Доц. Ангел Кунчев: На 21 декември няма да отпаднат всички мерки

Много е трудно да се справим в такъв кратък срок, заяви той
27 ное 2020 09:21, Нели Христова
120
 Доц. Ангел Кунчев: На 21 декември няма да отпаднат всички мерки
Снимка: БГНЕС

Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Това е нежелана позиция, а страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. Именно това е причината мерките вече да се различават от взетите през лятото, заяви пред Нова тв доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

Той добави, че единствената цел на здравните власти е да прекратят тренда за увеличаващи се болни.

"В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки", обясни специалистът.

Той добави, че на 21-ви декември ще започне разхлабване на мерките, но те категорично няма да отпаднат.

"Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35%. Много е трудно да се справим в такъв кратък срок – три седмици. Най-добрият вариант ще бъде да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. Ако пък го снижим – това също ще бъде успех", каза доц. Кунчев.

"Ще бъдат постепенно разхлабвани мерките. Ако постигнем успех най-напред ще възстановим работата на детски градини, ясли и училищата до 4-и клас. Грешка ще е рязко да отворим всичко на 21 декември. 1-2 дни преди крайният срок ще можем да кажем какво следва", добави той.

Два са големите проблеми – недостигът на кадри и недоверието в системата, което води до неспазване на мерките, добави главният държавен здравен инспектор.

Коефициентът на заразяване в момента се доближава до единица и след мерките съм сигурен, че след две седмици ще отчитаме намаляване, заяви Кунчев.

От седмица активно обсъждаме изравняване на антигенните и PCR тестовете, за да се коригира статистиката. Но има антигенни тестове с 30-40% ефективност и такива с 95 на сто и това е проблем, разказа още Кунчев. В момента много хора си правят само антигенни тестове и реално не влизат в статистиката като болни. 10-15% е скритата заболяемост и заради това обмисляме след всеки положителен антигенен тест той да бъде потвърден с PCR, добави Кунчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛЪЖИ! Скритата заболяемост не е 10-15%, а 90%. Има изследвания, писнало ми е да пиша едно и също. Трудно се спори с тотално неграмотни доценти.Второ, лъжа е, че училищата и детските граници ще отворят на 21 декември. Този доцент може би не е ходил на училище и не знае, но на Коледа не се учи. Или е комунист, който не признава този празник.
84
1
 
7
 
! Отговори
ь преди 3 години
Не да показвате този успял онзи успял, а да стимулирате да вършат нещо самите те в ежедневието си. Абе най-добре да изключат телевизорите и да се спасяват от хипнозаторите.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едни и същи глупости: Прагове, смегчавания и връщане на учениците. Явно с това ялово правителство ще плащаме кръвнина.
82
1
 
6
 
! Отговори
много интересно преди 3 години
до три седмици ше има при всички сллучаи резултат.Но след третата седмица.това е истината.но след това е важно как ще се държи вируса при студено време,както и хората колко и как ще се събират по време празниците
81
5
 
8
 
! Отговори
ь преди 3 години
Ако идеята е хората да озвереят от мъка и ужас затворени в къщи, да се изпотрепят вътре, да излязат да трепят вънка и да въведат военно положение поради това - Не сте хубави хора.
80
11
 
12
 
! Отговори
Тодор преди 3 години
в Швейцария също няма локдаун и заразените намаляват, при нас тая седмица вече виждаме спад, което е нормално пика мина , защо затваряме ??????
79
3
 
8
 
! Отговори
споко баби преди 3 години
До баба мараИзгоним ли Бойче, и ''вируса'' ще си замине.
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като правите лодкаун, би трябвало да смените програмите на телевизиите с нещо по-оптимистично, жизнеутвърждаващо, стимулиращо мечтите и целите. Освен, ако нямате нещо друго предвид.
77
2
 
13
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Никога няма да свърши извънредното положение. Локдауна неусетно и необратимо ще премине в тъпдаун и България ще се превърне в подобие на Северна Корея.
76
1
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
тука не става въпрос за 21 декември с този вирус ще се влачим с години
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно пък Норвегия ми давай за пример!Най-уродливия експеримент, заедно с Китай и Северна Корея за Оруеловия Биг брадър!Дания и Финлания ги следват!А ако ми браниш "премиера", значи си един от неговите мутромафиоти.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да помислите какви и колко хора ще излязат от къщите си след прекаран локдаун.
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 72Много си умен! От 5 посочени държави 3 не са комунистически. Не е половината. А като добавим и Ю.Корея която не бе спомената.... В Норвегия, Дания, Финландия да си чул за протести? Там да има гета с нашественици? И в Норвегия, и в Ю.Корея ги следят чрез телефоните. Тук"демократите" се кефят на всеки криминален запис или фалшификация на запис на премиера. Но на тях проследяването по телефона им ограничавало правата и свободиите. Да не би да хванели Бойкикев или Р.Петков при ББ.
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами криминалната групировка ГЕРБ изгони лекарите и сестрите ни в чужбина, а ти сега слугуваш на мафията!
71
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3500 заразени за днес, а 2400 вече не са заразени. Миналата седмица заразени под 4500 на ден нямаше. Ще рече че за да се покаже, че мерките работят, както и правителството, виждайки тенденцията на намаляване на заразените налагат карантина, за да извлекат политически дивиденти от естествения ход на заразата :D
70
18
 
5
 
! Отговори
Vili преди 3 години
Merkite sa pravilni. Bravo na ministira. Spazvayte zakona I pravilnika.
69
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки", обясни специалистът."Половината от посочените държави са комунистически. Тях ли ще ни даваш за пример бе Кунчо? Виждам че си ги примесил с една-две демократични, но защо така удобно избягваш протестите срещу мерките във Франция, Великобритания, Италия, Германия...?
68
16
 
16
 
! Отговори
К. преди 3 години
Вижте Китай, вижте Корея. Ако всички си носеха маските, включително учениците, и младежите не ходеха по дискотеки... Даже ако поне 80-90% от българите вярваха, че вируса съществува нямаше да стигнем дотук. Виждате, че Баце до последно отлага затварянето. Но то прости, дебилни, упорити ***, които от дума не разбират , как да се справиш по друг начин с тях.....
67
2
 
5
 
! Отговори
Тончо преди 3 години
Направо до Великден, баце да приготви за всички по 1000лв + безплатни доставки на храна по домовете и да си стоим вкъщи
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бръъъъъъ