Жертви на домашно насилие се включват в кампанията #РаноБудна

Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие
Обновена: 26 ное 2020 09:42 | 26 ное 2020 09:42, Ния Христова
19
Жертви на домашно насилие се включват в кампанията #РаноБудна
Снимка: Pixabay
Неправителствени организации алармират, че според статистиката всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие. А според статистиката на МВР, само през миналата година, животът на 16 жени е бил отнет от най-близките им хора - съпрузи, интимни партьори или роднини.
 
Вчера по време на международния ден срещу насилието над жени, от фондация "Emprove" представиха тематична кино прожекция върху фасадата на Националната галерия "Квадрат 500". Целта им бе да привлекат общественото внимание към темата.
 
Цифрите, когато става дума за насилие, наистина са плашещи. Когато тези цифри имат и лица обаче, страха оживява. Днес оживява с лицата на Диана и на Михаела. Две жени тормозени с години, от собствените си мъже. Две жени, спасили се от ада.
 
"Аз 14 години бях във връзка с такъв насилник. Имах емоционален тормоз, психологически, физически - от всички видове, които можете да се сетите. За мен най-трудно беше в годините, в които не можех да разкажа на никого. Беше ме срам. В един момент се чувстваш сякаш никой няма да ти подаде ръка, за нищо не ставаш и просто това ще бъде твоя живот оттук нататък", разказва Диана пред Нова тв.
 
6 години след края на кошмара, синът на Диана е вече на 20. А тя работи като фотомодел и се нарича "свободна". Тя споделя, че началото не било лесно и продължило дълго.
 
"Две години той продължаваше да кръжи наоколо. Да притеснява мои приятели, да се опитва да се свърже с мен или със сина ми, въпреки заповедта, която има и две години аз не можех да се откъсна от този човек. Имаше ситуация и тя беше вече на живот и смърт. Обещах пред себе си, че няма да позволя, ако оживея тази вечер, няма да позволя повече да се доближи този човек до мен. Реакцията на сина ми, който беше до мен тогава ми отвори много очите. Това, което причиняваме на децата си бидейки в такава връзка", разказва тя.
 
"За 9 години връзка, последната година и половина си отворих очите", разказва Михаела.
 
Две годни по-късно, тя вече живее сама, заедно с малката си дъщеричка. Работи като психолог. И въпреки това, именно тя години наред е жертва точно на психически тормоз.
 
"Това е често задаван въпрос и от моите познати: "Нали си професионалит! Как не си разбрала 9 години?" Ами, ето така! Това не ме прави по-различна. Обичаме да си затваряме очите за много неща, които не са ни удобни. Дадох си сметка, че за мен е важно какъв пример ще дам на дъщеря си. За мен е важно тя да вижда, че аз съм щастива и гоня целите си, макар и нещо по-различно от това, което е общоприетото. И това ми даде сила", казва Михаела.
 
"Сървайвърс" или "оцелели". Във Фондация "Emprove", която подкрепя жени преживели насилие, наричат Диана и Михаела така. Вече от няколко месеца те са част от доброволците, които се грижат за жени още неготови за новия си живот.
 
"Най-често те идват с усещането, че са в капан и не могат да излезнат. Много често се връщат и искат да си обяснят какво се случва и как може да се прекъсне този цикъл", казва психотерапевтът Валентина Димитрова.
 
Тя е работила е с десетки жени-жертви. Казва, че броят нараства непрекъснато, но никога толкова, колкото по време на социалната изолация породена от пандемията. Въпреки това обаче, продължава, механизми за справяне с проблема, има. И те са доста сходни.

19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Една лъжа повторена хиляда пъти - става като истина ...
Та по този гьобелсов метод работят и тия - всяка четвърта жена била жертва !!!
Аз пък твърдя, че спорерд друга статистика 9 от 10 мъже са жертва на женски тормоз - психическии физически !!!
Когато тия за домашното насилие акцентират САМО върху ЕДИНИЯ пол ще срещнат моето презрение !!!
А НАЙ-ВАЖНИ СА ДЕЦАТА, разбирате ли го това, грантаджии !!!
17
0
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
Женътъ е таквоз същество дека все мрънка,все съ уплаква,все нящу е недоволнъ.И все тя е жертва.А като си отваря голямътъ уста и гълчи глупости,не са сяща,чи сама си търси лобута.
16
0
 
0
 
! Отговори
б преди 1 месец
до Rosso,
Донякъде ми е мъчно, харесваш един мъж, но един ден виждаш че целува жена с дете, казваш си аз съм излишна там, няма да всявам паника и хаос, хората трябва да се обичат безпрепятствено, имат си дете. А то, излиза, че не е цветя и рози и за всичко си има обяснение.
15
0
 
6
 
! Отговори
До Rosso преди 1 месец
Тоест жените сте все жертви и онеправдани и не носите отговорност за делата си за разлика от нас, които трябва да отговаряме и за себе си и за вас?
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще им повярвам на тези, когато влязат в ромските махали. Там е истинското насилие в особено големи размери. Докато това не стане означава, че целите им са съвсем други, нямащи нищо общо с проблема.
Да не говорим колко обидно грешна им е стъкмистиката.
13
5
 
7
 
! Отговори
Rosso преди 1 месец
Един мъж за го мачкат вкъщи си е виновен той. Грешките му са започнали още в училище и семейството. Често такива мъже са били мамини синчета, Мама, тати и баби го разглезват, всичко наготово. Жени се, има дете и разбира, че на 30+ трябва да поеме някаква отговорност. Нормално е жена му да иска мъж по-силен психически от нея. Налага й се да е силната във връзката - смяна на ролите. Жената трябва да поеме водещата роля, макар да не иска. Тя няма Мъж до себе си, а слуга. И двамата страдат.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Скъпи аз съм от съвремените жени да знаеш, не чистя не пера обичам на ресторант да ям !
- Хехеее не си от съвремените ти ми малко си бита...

:))))))
11
0
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Само питам 10
БМВто е за лоулайфери с намалено самочувствие и скромен бюджет.
Аз си го карам скромничко на електрическо пежо 3008
10
0
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 1 месец
До Програмист
Защото не съм програмист. Само програмистите изкарват пари, карат беемве и са им големи!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ми се някой ден да прочета малко статистика за това колко мъже са подложени на ежедневен тормоз от женищата си. Едва ли има такава, защото никой уважаващ себе си мъж няма да тръгне по институжии и неправителствени организации да се жалва, че го мачкат вкъщи. Не съм фен на насилието и не защитавам насилниците, независимо от пола им, но познавам и доста момчета на които им е дотегнало и се чудят коя гора да хванат.
8
2
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Само питам 5
А ти защо не изкарваш пари? А защо нямаш БМВ?
И защо ти е малък?
7
0
 
11
 
! Отговори
Проооости сметки преди 1 месец
Колкото повече шумят такива финансирани от Европа и държавата фондации и колкото по "ужасяващи факти" публикуват ТОЛКОВА ПО-ГОЛЕНИ субсидии получават . За заплати ... за новия джип на шефа на фондацията ... за публикуване на удобни стъкмени статии ... за имитиране на ОГРОМНА заетост .....

Насили е ИМА, това никой не отрича , но то се намалява със полицейски и съдебни действия а не със публикуване на статистика от заинтересобани фондацийки хранейки се от такива случаи .
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има един типаж жени, които всеки път като си сменят партньора "попадат" на такъв който ги бие. Търсят си го , както се казва. Харесва им.
5
0
 
20
 
! Отговори
Само питам преди 1 месец
Абе някой води ли статистика колко са мъжете жертви на домашно насилие защото хич не са малко? Реплики от сорта "абе ти си пълен неудачник, не изкарваш пари", "ти си пълен мухлю бе, едно беемве не можеш да купиш" и "ти си кръгъл ***, знаеш ли че на Пешо му е по-голям от твоя", са чист психологически тормоз и ежедневно насилие над 75% от мъжете. Те къде да се оплачат и да потърсят защита?
4
1
 
3
 
! Отговори
Фактите преди 1 месец
Годишно у нас стават по 100 предумишлени убийства. Между 25-30 са на жени, а останалите са на мъже. Тоест убийствата на мъже са в пъти повече от убийствата на жени. Коеф. на убийства на 100 000 души е 1,5 при среден коеф. за света от 5. В ЕС е 1,5. В САЩ са 5. В Русия са 8-9 на 100 000 души. В Латинска Америка и Африка са по 30-40-50-60 убийства на 100 000 души!
3
0
 
1
 
! Отговори
Африка в БГ преди 1 месец
Домашно насилие е когато службите за сигурност и мутри ти влезнат в дома и те изтезават повече от 2 месеца,тогава дори няма МВР!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде и тези почнаха да скимтят, какви неразбрани и неоценени са, та чак и жертви били. Жертви са единствено на тъпотата си.
1
3
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 1 месец
Един съвет към жните как никога да не станат жертви на домашно насили!Ами елементарно е просто не се обвързвайте със такива мъже !Никой не ви е виновен освен вие самите!Никой не ви е карал насила да се забърквате с тях!Между впрочем факта ,че се събирате с такива мъже говори много за вашият вкус и преценка !