Българи от чужбина с еднопосочен билет към родните села

Млади и образовани българи търсят имоти, в които да се заселят трайно
26 ное 2020 11:12,
279
Българи от чужбина с еднопосочен билет към родните села
Снимка: БГНЕС

Заради пандемията огромен брой българи се завръщат от чужбина, за да живеят по селата у нас. Това са млади хора с професии, които доскоро са работили в Англия, Франция и Германия, но са решили да загърбят забързаното ежедневие на Запад.

Това разказа пред "Монитор" председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов. Той изтъкна, че става дума за трайно заселване, като най-търсени са местата около големи центрове като София, Варна, Велико Търново, Ловеч, Троян, като целта е да са на 30 минути път с кола от града.

"Още при първата вълна на COVID-19 се забеляза тенденция на завръщане в селата. Пандемията е катализатор и тя накара много българи да сменят начина си на живот. Хора с престижни професии, които са спестили някакви пари, в един момент решават, че вече не искат да са част от тази матрица на Запад. Видели са пробойни в системата там и затова се завръщат у нас, като предпочитат селата", коментира Борисов.

Изискванията на хората пък са за къщи с минимум декар площ със свободно пространство и зелени зони около тях.

"Има бум на строителството на нови къщи, както и възобновяване на стари най-вече около София, Варна, Търново, Ловеч, Троян. Все още е по-слаб интересът към имоти в Северозапада, като причината е по-високата битова престъпност", обясни Борисов.

Според него българите, които се връщат у нас, го правят напълно осъзнато и решението им било трайно. Повечето от тях заявявали, че си вземат еднопосочен билет. Така, за разлика от миналото, по времето на комунизма, когато в селата се заселваха предимно пенсионери, сега тенденцията е там да живеят млади и активни хора, които искат да стартират бизнес или да работят дистанционно.

"Селските ни региони имат един голям плюс и той е, че имат интернет. Това позволява дистанционна работа. Има вече и доста журналисти, които работят дистанционно в селата", каза още Борисов. Повечето от хората пък предпочитали да се занимават с биоземеделие не толкова от икономическа гледна точка, а заради здравословния начин на живот. Търсели загубената връзка с природата.

"Когато имаш градина и отглеждаш зеленчуци и плодове, имаш физическо разтоварване. Тогава нямаш нужда от фитнес, но е и гаранция за чиста храна. За щастие нашите села не са замърсени както тези в западните страни заради индустриализацията", каза още Борислав Борисов. От асоциацията от години провеждат менторска програма за завръщане на хората по селата. Борисов обясни, че когато някой иска да закупи имот, му разясняват плюсовете и минусите в региона.

"Това лято правихме турове по заселвания на различни семейства в региона на Велико Търново. Всички си купиха къщи с дворове между 2-5 декара. Някои пък, които имат добри финансови възможности, правят комбинирани варианти. По този начин живеят на село, но вземат апартамент под наем в близкия град при нужда за работата им. Затова казах, че това са активни хора, които търсят промяна в стила на живот. Няма нищо общо с миналото, когато кръчмите по селата бяха пълни с пенсионери", заяви Борисов.

Според него вече има разцвет на българските села и тенденцията е осезаема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз взех еднопосочен билет до София от Франкфурт но след нова година ще взема еднопосочен обратно. В немско ми е супер. Как си представяте да бачкам за някой алчен празноглавГаньовец ?
254
0
 
5
 
! Отговори
Развален телефон преди 3 години
- Алооу, медиЯта ли е ? Обажда се Гошко Жирналистчето.Някакъв човек се е върнал от чужбина и се е заселил в старо забутано село в Родопите.- Какво викаш? Лошо се чува. Колко? Десет човека са се върнали от чужбина ли?- Не бе , за какви сто човека ми говорите? Казвам че отишъл в някакво село...- Ало, лоша е връзката . Ама новината е добра . Значи казваш, петстотин човека са се върнали от чужбина и заселват празните села? Ами че това е НОВИНА. Веднага ще я публикуване. Хората трабва да знаят.
253
0
 
2
 
! Отговори
Забързан преди 3 години
Както виждам препъват се от бързане да се прибират във "преуспяла" България.
252
0
 
7
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Ясно! София ще се напълни с 10 годишни таралясници с десен волан, татуирани батки-шкембенлии с диагоналки и ризки, с два номера по-малки от размера им; но с огромни претенции, несъответстващи на социалният им статус!
251
1
 
14
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Такава измислена тъпотия извън ковид-а, скоро не бях чел.
250
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 255Всизко ток, жица и малско, ама баш па Лидл.
249
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от легенди. И аз живея на село, но в Германия. Природа, планини и инфраструктура с 3 училища, Лидъл и какво ли още не. Градът е на 10 мин. с кола, спокойствие, работа и сигурност. За какво да се връщам в България?
248
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
връщат се чистачките.гледачите на баби и дядовци.сепвитьорите и камериерките..... Не е съвсем така, който знае език и е работил легално си е на помощи и живее спокойно. Трябва да си умопомрачен че да се върнеш в България в тази криза!Познавам чистачки от Англия които вече близо година са на юнивърсал кредит с платени квартири и абсолютно безплатно здравеопазване и зъболечение. Английският им е на доста добро ниво.
247
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и ако отидеш за 10 дни на море катунът от Пакистан да ти свие всичко от къщата барабар с керемидите?
246
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на село.дето няма вода.редовен ток.магазин.аптека.болница.училище.и пътят е като в лунен пейзаж.където арендаторът може да изпусне язовира.или да ти построят станция за горене на опасен *** до вратата...я бе...
245
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
връщат се чистачките.гледачите на баби и дядовци.сепвитьорите и камериерките..
244
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
До АнонименПишеш празни приказки - няма грам факти или наблюдения
243
4
 
16
 
! Отговори
6 преди 3 години
Това са *** , които са бил ползвани за гледачки ,във фермите , строителството ...Все едно аз да оставя София и да отида в Трънско да гледам бастунести баби и дядовци ,захвърлени от съдбата ,пияндета , *** ,*** ...
242
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 247Здравеопазването в Англия, Германия и Франция е "лошо" защото българските ганюги не говорят местен език а местните не можеш да ги накараш една добър ден да кажат на български! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
241
1
 
1
 
! Отговори
До ИТ спец преди 3 години
Аз ти казвам, че ти се заяде за най-тъпата причина, а "отделно корупцията, здравеопазването и инфраструктурата" също не са толкова голям проблем в Англия, Франция и Германия, в които "може" да иска да се върне някой. Отделно, пак говорим за връзка с града и пак да си на село.
240
1
 
3
 
! Отговори
Док преди 3 години
До IT спец:Имам приятел, живеещ в село до В Търново. Твой колега е IT. Има си 1 Mbit/s в селото. Въобще селата около Търново са си много живи и свежи. А цените на имотите в най-близките около града са съпоставими с имотите в градската част.
239
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е съвсем друга :)))) заради локдауна в Европа държавата им изплаща 80% от заплатите и сега се връщат в бг да се правят на паралии :)
238
3
 
7
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
До Анонимен 243до някъде си прав, ама кой ISP в БГ на село предлага 1Gb/s, отделно корупцията, здравеопазването и инфраструктурата с тях немога да се примеря в БГ..
237
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До IT-спецЗа парите коти ще спестя, между 90 квадрата апартамент край Гамел Конгевей, заедно с паркинга за колата, ще си позволя 400 квадрата жилище с прислуга и 12 километра жица, да ми я опътнат от ISP-то до където съм аз. Само казвам ...
236
2
 
7
 
! Отговори
Кат секи друг път преди 3 години
Да го дyxaт бедните общо взето то ми ...