Внасят от Гърция картофи за по 25 ст., продават ги лев

Търсенето е намаляло в света заради пандемията
26 ное 2020 08:37, Елка Василева
67
 Внасят от Гърция картофи за по 25 ст., продават ги лев
Снимка: архив, БГНЕС

Картофи по 25 стотинки се внасят у нас от Гърция, а в същото време на дребно в магазина цената им е над 1 лев. Това показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите на въпрос на депутата от БСП Радослав Стойчев за пазара на картофи у нас.

По данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища средната цена на едро за октомври е 0,67 лева за кг, а на дребно стига 1,03 лв. за кг, пише „Монитор“.

Средната цена на вносната стока тази година е с 35 на сто по-ниска от миналата година. До края на октомври у нас са внесени 31 600 тона картофи, което е с 4% повече спрямо 2019 г.

Основните количества идват от Франция, Германия и Гърция, посочва в отговора си земеделският министър Десислава Танева. Миналата година по това време средната вносна цена е била 670 лв. за тон, а сега е 426 лева за тон.

Най-евтино идва стоката от Гърция - 257 лева за тон или по 0,25 лева за кг. От там сме внесли 7000 тона. От Германия вносът е в размер на 10 000 тона при цена от 350 лева за тон или 0,35 лв. за кг, а от Франция - 10 000 тона при цена от 510 лева на тон. Малък внос има и от Полша.

От земеделското министерство подчертават, че балансът на пазара на картофи в ЕС е силно нарушен заради увеличеното производство в ЕС, което води и до спад на цените и у нас. Основната причина е пандемията от коронавирус и много по-малкото търсене на продукцията в световен мащаб. “Търсенето на дребно се увеличи през летните месеци, но не достатъчно да покрие липсата на търсене от хотелите, ресторантите и кетъринга”, посочва Десислава Танева. Тя допълва, че търсенето на фабриките за преработка също не е на нивото от миналата година.

Потреблението на картофи за консумация у нас е около 190 000 - 195 000 тона. Преработката се осъществява от 18 предприятия, които преработват 11 000 тона годишно. Наличностите от картофи в страната са около 44 000 тона към края на октомври. Нивото на самозадоволяване на вътрешния пазар с картофи през последните 3-4 години расте, като стига до 85% от общото количество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: ценавносГърциякартофи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
???95850 преди 3 години
До 1989 година изнасяхме селскостопанска продукция, а сега я внасяме. Къде бяхме, къде пропаднахме
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"През гадния социализъм изнасяхме за целия свят земеделски а и промишлени стоки! "То от много изнасяне накрая фалирахме. Социализма е недоносче каза ви го и вашия господ Тодор Живков ама бетона в главата ви пречи да го възприемете.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да произвеждаме картофи?Магазините са пълни с картофи, не трябва да произвеждаме. Не ни трябва никаква индустрия, защото има всичко по магазините.Магазините са пълни и богатите ще си купуват всичко.
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинска пазарна икономика има само в Африка и Индия.Там няма субсидии за храна, невидимата ръка на пазара носи глад и бедност на африканците и индийците.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През гадния социализъм изнасяхме за целия свят земеделски а и промишлени стоки! Сега обратно внасяме! Не, че искам обратно да се върне социализма!Просто факти! До къде стигна България в демокрацията?
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГробокопачСега вече всичко внасяме, живеем натъпкани в градовете и ни ранят другите държави.ами то само с крякане по площадите и акане из гранинките не става, трябва и акъл.
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашата земя изобщо не става за отглеждане на картофи.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да пишете глупости по форумите, вземете и гледайте картофи и после ги продавайте по 25ст. Баце ви го каза преди 3-4 години, ама вие нито искате да ядете филии с мас, нито искате да садите картофи.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нитратните зелени , червени чушки , домати , дето ги внасят от Турция запо 10 стотинки вагана?? а после ги продават на Еуропейски цени ?? че и помощ от държавата искат щот губели??
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47А при теб как е бе тарикат-текезесар?Копаш ли за 40ст на ден?
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До млък бе опоркаджииМи стани ти фактор в ресторантьорството бе пич.Ама за нищо не ставаш.Това ти е проблемът.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Раздаването на провизиите на 40 човека далеч не е работа за половин час.Ок. Дай твоята жена да се занимава безплатно с логистиката.Аз ще съм 41-вия.Става ли?
47
2
 
1
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
След Петър Стоянов, България вече няма структурирано и рентабилно картофопроизводство, вследствие, на което и отделните хора се отказаха да сеят. Да гледаш картофи, не е толкова лесно. Иска и тракторна техника, не опира само до мотиката. А с идването на Петър Стоянов се научихме на вносът. Вносче, лесна работа. И така и тръгна. Сега вече всичко внасяме, живеем натъпкани в градовете и ни ранят другите държави.
46
3
 
3
 
! Отговори
Ами, да... преди 3 години
ЩОМ НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА И ИМА ДЕФИЦИТ, ЩЕ ГИ РУЧАТЕ КАРТОФИТЕ И.... ПО 5-лв/кг.!!!КОЙТО ИСКА ЕВТИНО---ДА СИ НАПРАВИ ТКЗС! АМА СИ ТЪРСЕТЕ И РОБИ---ДА ВИ РАБОТЯТ ЗА "БЕЗ ПАРИ".... ХАХАХААА....
45
2
 
3
 
! Отговори
ЕХ, КОСЬО, КОСЬО.... преди 3 години
КЪДЕ СИ ЧАДО САМОКОВСКО, ТА ДА НАХРАНИШ НАРОДА.....??!ТИЯ КАНАПИ, ЕДНИ КАРТОФИ НЕ МОГАТ ДА ПРОИЗВЕДАТ, БЕЗ РУШВЕТ И ДАЛАВЕРА.... ХАХАХААА...И БЕЗ ДА ОГРАБЯТ ХОРАТА!
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахаха , оплаква се колегата как един ще си губи времето за да осигури по-ниска цена на останалите 39 семейства, ам ти и женати ще ограничите с половин час висенето във фейсбук и ей от къде ще ти дойде времето,
43
4
 
10
 
! Отговори
млък бе опоркаджии преди 3 години
За бг-стопаните има СЪЩИТЕ субсидии, но няма как половината да отидат за подкупи за да те одобрят, другата половина за нов жип и после да си конкурентоспособен.В Европа хората се кооперират и така по-лесно и евтино успяват да получат помощи, да произведат нещо , да договорят 2ст/кг по-висока изкупна цена ....Ама докато разни бивши футбалери се изживяват на фактори в ресторантьорството - все ще сме на дъното.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е бре тарикати,плющите ли Полски и Гръцки фуражни компири?
41
3
 
6
 
! Отговори
Сп???нс !? преди 3 години
Ей къде е Гърция -цяло лято като ходихте да се снимате за фейса , да си бяхте донесли по един чувал с картофи по 15цента килограма.И в Испания изкупната цена на портокалите е 15-20 цента и на Лидъла са по едно юро , ама кво да праиш- пазарна икономика и прогнил капитълизъм
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До i'mЩом растат картофи в България - отивай си на село и гледай.Какъв ти е проблемът?