Шанс за по-висока пенсия със „златните години“ само още година

С 9% намаляват основната пенсия при получаване на втора
26 ное 2020 07:08, Елка Василева
41
Шанс за по-висока пенсия със „златните години“ само още година
Снимка: архив, БГНЕС

Правото за получаване на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за 2021 г.

След 1 януари 2022 г. пенсиите вече ще се изчисляват само от осигурителния доход след 2000 г.

Двойната формула трябваше да важи до 2023 г., защото тогава ще намалее значително делът на хората, за които 3-те “златни години” са по-изгодни. 30 млн. лв. трябваше да струва правото на избор от 2019 до 2023 г. Тази цифра бе разписана в първоначалния проект на бюджета на държавното обществено осигуряване, пише „24 часа“.

След съкращаването на този срок не е ясно колко пари ще спести Националният осигурителен институт (НОИ), липсват и разчети колко ще са ощетените пенсионери.

Още по темата

В края на ноември социалната министърка Деница Сачева обясни, че златните години са “изчерпали своето действие”, а за 2/3 от пенсионерите новата формула е по-изгодна.

Около 32 хил. души са с по-високи пенсии, защото са избрали 3-те “златни години”, показа анализ на НОИ от юли. Това са 30% от пенсионерите от 1 януари 2019 г. до юли 2020 г. Средното увеличение на индивидуалния им коефициент е 15,3%, а средният основен размер на пенсията им е 408,01 лв.

За 45 хил. души по-благоприятна се е оказала новата методика с индивидуален коефициент само след 2000 г. Средният коефициент на хората по новата методика пък бил по-висок с 24,2% от този на тези със “златните години”,, пишат експертите на НОИ.

Полицаи, военни, учители и инвалиди ще вземат по-високи пенсии, ако се сметне доходът им с годините след 2000-ата. За миньорите, както и за хората, които са вземали заплати над средната преди 2000 г., ще е по-изгодно да ползват трите “златни години”. Това са годините, в които доходите на кандидата за пенсия са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната.

Новата формула за изчисляване на намалението на основната пенсия при получаване на втора вече ще включва и осигурителната вноска от 12%, която държавата плащаше за всеки между 2009 и 2015 г.

Освен това ще се отчитат и годините стаж без осигуряване в частен фонд. Така вместо с 20% основната пенсия ще се намалява с 9 на сто, обясни социалната министърка Деница Сачева. 200 хил. жени ще получат още един шанс да прехвърлят своите пари от вторите пенсии в НОИ между 1 януари и 30 юни.

Пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени с новия коефициент на редукция и по този начин ще се вдигнат.

Причината е, че те вече получават намален размер на основната пенсия от НОИ, а втората пенсия ще им се дава, когато изпълнят общата пенсионна възраст за масовата трета категория труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
44
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Просто се подиграват с правилото за 3-те години при пенсиониране. Как се е изчерпало, като по старата методика са се пенсионирали 32 000 души, а по новата - 45 000? Моите силни години в заплащане са преди 2000 година!! Защо ми ограничават правото на избор! Аз съм внасял съвестно осигуровките си през целия ми трудов стаж! Предлагам на ГЕРБ, вместо да си играят на "*** ми- дойди ми", да изкарат на площадите всички тези, които искат старата формула и да ги разстрелятл.Така ще решат проблема!
6
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Що?Преди ГЕРБ колко ти беше пенцията?
5
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Ти правиш ли разлика между политик и вълшебник?Що си мислиш, че политика може да бръкне в ръкава и да изкара по 10000 лева на пенсионер?Тебе ако те направим политик, колко ще са пенсиите?
4
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, то си е ясно, че пак кандидат пенсионерите ще бъдат ощетени. То кога ли някой политик е направил нещо в полза на хората?! Аз такова нещо не помня.
3
8
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Моят съвет е -за хората на средна възраст--отивайте в НАП -подавате си молба да ви прехвърлят партидите от Частните Фондове към Държавното Пенсионно Осигуряване -няма значение колко години ви остават пред пенсия -(важното е да не са по малко от 5г преди пенсия) и си решавате всички проблеми!!
2
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 млн. лв. трябваше да струва правото на избор от 2019 до 2023 г., но началникът ГЕРБав похарчи народните пари за таралясници и плаващи корита.
1
11
 
39
 
! Отговори
Тролица сачева преди 3 години
Според прогнозните резултати за смъртността при пенсионерите от ковид19 и от мизерия, изчисленията показват, че минималната пенсия може да бъде увеличена на колосалната сума от 300лв (150?).