Внасят от Гърция картофи за по 25 ст., продават ги лев

Търсенето е намаляло в света заради пандемията
26 ное 2020 08:37, Елка Василева
67
 Внасят от Гърция картофи за по 25 ст., продават ги лев
Снимка: архив, БГНЕС

Картофи по 25 стотинки се внасят у нас от Гърция, а в същото време на дребно в магазина цената им е над 1 лев. Това показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите на въпрос на депутата от БСП Радослав Стойчев за пазара на картофи у нас.

По данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища средната цена на едро за октомври е 0,67 лева за кг, а на дребно стига 1,03 лв. за кг, пише „Монитор“.

Средната цена на вносната стока тази година е с 35 на сто по-ниска от миналата година. До края на октомври у нас са внесени 31 600 тона картофи, което е с 4% повече спрямо 2019 г.

Основните количества идват от Франция, Германия и Гърция, посочва в отговора си земеделският министър Десислава Танева. Миналата година по това време средната вносна цена е била 670 лв. за тон, а сега е 426 лева за тон.

Най-евтино идва стоката от Гърция - 257 лева за тон или по 0,25 лева за кг. От там сме внесли 7000 тона. От Германия вносът е в размер на 10 000 тона при цена от 350 лева за тон или 0,35 лв. за кг, а от Франция - 10 000 тона при цена от 510 лева на тон. Малък внос има и от Полша.

От земеделското министерство подчертават, че балансът на пазара на картофи в ЕС е силно нарушен заради увеличеното производство в ЕС, което води и до спад на цените и у нас. Основната причина е пандемията от коронавирус и много по-малкото търсене на продукцията в световен мащаб. “Търсенето на дребно се увеличи през летните месеци, но не достатъчно да покрие липсата на търсене от хотелите, ресторантите и кетъринга”, посочва Десислава Танева. Тя допълва, че търсенето на фабриките за преработка също не е на нивото от миналата година.

Потреблението на картофи за консумация у нас е около 190 000 - 195 000 тона. Преработката се осъществява от 18 предприятия, които преработват 11 000 тона годишно. Наличностите от картофи в страната са около 44 000 тона към края на октомври. Нивото на самозадоволяване на вътрешния пазар с картофи през последните 3-4 години расте, като стига до 85% от общото количество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: ценавносГърциякартофи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Така е.В България не може да произведат картофи на себестойност под 70-80ст/кг.Т.е. загуба от 50ст за килограм.Как са го постигнали гърците - мистерия.
18
2
 
5
 
! Отговори
Менто преди 3 години
Така е от много години, не откривайте Америка всеки ден, индианците са го направили преди хилядолетия! Затова се ровим в в пръста и торта за да не се тъпчем с *** на хората на двойни цени !!!
17
3
 
12
 
! Отговори
Варна преди 3 години
Абе защо министърската не каже , че април, май картофите бяха по 2,40 лв/кг? Нали имало голямо свръхпроизводство? Ама истината е, че се води стока От първа необходимост и когато народа започна да се запасява с храни и тоалетна хартия вдигнаха картофите, а и не само.
16
2
 
9
 
! Отговори
Az преди 3 години
А с тиквите как сме? Да внесем някоя гръцка, вижте при бтв се получи?
15
2
 
5
 
! Отговори
Като няма собствено преди 3 години
А някои после купуват бланшираните замразени вносни и по 5лв килото.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Високо развита индустриална България,просто няма как да си позволи да произвежда продукти с ниска принадена стойност-картофите!
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе кой купува картофи на 1 лев. По вегирите ги има на 50 стотинки. И то големи и измити
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 мнохо хора така правят. Гледат си картофи и не купуват. Само че после идват вресльовци като теб, че това уж било сива икономика, че не плащали на държавата. На всичко отгоре точно такива като теб се опитват да измамят хората и да им вземат земите или пък да регистрират кухи фирми на тяхно име и да точат ддс. Само за начинът ти на изказ е добре да ти се хвърли един бой.
11
1
 
7
 
! Отговори
man преди 3 години
Пазарът определя цената. Ако има търсене на тези нива - цените са такива.При внос извън ЕС има митнически сборове, ДДС, транспорт..не е чак такова печалбарство.
10
2
 
11
 
! Отговори
До-петият умник преди 3 години
Абе аз какво ще гледам,ти ме не мисли,ами Стягайте опинците в панеляка,защото на пролет няма да имаш и Стинки за компири!
9
5
 
5
 
! Отговори
Бончо Самоков преди 3 години
Веднага да са намеси даржавата и да забрани фноса. Тука ми залежават 500 тона тазгодишни самокофски картофи зарад ефтеноя фнос. Кой ша на конпенсира?
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жилищата имат данъчна и пазарна оценка. Декларираната цена на внос е "данъчната" оценка на стоката. Реално вероятно е повече. Дано да греша. Но ако мога реално да купя картофи по 25ст, от какъв зор ще ги купувам по 50ст?
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата седмица в Била картофите бяха по 49 ст. На дребно и си ги избираш един по един.
6
3
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
картофите са фуражни затова са толкова евтини наровете от турция са разваленивече попаднах на 2 бр
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MusiСилен си в математиката.
4
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
С доставка Април 2021 цената е 11ст. На килограм.
3
3
 
14
 
! Отговори
Musi преди 3 години
Не са само картофите. Нара се продава в Турция за 4 лири/килограм, което е под лев - 0.85 ст. Във фантастико е 1.29 лв./ броя. 400% надценка. Сигурно го внасят и по-евтино.
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е че имаме"високо-технологична"икономика а това че внасяме и компирите даже, чудо голямо!
1
7
 
16
 
! Отговори
С картофите преди 3 години
Картофите може и да са вносни, но за сметка на това картофената принцеса (родно производство) ви е осигурила безплатен паркинг. Тиквите и кратуните, изказващи "компетентни" мнения потелевизора също са мейд ин бг.