Все повече пациенти с психични проблеми в коронакризата

Специалист: Властите нямат ясен план как да ограничат последствията!
25
Все повече пациенти с психични проблеми в коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нямаме ясен план и стратегия за осигуряване на психичното здраве в условия на кризи, според специалист.

"Властите, които вземат решения за управление на коронакризата, трябва да имат ясно съзнание за последствията върху психичното здраве на хората и да имат ясна програма как да ограничат тези последствия. Нашите власти не направиха нищо в тази посока... Пациентите ни са се увеличили като колатерални жертви на пандемията", каза пред БНР акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш национален консултант по психиатрия.

Той подчерта, че става дума за политика, която зависи от властите.

По думите му в областта на психичното здраве трябва да се предприемат три действия - осигуряване на психичното здраве на децата, грижа за психичното здраве на медиците и организиране на дежурни групи в детските градини за медицинския персонал.

"Децата са обявени за разпространители на инфекцията - нещо, което ги стигматизира. Второ, въвеждайки ги в режим на онлайн обучение, остават пред екрана на електронни устройства за повече от десет часа на ден, което е сигурен изход към разстройство на вниманието с хиперактивност. Властите трябва да ни извикат, за да им кажем какво трябва да се предприеме, за да се осигури адекватно поддържане на нормалната комуникация на децата и ограничаване на експозицията пред устройството... Медиците са изложени на изключителен стрес и с тях се работи спорадично и на места", посочи специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари