Решено! Велико народно събрание за нова Конституция няма да има

Опозицията провали намерението на мнозинството
Обновена: 25 ное 2020 11:44 | 25 ное 2020 11:43, Камелия Цветанова
215
Решено! Велико народно събрание за нова Конституция няма да има
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проектът за решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание не получи нужната подкрепа от депутатите, за да бъде приет.

Още по темата
Той беше внесен от 127 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" днес.

За да бъде прието такова решение обаче е нужна подкрепата на 160 депутати.

От 212 гласували 111 от ГЕРБ и ОП бяха „За“, 93 от БСП, ДПС и независимите бяха „Против“, а 8-те от „Воля“ се въздържаха.

От БСП и ДПС реагираха остро на проекта за нова Конституция на ГЕРБ. Дебатът по проекта на решението продължи два часа и половина.

Крум Зарков коментира, че "конституционният кьорфишек явно цели да отклони вниманието от задълбочаващата се здравна, социална и икономическа криза".

"Бащите на Конституцията са предвидили дълга процедура и квалифицирано мнозинство да я предпазят, защото ако действаше предложението на ГЕРБ, тя щеше да се променя със скоростта на противоепидемичните мерки", настоя той.

Социалистът Явор Божанков коментира, че проектът на Конституцията е бил политическа маневра заради протестите през лятото.

"Всеки юрист ви каза, че този проект не става, дори и Венецианската комисия. Кой е авторът на тази Конституция, кой я е написал и понеже никой не иска да си го признае го приемаме като колективен плод, а ако можеше да покажем на хората 10-годишното управление на ГЕРБ, това е този проект, то е вашата визитна картичка. Сега отново изпълнителната власт използва мнозинството в НС, но имената на министрите няма да стоят под този проект, те няма да носят отговорност, а вашите имена ще стоят под този срамен акт", обърна се той към управляващите.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни позицията на движението, че няма да подкрепи проекта за Конституцията на ГЕРБ и няма да гласува за свикване на ВНС.

"Видяхме оценката на Венецианската комисия, която беше ясна и категорична, че този проект не става. И с това си обясняваме и така прибързаното внасяне днес за разглеждане - срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата", настоя той.

Според него предложеният проект на нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността.

"Конституцията трябва да се приеме като нов обществен договор в нормално и креативно политическо време, а този проект не отговаря на обществените нагласи и очаквания", отсече Карадайъ.

Тома Биков от ГЕРБ пък настоя, че идеите в новата Конституция са тези на протестиращите през лятото.

"Нашият проект събра най-вече исканията на протестиращите през лятото, едно от тези искания беше свикване на ВНС. Подминахме обидите, които бяха отправени към мнозинството, личните нападки и лансирахме идеите на протеста, това са идеите, които днес опозицията нарича диктатура", каза той.

Биков призна, че и в ГЕРБ имат забележки към много от тези идеи, но целта на проекта е да влезе дебатът в НС, а не да се води на улицата.

Той призова опозицията да е малко по-отворена за дебат. "Конституцията не е Библия, за да не може да се променя", категоричен беше депутатът от ГЕРБ.

Съпартиецът му Красимир Ципов напомни, че действащата Конституция е претъпяла няколко промени основно в частта за съдебната власт.

Сега акцент в проекта на новия основен закон също е съдебната власт.

"Това е дебатът, който водим повече от пет години. Преди пет години, когато ВСС беше разделен на две колегии получихме препоръки от Венецианската комисия на Съвета на Европа", коментира той.

Той поиска от БСП да изложи своите виждания по въпроса, защото към момента няма ясно становище от левицата.

"Отправяте само критики, че този проект не става, че ще бъде прието от този парламент, но какво е вашето становище по проблемите", посочи Ципов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 96...Кого заблуждаваме бе,герберуго гламава.Ако ти не разбираш български език,ние разбираме.Я си пусни запис на изявлението на Бойко Борисов от лятото.Точните му думи бяха,че ако не му бъде прието предложението за нова конституция,веднага ще се оттегли от поста министър-председател.То бива да сте ***,ама вие минавате всички граници на наглостта.
81
3
 
4
 
! Отговори
Инфо преди 3 години
Един от създателите на настоящата Конституция - Джеров - каза че и тя е консултирана с Венецианската комисия, така че правилно е и новата да бъде консултирана, соглед осигуряване съответствие с европейските норма, а и коментар на написаните в нея текстове, предложени от извънпарламентарни сили, за да не могат да ги ползват за получаване на политически дивиденти и организиране на протести.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 94Бойко и Валерката са социопати :) Едва ли Бойко ще изпусне кокала, по скоро противниците му, доказал го е не веднъж :)) Много го подценявате премиера, прави се на ударен но не е такъв :))))
79
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам какво я цитират постоянно тази Венецианска Комисия. Тя няма никаква тежест и България не е длъжна да слуша такива комисии. Не съм запознат с конкретните им забележки, но в наше време те едва ли биха подкрепили какъвто и да е проект за конституция който не е достатъчно благоприятен за сексуалните и религиозните малцинства. Така че каквато и конституция да напишем, вероятността да кажат, че не става е почти 100%.
78
8
 
4
 
! Отговори
Защо заблуждавате преди 3 години
Боко каза, че ще започне процедура за нови избори щом се реши че ще се прави ВНС , което да гласува новата Конституция и съответно ще подаде оставка. Това си е съвсем нормално. Щом не се съгласуваха в НС за свикване на ВНС просто нещата си продължават както е предвидено в настоящата Конституция. А именно избори напролет за НС малко по-късно за президент. А иначе тези оргии по площадите е време да бъдат озаптени, а не да затварят бизнесите на хората и децата по домовете.
77
2
 
10
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Жалко за Барни Ръбъл. Преписва от старата конституция така, както с паче перо е преписвал Софроний Врачански История Славяноболгарская. От бързане даже и герба сбърка. И накрая кьорфишекът не мина.
76
3
 
8
 
! Отговори
до 92 и подобни.. преди 3 години
Тя /тиквата/ реално се е оттеглила, бе! Не сте ли забелязали! Даржавата се командва от Мангъров и от тая заран - от Валери Симеонов! Който прекара и командва, откакто Премиерът ви напълно загуби връзка с действителността!
75
0
 
13
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Жалко! Мърлявото Деси хвърли толкова усилия да е началник на комисията по конституцията!
74
3
 
13
 
! Отговори
стоян преди 3 години
Тиквата беше казал,че ако ВНС бъде отхвърлено моментално ще си подаде оставката.До този час и минута все още няма оставка.Довечера всички на площада.Да му напомним на тъпата тиква за обещаното.И така ще е всяка вечер до оставката.А след това следва съд и затвор.
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов обеща,че ще се оттегли,ако проектът за нова конституция бъде отхвърлен.Медиите да бъдат така добри да му напомнят това негово обещание от края на месец юли.
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това го знам отдавна, Бойко приложи тази хватка за да му се размине, успя. няма нужда от нова конституция :))
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи какво ВНС и каква конституция предлагат. Няма смисъл ако са някакви козметични промени като тия на ГЕРБ. Радев искаше както Живков с президент който може да спира законите на ГЕРБ и издава президенски укази.
70
3
 
3
 
! Отговори
Рогатият... преди 3 години
Едва ли някой в БГ знае какво иска?
69
3
 
9
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Време е да завалят тикви.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е велика трагедия! Ся не моа спъ! БМБ е избягал от страната ,дегизиран с брада и фънк прическа...
67
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Баце не обеща ли ОСТАВКА ако бъде отхвърлено предложението за нова Конституция и ВНС.Или ние пак нещо не сме го разбрали.
66
2
 
12
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
То идеята Им беше просто да си продължат мандата! И начина на управление " проба грешка" си продължава. Слязат ли от власт.Този път изборите ще са други! Лицемери!
65
0
 
7
 
! Отговори
Питам преди 3 години
Конституцията на САЩ от коя година е ?
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крвата Тома!
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тъй, тъй!А онзи ми ти закон със странното име, дето за вкратце му викат "Бил ъф Райтс", дека го тургаш?