Решено! Велико народно събрание за нова Конституция няма да има

Опозицията провали намерението на мнозинството
Обновена: 25 ное 2020 11:44 | 25 ное 2020 11:43, Камелия Цветанова
215
Решено! Велико народно събрание за нова Конституция няма да има
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проектът за решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание не получи нужната подкрепа от депутатите, за да бъде приет.

Още по темата
Той беше внесен от 127 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" днес.

За да бъде прието такова решение обаче е нужна подкрепата на 160 депутати.

От 212 гласували 111 от ГЕРБ и ОП бяха „За“, 93 от БСП, ДПС и независимите бяха „Против“, а 8-те от „Воля“ се въздържаха.

От БСП и ДПС реагираха остро на проекта за нова Конституция на ГЕРБ. Дебатът по проекта на решението продължи два часа и половина.

Крум Зарков коментира, че "конституционният кьорфишек явно цели да отклони вниманието от задълбочаващата се здравна, социална и икономическа криза".

"Бащите на Конституцията са предвидили дълга процедура и квалифицирано мнозинство да я предпазят, защото ако действаше предложението на ГЕРБ, тя щеше да се променя със скоростта на противоепидемичните мерки", настоя той.

Социалистът Явор Божанков коментира, че проектът на Конституцията е бил политическа маневра заради протестите през лятото.

"Всеки юрист ви каза, че този проект не става, дори и Венецианската комисия. Кой е авторът на тази Конституция, кой я е написал и понеже никой не иска да си го признае го приемаме като колективен плод, а ако можеше да покажем на хората 10-годишното управление на ГЕРБ, това е този проект, то е вашата визитна картичка. Сега отново изпълнителната власт използва мнозинството в НС, но имената на министрите няма да стоят под този проект, те няма да носят отговорност, а вашите имена ще стоят под този срамен акт", обърна се той към управляващите.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни позицията на движението, че няма да подкрепи проекта за Конституцията на ГЕРБ и няма да гласува за свикване на ВНС.

"Видяхме оценката на Венецианската комисия, която беше ясна и категорична, че този проект не става. И с това си обясняваме и така прибързаното внасяне днес за разглеждане - срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата", настоя той.

Според него предложеният проект на нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността.

"Конституцията трябва да се приеме като нов обществен договор в нормално и креативно политическо време, а този проект не отговаря на обществените нагласи и очаквания", отсече Карадайъ.

Тома Биков от ГЕРБ пък настоя, че идеите в новата Конституция са тези на протестиращите през лятото.

"Нашият проект събра най-вече исканията на протестиращите през лятото, едно от тези искания беше свикване на ВНС. Подминахме обидите, които бяха отправени към мнозинството, личните нападки и лансирахме идеите на протеста, това са идеите, които днес опозицията нарича диктатура", каза той.

Биков призна, че и в ГЕРБ имат забележки към много от тези идеи, но целта на проекта е да влезе дебатът в НС, а не да се води на улицата.

Той призова опозицията да е малко по-отворена за дебат. "Конституцията не е Библия, за да не може да се променя", категоричен беше депутатът от ГЕРБ.

Съпартиецът му Красимир Ципов напомни, че действащата Конституция е претъпяла няколко промени основно в частта за съдебната власт.

Сега акцент в проекта на новия основен закон също е съдебната власт.

"Това е дебатът, който водим повече от пет години. Преди пет години, когато ВСС беше разделен на две колегии получихме препоръки от Венецианската комисия на Съвета на Европа", коментира той.

Той поиска от БСП да изложи своите виждания по въпроса, защото към момента няма ясно становище от левицата.

"Отправяте само критики, че този проект не става, че ще бъде прието от този парламент, но какво е вашето становище по проблемите", посочи Ципов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
13
 
21
 
! Отговори
Скоти Пипан преди 3 години
И какво ще стане ако дойде Слави - ще ви източат личните данни ли, ще крадат обществени поръчки ли, ще ви оставят без здравеопазване ли? Ми то всичко това тиквата вече го направи би, льoxмани. От какво ви е страх, по-лошо няма накъде, овце
41
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бройката на дупетатите трябва да намалее заради топящото се население. Съкращения на кметове, министри общини, съдебни. В европарламента вече орязаха бг.
40
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Новата" и тя се оказа,че е като старата с ГЕРБ начели и няма смисъл. Уплашиха се, че ще паднат от власт.
39
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не съм гласувал, но на тези избори ще гласувам против ГЕРБ, само за това, че искат да променят конституцията.
38
2
 
21
 
! Отговори
Курадо Кътани преди 3 години
прав е колегата - след Борисов който и да дойде, ще му се разкаже играта, защото ще наследи държава руина, разнебитвана методично десет години
37
3
 
12
 
! Отговори
Курадо Кътани преди 3 години
прав е колегата - след Борисов който и да дойде, ще му се разкаже играта, защото ще наследи държава руина, разнебитвана методично десет години
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, една добра новина.
35
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом няма нужда от промяна значи правителството се справя добре и по старата Конституция.
34
12
 
20
 
! Отговори
Васко Клеца преди 3 години
"На всички, които днес плюят по ББ, ще кажа, че след като угре изберете БСП+ ДПС+ Славчо = на кървави сълзи точно вие ще леете"да да да, това сме го чували, от Боце по-добро няма и неке се роди. Айде бегай naлячо
33
18
 
7
 
! Отговори
те мразят демокрация преди 3 години
Читаците и дружките им с червените шалвари и жигосаните петолъчки на челата отново истерично се разкрякаха от блатото на Грипена.
32
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусът направи едно добро дело - спря Тиквената конституция.
31
17
 
8
 
! Отговори
Ясновидец преди 3 години
На всички, които днес плюят по ББ, ще кажа, че след като угре изберете БСП+ ДПС+ Славчо = на кървави сълзи точно вие ще леете най- много, защото ще бъдете дълбоко разочаровани. Жална ни майка 2021год.
30
8
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
eдно хубаво нещо в тази ckапана година
29
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквената конституция с Член първи: Аз съм и магистралата, и пиарът, и джипът.
28
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как викаше Баце с двеста, амс на целия народ!Има едно спасение наричат го терминал.., за да не ме изтрият!За едно ми е жал територията е прекрасно кътче земя, която остава за мургавелките и 80%те ин фа нтили!Гласувайте за ГЕРП с надежда, че разбирате иронията!
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засили се Тома Биков да прави конституция, рече "пръц" и си седна обратно. Шоуто е един път, важното е че отвлякохме вниманието и все още държим властта.
26
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕТО ЗАТОВА АЗ И ВСИЧКИТЕ МИ ПРИЯТЕЛИ И РОДНИНИ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ТРИФОНОВ!п.п. не съм чалгар!
25
12
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 3 години
чакай, чакай, когато дойде НИНОВА ще видите за какво сте скачали
24
2
 
6
 
! Отговори
БУДАла преди 3 години
Време е за техните усмивки и мойте решения!2 месеца по късно:Опа това беше само за да ви будалкам. Размислих
23
2
 
17
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
Че и на бебетата беше ясно че това си беше чиста парлама на ГЕРБ и ОП ,само и само да няма предсрочни избори .Е успяха да се спасят но само временно . След редовните избори който ще загубя ще бъдат съдени но този път вкупом .Те си мисл;ят че ще се отървят от народното възмездие .Да ама не ,чака ги нов народен съд и и във затвора при бай Ставри