Българи от чужбина с еднопосочен билет към родните села

Млади и образовани българи търсят имоти, в които да се заселят трайно
26 ное 2020 11:12,
279
Българи от чужбина с еднопосочен билет към родните села
Снимка: БГНЕС

Заради пандемията огромен брой българи се завръщат от чужбина, за да живеят по селата у нас. Това са млади хора с професии, които доскоро са работили в Англия, Франция и Германия, но са решили да загърбят забързаното ежедневие на Запад.

Това разказа пред "Монитор" председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов. Той изтъкна, че става дума за трайно заселване, като най-търсени са местата около големи центрове като София, Варна, Велико Търново, Ловеч, Троян, като целта е да са на 30 минути път с кола от града.

"Още при първата вълна на COVID-19 се забеляза тенденция на завръщане в селата. Пандемията е катализатор и тя накара много българи да сменят начина си на живот. Хора с престижни професии, които са спестили някакви пари, в един момент решават, че вече не искат да са част от тази матрица на Запад. Видели са пробойни в системата там и затова се завръщат у нас, като предпочитат селата", коментира Борисов.

Изискванията на хората пък са за къщи с минимум декар площ със свободно пространство и зелени зони около тях.

"Има бум на строителството на нови къщи, както и възобновяване на стари най-вече около София, Варна, Търново, Ловеч, Троян. Все още е по-слаб интересът към имоти в Северозапада, като причината е по-високата битова престъпност", обясни Борисов.

Според него българите, които се връщат у нас, го правят напълно осъзнато и решението им било трайно. Повечето от тях заявявали, че си вземат еднопосочен билет. Така, за разлика от миналото, по времето на комунизма, когато в селата се заселваха предимно пенсионери, сега тенденцията е там да живеят млади и активни хора, които искат да стартират бизнес или да работят дистанционно.

"Селските ни региони имат един голям плюс и той е, че имат интернет. Това позволява дистанционна работа. Има вече и доста журналисти, които работят дистанционно в селата", каза още Борисов. Повечето от хората пък предпочитали да се занимават с биоземеделие не толкова от икономическа гледна точка, а заради здравословния начин на живот. Търсели загубената връзка с природата.

"Когато имаш градина и отглеждаш зеленчуци и плодове, имаш физическо разтоварване. Тогава нямаш нужда от фитнес, но е и гаранция за чиста храна. За щастие нашите села не са замърсени както тези в западните страни заради индустриализацията", каза още Борислав Борисов. От асоциацията от години провеждат менторска програма за завръщане на хората по селата. Борисов обясни, че когато някой иска да закупи имот, му разясняват плюсовете и минусите в региона.

"Това лято правихме турове по заселвания на различни семейства в региона на Велико Търново. Всички си купиха къщи с дворове между 2-5 декара. Някои пък, които имат добри финансови възможности, правят комбинирани варианти. По този начин живеят на село, но вземат апартамент под наем в близкия град при нужда за работата им. Затова казах, че това са активни хора, които търсят промяна в стила на живот. Няма нищо общо с миналото, когато кръчмите по селата бяха пълни с пенсионери", заяви Борисов.

Според него вече има разцвет на българските села и тенденцията е осезаема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
11
 
15
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
от Англия, Франция и Германия може, ама аз да си оставя Скандинавията и да отида на село където никога не са поправяни пътищата и няма 1Gb/s нет връзка просто не го виждам как ще стане .... ама иначе честито на прибралите се!
234
4
 
11
 
! Отговори
До ??? преди 3 години
"Нормално ли е , един АТ специалист , да взема по-висока заплата от лекар ???"АТ? Виж - заплатите са частни, не държавни, така че не можеш да казваш на хората, какви заплати плащат на служителите си, ясно? Ако лекарят желае, то да започне частна практика.
233
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Дупе знае две и двеста... Ти да видиш!"Колко глупаво и просташко изказване!
232
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До брей ,бре !?Ако познаваш стари българи в чужбина, ще знаеш какъв ужас е било. Бягали са чрез екскурзии, чрез спростни събития, чрез образование и прочие. Масово са искали да ги компрометират, като са ги карали, да се подпишат, че са агенти, защтоо тогава ще кажат на чуждата държава, че имат "агенти бегълци", след което онези ще ги хванта, ще ги разпитат и ще ги върнат обратно, като видят че нямат нищо за казване. А и имаше "наказателни отряди". Познавам човек, който е убил такъв агент.
231
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До aТам става само за мутряги. Едни си направих 4-5 къщички в едно село. Едната я удариха. След това двама от махалата изчезнаха безселдно, а слухът беше, че на единия едвам не убили чаветата от бой. И кражбите спряха. И полицията не се намеси. И всичко беше наред :)Та така! С ансили се решават много проблеми!
230
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой, никъде няма да се връща :) Единствено ще гледат да се набутат в големите градове, защото другаде работа няма да има.
229
7
 
23
 
! Отговори
a преди 3 години
Хахахахаха. По-безумна статия не бях чел. И къде ще се върнат, на село при шведите ли? Дето тормозят, грабят и изнасилват бабите и дядовците ни...
228
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връщат се защото са останали без работа,а без работа не можеш да си плащаш сметките......... А не владеят език на ниво за да си поискат социална помощ!Пълно е с такива български ганювеее и ганювкиии!
227
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, по селата; направо е пещерите да се връщаме
226
3
 
16
 
! Отговори
Блабла преди 3 години
Това са лъжи(журналята). Връщат се защото са останали без работа,а без работа не можеш да си плащаш сметките. В това време кой луд би се върнал в пълният колапс в България. Журналист е синоним на ЛЪЖЕЦ.
225
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не си ли до шефа, като кихне, да му кажеш "наздраве" и да му подадеш кърпичка, не е работа дистанционната работа.
224
4
 
25
 
! Отговори
... преди 3 години
Стига сте лъгали. То всеки втори вече се чуди как да се измъкне от скапаната държава на която им *** майката управляващите
223
5
 
8
 
! Отговори
До брей ,бре !? преди 3 години
Еми елементарно - по времето на СОЦ-а са разстрелвали на границата, как да напуснеш? ... Все едно да напиша, че по времето на СОЦ-а са се купували примерно 10 опела на година, а сега са 10 000. Еми естествено, като тогава е нямало как да си купиш опел... Сега всички желаещи да напуснат са го направили. Твърдящите, че желаят и не са го направили, явно не искат. Никой не ги спира. Тогава колко са искали да избягат от СОЦ-а, но не са ги пускали? 5 милиона може би???
222
2
 
22
 
! Отговори
vermouth преди 3 години
Измислици, премислици. Нито съм чувал, нито съм виждал подобни хора да се връщат. Нито пък е редно да се каже, че селата в България имат каквато и да е било инфраструктура за нормален живот - освен въпроснитят интернет. Това да имаш евтина земя за да копаеш хубави краставици и дини - да факт - не може да балансира липсата на пътища, вода, ток, болници и какво ли още не. Да не говорим, че масата от тези села са обезлюдени и има 5 беззъби дядовци а останалото а пакистан. Статия без грам реалност.
221
4
 
11
 
! Отговори
a преди 3 години
Големите центрове - Велико Търново, Ловеч, Троян ?!?!?!?!?!??! Тия ще са големи центрове да знаеш....
220
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За последните 13г. , повече млади хора са напуснали България , от колкото по времето на СОЦА !Ами соца още си го има под имената БСП, Герб, ДПС, Патриоти, ВОЛЯ и уж независими бкп-йци!Вече 76 години търпите червените смърдящи и само ги местите като действащи и опозиция!
219
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За последните 13г. , повече млади хора са напуснали България , от колкото по времето на СОЦА !Ами соца още си го има под имената БСП, Герб, ДПС, Патриоти, ВОЛЯ и уж независими бкп-йци!Вече 76 тъпите червените смърдящи и само ги местните като действащи и опозиция!
218
2
 
10
 
! Отговори
брей ,бре !? преди 3 години
За 13г., много народ се ''върнал'' .За последните 13г. , повече млади хора са напуснали България , от колкото по времето на СОЦА !
217
2
 
3
 
! Отговори
брей ,бре !? преди 3 години
За 13г., много народ се ''върнал'' .За последните 13г. , повече млади хора са напуснали България , от колкото по времето на СОЦА !
216
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дупе знае две и двеста... Ти да видиш!