Заговори, хаос... Българите вярват в COVID конспирации

Ние обаче не сме единствени, в други държави също е така
25 ное 2020 12:22,
55
Заговори, хаос... Българите вярват в COVID конспирации
Снимка: БГНЕС

Българското общество е подвластно на конспирации, но не е единствено. В редица западни общества проучвания отчитат съществени дялове, споделящи подобни твърдения, които касаят коронавируса. Това каза пред БНР политологът Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд".

По думите му конспиративните теории често са обяснителен модел под лесна форма на сложни процеси и явления, които нямат напълно изяснен вид. Тоест нещо, зад което привидно може да бъде разкрит задкулисен договор. В някои западноевропейски държави, които са водещи икономики, доминира мнението, че щамът е нарочно разработен от Китай, за да се удари западният либерален икономически ред.

Още по темата

Конспиративната теория на психологическо равнище е своеобразен реванш за големи части от обществата по света – реванш спрямо нещо, което не може лесно да бъде обяснено, че е разкрито, демистифицирано, обясни още Стефанов.

Последното проучване на центъра показа, че 40% от българите смятат коронавируса за биологично оръжие, създадено за намаляване на населението на земята. Малко над една трета (33%) споделят мнението, че Covid-19 не е по-опасен от сезонния грип. 880 хиляди българи са на мнение, че чрез ваксината за коронавирус ще бъдат поставени  чипове в хората с цел контрол над тях.

"Разнопосочното публично говорене по темата, недоизяснените епидемиологични детайли, здравни детайли се явяват нещо като кислород за огъня в контекста на конспиративните теории, подхранват ги. Фактът, че все още, почти година след появата на Covid на световната сцена имаме неизяснени неща. Тази дезориентация, в която са изпаднали не само българските власти, а и световната политическа сцена, призвана да се справи с този проблем, подхранва именно такова мислене – че това лутане е част от един заговор, от един хаос, който изкуствено иска да ни въвлече в криза. Там много лесно се завъртат обяснителни модели“, допълни политологът.

Дяловете на привържениците на конспиративни теории у нас са значителни, коментира Анастас Стефанов. Балансът на ограничителните мерките ще е много труден, подчерта още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Има преди 3 години
Има хора които вярват само на измислени истории, но не и на истината. Това е така, защото самите те много лъжат и няма как да вярват на другите хора. При тези обстоятелства нещата не са толкова зле. В България има повече хора които казват истината в сравнение с тези които лъжат. 51 % са почтенни.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите се оказа, че не могат да напишат дори думата "смъртност" правилно. Тъй че какво да очакваме от 80% неграмотно или откровено *** население. Което си мисли, че премиерът е слънце, и че всичко на този свят се оправя с хитруване или в краен случай, с подкуп. За съжаление, не става така. На вирусите и бактериите изобщо не им дреме за вашите убеждения. Или за видеото, което всеки момент ще бъде изтрито. Пазете се, това е.
42
4
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 38 преди 3 години
Ти ако си мислиш, че до 10-15 години няма да чипират целия СВЯТ-ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕШ
41
4
 
0
 
! Отговори
Технологии преди 3 години
От много години тех компаниите искат да направят връзка между човек и комп!! Който не вяреа в технологичното развитие значи е ***! Не се говори за това защото може да излязат много истини за чоевка и бог.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно прасе казало' Човекът ни угоява, за да ни заколи '. 'Това са теории на конспирацията' отвърнало другото.Българинът все още може да събере две и две и да види къде издишат глупостите на управляващите
39
3
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Светът трябва да се подготви да узнае истината. Вече връщане назад няма. 5G, илюминати, дигитален контрол и т. н. Твърде много хора се възползват вече. Сектата е твърде голяма и неконтролируема.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък смятам, че вируса е пуснат с определена цел ,от някой,който искаше да създаде извънредна ситуация,за да не се проведат изборите на 3 ноември. И е пуснат много преди света да си даде сметка за случващото се.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами щом премиера вярва,че с дрон могат да му напълнят шкафа с кюлчета и евраци,защо населението да не вярва в конспирации?
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четейки доста от коментарите се убедих, че Бил Гейтс спокойно може да пропусне да чипира българите, те вече са чипирирани.
35
0
 
4
 
! Отговори
Маугли преди 3 години
Ще слагат чип на баба Пенка от село Арнаутито.
34
3
 
2
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До БългаринМне, ти си си един обикновен
33
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Не, аз вярвам, че всичко е случайно. Вярвам, че политиците, банките и олигарсите ни мислят доброто и съм готов да направя всичко, което ми кажат, без да се усъмня и да задавам въпроси, защото в противен случай съм негативен човек, конспиратор и маргинал.
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, маньо ...пишете си каквото искате. За тази планета само българите са важни. Наблюдавайте как ще се развият нещата до 2025 и ще се убедите. Ще видите и кои са враговете ни.По темата - ще си вярвам в каквото искам и ще си правя каквото искам. Тази планета е повече моя отколкото на някой от "елита" или "управляващите"
31
2
 
5
 
! Отговори
На всички преди 3 години
Нико няма да си признае за вирусите.Ще ви кажат че са дошли от космоса и вие ще повярвате.
30
9
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Бай *** вярва, че е ценен и искат да го чипират, същият не вярва и в ковид, докато не се разболее.
29
0
 
7
 
! Отговори
всички преди 3 години
вируси и бацили са създадени за да убиват човечеството ,а за ваксините да лапат създателите и компаниите им. Световна конспирация от лаборатории милиардери и политици.Всичко свързано като св.черва.
28
5
 
10
 
! Отговори
Мале преди 3 години
Каква драма, че българите не вярват на лъжливите медии. Язък за големите пари и театрални умения на измислили те холивудския сценарий "Смъртоносен вирус".
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не бе вярваме на световната банка и частното нпо на бил гейта
26
6
 
11
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 3 години
Чумата и шарката през Средновековието и те са измислени в лаборатории и пуснати да мори населението.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На "политолога" мога да кажа че вируса си върши чудесно работата. Разчиства "болното и сакатото" дето тежи на здравните системи и точи сума ти пари за безсмислено лечение. Но!!! ...Но пази децата защото те са бъдещето. Ограничи световното преселение на афганистанци, *** и т.н. към цивилизацията без да нарушава Женевските конвенции. Заложен е много "природен" прагматизъм и икономизъм в това вирусче. Очаквайте следващото от Природата. То ще ви чисти по ЕГН и национален признак