Заговори, хаос... Българите вярват в COVID конспирации

Ние обаче не сме единствени, в други държави също е така
25 ное 2020 12:22,
55
Заговори, хаос... Българите вярват в COVID конспирации
Снимка: БГНЕС

Българското общество е подвластно на конспирации, но не е единствено. В редица западни общества проучвания отчитат съществени дялове, споделящи подобни твърдения, които касаят коронавируса. Това каза пред БНР политологът Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд".

По думите му конспиративните теории често са обяснителен модел под лесна форма на сложни процеси и явления, които нямат напълно изяснен вид. Тоест нещо, зад което привидно може да бъде разкрит задкулисен договор. В някои западноевропейски държави, които са водещи икономики, доминира мнението, че щамът е нарочно разработен от Китай, за да се удари западният либерален икономически ред.

Още по темата

Конспиративната теория на психологическо равнище е своеобразен реванш за големи части от обществата по света – реванш спрямо нещо, което не може лесно да бъде обяснено, че е разкрито, демистифицирано, обясни още Стефанов.

Последното проучване на центъра показа, че 40% от българите смятат коронавируса за биологично оръжие, създадено за намаляване на населението на земята. Малко над една трета (33%) споделят мнението, че Covid-19 не е по-опасен от сезонния грип. 880 хиляди българи са на мнение, че чрез ваксината за коронавирус ще бъдат поставени  чипове в хората с цел контрол над тях.

"Разнопосочното публично говорене по темата, недоизяснените епидемиологични детайли, здравни детайли се явяват нещо като кислород за огъня в контекста на конспиративните теории, подхранват ги. Фактът, че все още, почти година след появата на Covid на световната сцена имаме неизяснени неща. Тази дезориентация, в която са изпаднали не само българските власти, а и световната политическа сцена, призвана да се справи с този проблем, подхранва именно такова мислене – че това лутане е част от един заговор, от един хаос, който изкуствено иска да ни въвлече в криза. Там много лесно се завъртат обяснителни модели“, допълни политологът.

Дяловете на привържениците на конспиративни теории у нас са значителни, коментира Анастас Стефанов. Балансът на ограничителните мерките ще е много труден, подчерта още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
3
 
! Отговори
Шефа от Шефилд преди 3 години
Не много за подигравка, защото и невярващите в конспирации не са много напред с материята ковидознание, примерно гигантски авторитет като ген.Мутафчийски на пресконференция на НОЩ през март заяви, че носенето на маски има само психологически ефект.
3
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той един каза, че трябва да се смени чипа в главата и други взеха това за чиста монета...Земята е плоска, а луната и космоса са холограми... Рептилите са сред нас и ни управляват.... Ковид се пренася през 5G... Няма Ковид...(последните две се споделят от едни и същи хора)... Ракията лекува всичко (удар с винкел по главата тоже)... Бил Гейтц ще ни чипосва(нищо че можете да си сложите руска ваксина ако искате) Народа е изтрещял тотално, никакви ценности никаква наука само какво казали у фачебука.
2
7
 
19
 
! Отговори
Бау преди 3 години
"разкриването" на конспирацията дава на народа сила, че нещо е направил. Никой не може да го излъже! Това го кара да се чувства умен, специален и т.н. Тъжно е, че даже за миг не му хрумва, че тези места, от които черпи информация може да лъжат :D
1
17
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Избиват ни пред очите ,какви коспирации ,всичко е повече от явно!