Програмата за детегледачки удължена до 2023 г.

Над 5 хил. семейства ползват услугата в момента
1
Програмата за детегледачки удължена до 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или след втората година от майчинството, може да кандидатстват за осигуряване на детегледачка за децата си. 

Програмата "Родители в заетост" на Агенцията по заетостта беше удължена до 2023 г., като за целта бяха отпуснати допълнително 15 млн. лв. 5429 семейства са ползвали или ползват услугата в момента, съобщиха от МТСП.

Детегледач може да се наеме до 18 месеца, като семействата може да пожелаят това да е техен близък или роднина, регистриран в бюро по труда. Родителите на деца до 5 г., които не са записани на ясла или детска градина, може да получат детегледач за до 8 часа дневно.

Хората с три или повече деца до 12 г., записани в детска градина или училище -  за до 4 ч. Ако майката или бащата на децата са безработни, те трябва да започнат работа до четири месеца след одобрение по програмата.

Кандидатстването става в бюрата по труда по настоящ или постоянен адрес, като повече информация за условията и необходимите документи може да се намерят на адрес: https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost/.

Общият ресурс на програмата е 65 млн. лв., като към момента са сключени договори за осигуряване на детегледачи в размер на близо 54 млн. лв. Средствата са осигурени по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: МТСПдетегледачки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безработни или пенсионирани баби на деца незаписани в детски ясли и дг правят регистрация в бюрото по труда по адресна регистрация, след това заедно със семейството на сина/дъщерята правят такава в РБ по труда, като обявяват, че искат само за това дете/деца да полагат грижи следва одобрение, после указания за събиране на нужните здравни документи и старт на проекта който е с продължителност 18м, майката на детето/та се връща веднага на работа, ако няма има 1 м за да намери- бабата получава мин з