Доц. Мангъров гневен: По телефон не се лекува, лекарите да слагат престилките

Затварянето не е начин да се борим с епидемия, смята той
Обновена: 27 ное 2020 10:46 | 27 ное 2020 10:34, Анисия Иванова
408

"Крайно време е да махнат абсурдните изисквания, когато човек прегледа някой с COVID, да се карантинира. Така системата спира да работи. Не може човек да бъде лекуван по телефона, не може, колкото и да ни се иска. За да бъде хоспитализиран, той трябва да бъде прегледан." Това заяви в ефира на "България сутрин" началникът на ковид отделение в Инфекциозната болница доц. Атанас Мангъров.

"Всички лекари да слагат престилки, маски, ръкавици, шлемове, облекла и да започнат да лекуват своите болни. Да, страшно е, някой може да загине, но няма друг начин", подчерта доц. Мангъров.

Той обясни пред Bulgaria ON AIR и как се действа при запълнен капацитет в отделението.

"Когато капацитетът е запълнен, но човекът е тежко болен, веднага се намира начин да бъде хоспитализиран. Изписва се на другия ден човек, който е подходящ. Не връщаме никого", посочи той, но заяви категорично, че в болница има смисъл да влизат хора, които се нуждаят от лечение с кислород.

Още по темата

"Когато един човек е хоспитализиран, няма как да го изхвърлиш на другия ден. Трябва да се прави много добра преценка в доболничната помощ кой е за хоспитализация. Когато хората нямат нужда от лечение с кислород, няма нужда да влизат в болница и това трябва да им се каже", изтъкна доц. Мангъров.

По думите му няма как здравната система да функционира без доболничната помощ.

"Когато новите мерки се въведат, може би ще настъпи лек спад на новозаразените, но когато всичко се отвори, нещата ще се върнат обратно, не е този начинът да се борим с епидемия като тази, колкото и да ни се иска. Това е природно бедствие, това е нещо, което се случва, и да се борим с него, а не да се крием", каза още Атанас Мангъров.

И добави, че за коронавирус няма лечение.

"Хората си мислят, че това е нещо, за което има лечение, че като се натъпчат с 2-3 антибиотика, ще им мине. Това е остра вирусна инфекция, за която няма лечение. Протоколите за лечение - някои от тях са абсурдни, това нещо не се лекува с антибиотици", посочи началникът на Ковид отделението в Инфекциозната болница.

Относно пациенти със сезонен грип, доц. Мангъров заяви, че може и да има, но симптомите са идентични с тези на коронавируса.

"При Ковид заболяването е по-продължително - възстановяването е около месец, месец и половина", коментира на финала той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
3
 
5
 
! Отговори
Мамун преди 3 години
Те някои ги сложиха и се заразиха и умряха ,а други - по 2 пъти ,но сме все още живи .
316
5
 
6
 
! Отговори
Мангъров преди 3 години
Ей тъй си приказвам сам на себе си,кат са гледам в огледалото,на тоалетната,ама никак не си вярвам,че мога да произнеса толкова смислена реч?!Пипам се,пипам се,щипя се и си викам,аз ли съм това или е някой мой аватар?!
315
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 322Има си официални източници, не съм длъжен да ти докладвам, провери си. А ти дадох данни за завършилите лекари, за да сравниш какво значи загуба на 65 лекари /и още толкова мед. сестри/ при новозавършили 230, защото казваш, че било нищо работа. Но явно такива кухи и дебели глави като теб, могат да уврат само ако лично ги засегне.
314
17
 
16
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
Мангър ли е ,ангър ли е не знам но по добре да си пие аспиринчето и да не се показва защото от такива специалисти като него по точно от него сме до това дередже.Ако иска да ходи на частни прегледи срещу 200 лв ,но да ги декларира после.
313
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България има ли още хора които да не са с разклатено здраве? Всички живеят в стрес нямат пари за изследвания, за отдих почивка дори в наш курорт за възстановяване на здравето за рехабилитация. Само управляващата класа и чорбаджиите които я подкрепят ще оцелеят накрая щото за тях има запазени места в болниците при болести, в бомбоубежищата при война и т. Н.
312
25
 
23
 
! Отговори
? преди 3 години
Тоя защо не е в затвора за умишлен съботаж на държавата?
311
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, излегнал съм се тука в момента.
310
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Усложнения се получават при хора с предразположение - стари или с вече разклатено здраве."E тук не си прав.
309
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво да лекуват, бе Мангъре? Нали ковид не се лекува, а седиш и чакаш да ти мине? Обърна палачинката май, откакто си на новото място.
308
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Софиянецо"Прeдишнитe гoдини cъc cигурнocт умирaхa пoвeчe oт уcлoжнeниятa нa oбикнoвeн грип."Ама дай конкретни числа. И то на тези, които са умрели ОТ грип, а не СЪС грип и куп придружаващи заболявания.
307
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са починали не за 9м. а за три!------ Ти може да кажеш, че са за три дни, аз защо да ти вярвам? Относно това, че завършвали 230, а тука оставали 2/3, пак изсмукани от пръстите цигри, а и не виждам каква връзка има това с темата.
306
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже лекарите не преглеждат болните си те от своя страна започват да се самолекуват и после ги обвинявали що се били самолекували.То ни тъй ни тъй. На скоро си смених личния лекар който пак ще сменя. Два пъти съм ходил при него а той престилка не си беше сложил стоеше си с дрехите, даже и маска нямаше. Лекува само по казаните от мен симптоми като имах и кашлица.Не ми чу дишането. За това ли плащаме здравни осигуровки? Ефект от терапията му нямаше и се наложи да се самолекувам и се излекувах.
305
10
 
12
 
! Отговори
Covid-19 преди 3 години
Вирус не се лекува с антибиотици................това е ясно за всеки средноинтелигентен човек..............но протоколите за лечение казват............антибиотици...........да ...........здравната система не лекува, а убива хората!!!
304
2
 
10
 
! Отговори
Чуккам на дърво.... преди 3 години
Не слушам и не чета. Нося си по-новите дрехи и ...това е....Каквото стане....
303
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Щерю "Мангърът е еббаси Пича! Не му пука от никой!" - авсолютно
302
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТО 314Това са починали не за 9м. а за три! И не знам колко нормално ти се вижда, особено ако сравниш, че на година завършват 230 лекари, от които тук остават 2/3. В следващите години и останалите заминават, и на територията остават под 20% от новозавършилите.
301
14
 
7
 
! Отговори
Софиянецо преди 3 години
Нaпрaвих прocтa cмeткa. C 21 пoчинaли c Кoвид нa 100 000 вoдим клacaциятa. A тoвa прaви 0.021 % oт нaceлeниeтo. Знaчи нa 1 нa 5000 чoвeкa умирa c Кoвид. Прeдишнитe гoдини cъc cигурнocт умирaхa пoвeчe oт уcлoжнeниятa нa oбикнoвeн грип.
300
6
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
,, който няма сериозни симптоми,,Това е основното.Трудното е да се установи точно това. -------Трудното е да се установи дали човек има сериозни симптоми, така ли? Очевидно не знаете смисъла на думите сериозен и симптом. Температура, кръвно налягане, сатурация, дишане, кожа, лигавици - всичко това се установява за броени минути - разбира се ако докторът отиде и прегледа пациента, а не да си говорят глупости по телефона.
299
16
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Само за вчера - 3-***. Починалите джипита са над 25, общо са към 65. Отделно други мед. специалисти - това нормално ли ти се вижда? ------Абсолютно нормално ми се вижда за 9 пълни месеца да починат 65 човека от най-многобройната професионална гилдия.
298
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До минусите Ей много сте злобни българите бе затова от златната среда в която бяхме отидохте на дъното и на края на света ми на вас не може да ви се помогне, ще се скъсате от завист и от злоба бе едни въшки и още по лошо едни *** сти.