Здравният министър пусна заповедта за новите мерки срещу COVID-19

Те влизат в сила от 23,30 ч. на 27 ноември
25 ное 2020 18:00, Красимир Ангелов
83
Здравният министър пусна заповедта за новите мерки срещу COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Костадин Ангелов официално пусна заповедта, с която от 23,30 ч. на 27 ноември, петък, до 21 декември 2020 г., в страната се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки.

Както е известно, от тогава се преустановяват присъствените учебни занятия(в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени  учебни  часове,  изпити,  дуална  система  на  обучениеи  др.) в  училищата  и центроветеза подкрепа за личностно развитие. Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката при условията и по реда на чл. 105, ал. 6 и 115а, ал. 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование.

Още по темата
Преустановява се и провеждането в присъствена среда на груповиизвънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занималнии други, организирани в училищна и извънучилищна средаза всички възрастови групи.

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Допуска се само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването,  при стриктно спазване на мерките за превенция и контрол на инфекциите съгласно Наредба No 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции.

Преустановяват  се  присъствените  групови  занятия  в  езикови  центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица. Освен тях се преустановяват и посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Преустановява  се  провеждането на  конгресно-конферентни  мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуствои други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.

Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над18 годишна възрасти международните спортни състезания за лица до 18 годишна възрастсе провеждат без публика.

 Преустановяват се  посещенията  на фитнес  центровете и  залите  за  групови занимания към тях. Преустановяват се и посещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се само доставки или взимане на храна задома и офиса.12. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина.

Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти )и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните
заведения, аптеките,  дрогериите, оптиките,  зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператории други доставчици на съобщителни услугив тях.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обектив страната.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, създават организация за контролна броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв.м.

На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в  лечебните  заведения  за  болнична  медицинска  помощи  комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантацияна органи, тъкани и клетки,  диагностиката  и  лечението  на  пациенти  с  онкологични  и  онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

В изпълнение на т. 3 от Заповед No РД-01-439 от 27.07.2020 г. директорите на регионалните здравни инспекции предприемат действия и прилагат мерки на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на съответната област, като определятзадължителен брой леглаза лечение на пациенти с основна или с придружаваща инфекция със SARS-CoV-2 от непо-малко от 20% от обявените  в  съответната  регионална  здравна  инспекция  брой  легла  на всяко лечебно заведение за болнична помощи комплексен онкологичен център.
В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените  противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията. Ограничението не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.

Министърът на труда и социалната политика да възложи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ реализирането на проверки на работодатели, относно спазване на изискванията на настоящата заповед и на ЗаповедNo РД-01-675от 25.11.2020 г.

Освен това областните  управители  и  органите  на  местно  самоуправление  и  местна администрация,  в  рамките  на  функционалната  си  компетентности  при  максимално използване на контролните си правомощия и административен капацитет, трябва да създадат необходимата  организация  за  контрол  по  спазване  на  противоепидемичните  мерки  на територията  на  страната,  като разпореждат организационнимерки,  в  случай  на необходимост, при отчитане на конкретната специфика и данни за съответната област.

С целия текст на заповедта може да се запознаете тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ВИНОВНО ЗА ХАОСА И ПРОВАЛА НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ЗА КОЕТО ТРЯБВА ДА НОСИ И СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ !
21
14
 
6
 
! Отговори
БСП преди 3 години
Тва затваряне ще е края на ГЕРБ!!Народа до дни ще е на площада!!
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко хора още трябва да измрат, за да се сетят, че само затваряне на всичко излишно е решението. Кръчми, фитнеси, артистчета, всичко това трябва не просто да се затвори, а да се ликвидира. После, като му дойде времето, ако има нужда, ще се намери кой да прави кръчми и да играе халтурки.
19
3
 
2
 
! Отговори
Във Франция преди 3 години
До Анонимене 8 кв. м./човек
18
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17Щом се плашите от това, че 3 седмици няма да има къде да играете кючеци и да размятте салфетки, значи сте станали много разглезени.
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макар и закъснели, много необходими мерки!Единствено дистанцията за работещите обекти е малка 3кв.м, минималната препоръчителна е 6кв.м на човек.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза, че икономиката ни се крепи на кръчмите
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богатият казва на бедния: - Да стиснем зъби и да изкараме кризата. Но докато шепа *** си правят коквото си искат, голяма част от народа изнемогва. Те си гласуваха увеличение на заплатите и коледни бонуси, а за хората- кръгла нула. Има недостиг на лекари, Здравният министър да свали костюма и да ходи да лекува болните. Но не - по- лесно е да плашиш послушните овце. И успяха.
14
10
 
6
 
! Отговори
БСП преди 3 години
Хунтата ГЕРБ начело с диктатора Борисов днес поставиха цяла България под ключ!!А ключа е в нощното шкафче на сатрапа Борисов редом с пачките и кюлчетата злато!!
13
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само молове и кръчми затварят и веднага се надига вой. Значи проблема не е, че нямате пари, а че няма къде да ХАРЧИТЕ за ядене, пиене, чалга и маркови дрехи и да се правите на големи тежкари.
12
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво за решението децата да учат онлайн.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше да влиза в сила от неделя вечерта за да се подкрепят чалготеките.
10
2
 
14
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
Забранява се груповия секс в присъствена форма на повече от 15 участници
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има много за крадене който и да е обикновен човек да се качи там горе ще краде дали има вирус или няма пак ще крадът защота прокорара е заспал и уния в вкс също така че трайтеси а мерки ще има вище ние даваме съвети ама те не ги спазваха и са си виновни че няма здравеопазване.
8
2
 
12
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Точно казано/написано/!Борко привидно изглежда и се прави на глупав, но в същото време си е оплел кошничката/напълнил чекмедженцата/ до изборите.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е да хвърчат коктейли по сградите на МЗ и РЗИФламбе
6
4
 
10
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
И така до изборите,които ХЕРАКОВСКИЯ ще фалшифицира и така грабежът продължава!!!
5
0
 
3
 
! Отговори
Тоалетна хартия преди 3 години
-Ами сега?
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за много хора чак жал ми става. Побъркаха народа
3
4
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
6 милиона заключени -заради една Баница от 27 милиарда евро!! Мафията е безпощадна!!