Добре затваряте... затваряте хората нямат дисциплина и правят каквото си искат ,,,нужно е да ,но точно преди коледа хората какво ще ядът след като седят в къщи за да гледат децата си ? А децата нали чакат коледа с нетърпение какво ще кажете за хората които вече отложиха кредитите си и сега трябва да ги връщат с лихвите А пак останаха без работа ? Или на децата ще им кажем ,че дядо Коледа е с ковид и няма да идва тая година ?? Трябваше отдавна да се затвори всичко И вече щеше да е минало !
476
3
 
0
 
! Отговори
НР ОТ НАМЕЦИ А? преди 3 години
Е аз ще ти го кажа направо, тая помощ дето си решил да я взимаш е проклятие под прикритие. Друг намек не разбираш - 96 прасета дето са гласували против ВНС да са в ***! И трети намек -гърлото ти ще ти изтръгнат ако продължаваш магарешката! Не ставало така, спа иначе и така не ставало и натам не може! Сервирал съм ти го без глава! Имам още един такъв куршум. Дай да те видим колко си безочлив!
475
3
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
не признавам властта ви,Бог ми е дал живота..политическата класа назначава ненужна администрация финансирана с ДДС-то на гладните за да им гласува и държи на власт...не правеща нищо друго освен да създава рестрикции с които да ви мачка и държи в подчинение...не признаваме властта и законите ви..геноцид финансиран от ЕСССР...фашизъм в 21 век,Свобода или Смърт!!!
474
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово личните лекари не си вдигат телефона.
473
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личния ми се пишеше уж приятел,пък не ми вдига вече втора неделя.Май ще го смвням скоро.
472
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ КЕ ДА ИМА ЖИВОТ В ТИКВОЛАНДИЯ
471
0
 
4
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
До 454Още, всички производствени фирми не са в заповедта. Те не са затворени!
470
6
 
11
 
! Отговори
След 3 седмици преди 3 години
До читател: ако мислиш, че ваксината ще се продава свободно по аптеките си в голямо заблуждение! Това ще стане чак след 1-2 години. Ще се разпространява чрез болниците и личните лекари. Ваксинирай се, успех! Ние ще почакаме. Около 3 години трябват, за да се натрупа история на страничните ефекти. Ще се окаже, че не всяка ваксина е подходяща. Не съм против ваксините, но много бързички ги сготвиха и се съмнявам...
469
2
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
При плурализъм обществото ще реши , а обществото ще реши социална политика а не консервативма фашистка политика на купуване на самолети и кораби за да останат на власт тогава пенсиите и заплатите ще се вдигнат и държавата и народа ще стане европейски и световен стандарт
468
4
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Трябва млади необремени и обикновни хора на около 30 години да са на власт, защото те са в реалния живот , защото те ще ходят на работа с градския транспорт и тнт, докато има диктатура тук винаги нещата ще са такива падне ли диктатурата ще станем Швейцария и с референдуми ще се управлява от народа а не от диктатор ще има плурализъм народен не на партиите а на народа няколко милиона българи ще са премиери всеки ще е премиер и на рефендум ще казва за какво да се харчат парите самолети,кораби,пенси
467
2
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Измислените мерки на недораслите ни другари управници,подкопават основите на и без това разнебитената държава.Премахването и преиначаването на неудобните за модерастите мнения,показва единствено кой е основният им поръчител и спонсор.Ако имахте малко акъл,щяхте да оставите всички различни от удобните за вас гледни точки,та поне да изглеждате като кумирите,на които подражавате.Сега направете чупка в кръста пред портрета на Вожда.
466
2
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Да ви затворят
465
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПитащКакво питаш? От много питане и бездействие се стигна дотук...
464
1
 
3
 
! Отговори
до -до доктор да си преди 3 години
Па само ти си учил-- не 12 а 18 години съм учил .... А, че станахте супер търговци, станахте !
463
15
 
36
 
! Отговори
Питащ преди 3 години
Какво му е частичното след като за мен е на 100% ?? Аз НЯМА да ходя на работа за да мога да гледам малката ,която по принцип ходи на градина. Голямата също е вкъщи - учи дистанционно. За малката няма алтернатива на обучение ,но на кой му пука. И какво излиза - на 100% са ограниченията. Ако питаш някой без семейство и деца + направо си е нищо! Но пък него би го бутнало затваряме на заведения и ресторанти. Тоест всеки според битието му. Комарджиите страдат за казината...Спортуващите за фитнеса...