Доц. Мангъров гневен: По телефон не се лекува, лекарите да слагат престилките

Затварянето не е начин да се борим с епидемия, смята той
Обновена: 27 ное 2020 10:46 | 27 ное 2020 10:34, Анисия Иванова
408

"Крайно време е да махнат абсурдните изисквания, когато човек прегледа някой с COVID, да се карантинира. Така системата спира да работи. Не може човек да бъде лекуван по телефона, не може, колкото и да ни се иска. За да бъде хоспитализиран, той трябва да бъде прегледан." Това заяви в ефира на "България сутрин" началникът на ковид отделение в Инфекциозната болница доц. Атанас Мангъров.

"Всички лекари да слагат престилки, маски, ръкавици, шлемове, облекла и да започнат да лекуват своите болни. Да, страшно е, някой може да загине, но няма друг начин", подчерта доц. Мангъров.

Той обясни пред Bulgaria ON AIR и как се действа при запълнен капацитет в отделението.

"Когато капацитетът е запълнен, но човекът е тежко болен, веднага се намира начин да бъде хоспитализиран. Изписва се на другия ден човек, който е подходящ. Не връщаме никого", посочи той, но заяви категорично, че в болница има смисъл да влизат хора, които се нуждаят от лечение с кислород.

Още по темата

"Когато един човек е хоспитализиран, няма как да го изхвърлиш на другия ден. Трябва да се прави много добра преценка в доболничната помощ кой е за хоспитализация. Когато хората нямат нужда от лечение с кислород, няма нужда да влизат в болница и това трябва да им се каже", изтъкна доц. Мангъров.

По думите му няма как здравната система да функционира без доболничната помощ.

"Когато новите мерки се въведат, може би ще настъпи лек спад на новозаразените, но когато всичко се отвори, нещата ще се върнат обратно, не е този начинът да се борим с епидемия като тази, колкото и да ни се иска. Това е природно бедствие, това е нещо, което се случва, и да се борим с него, а не да се крием", каза още Атанас Мангъров.

И добави, че за коронавирус няма лечение.

"Хората си мислят, че това е нещо, за което има лечение, че като се натъпчат с 2-3 антибиотика, ще им мине. Това е остра вирусна инфекция, за която няма лечение. Протоколите за лечение - някои от тях са абсурдни, това нещо не се лекува с антибиотици", посочи началникът на Ковид отделението в Инфекциозната болница.

Относно пациенти със сезонен грип, доц. Мангъров заяви, че може и да има, но симптомите са идентични с тези на коронавируса.

"При Ковид заболяването е по-продължително - възстановяването е около месец, месец и половина", коментира на финала той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров никога не е казвал да си стоите вкъщи и да не се лекувате. Каза - който няма сериозни симптоми. Като температурата в умерени граници даже помага, а не вреди. И да - нормално е да ви боли глава и да кашляте - това все пак е болест. В болница се ходи ако трябва да ви слагат на системи и на кислород. А не просто за да ви е спокойно на душата да заемате легла.
276
0
 
6
 
! Отговори
HAPPY END преди 3 години
И добави, че за коронавирус няма лечение.
275
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангър, стига си вдигал джангър!
274
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров, тука един познат пита дали днес си си изпил чайчето и аспиринчето? А гушнаха ли те за добро здраве?
273
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 286Хахаха, каква обосновка. Ама ти сериозно ли? Хахаха. Хайде направо да си живеем в болница, евенуално ако получим инфаркт, да ни лекуват на секундата. Хахаха..
272
2
 
10
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Не ставай смешен. Кога настъпва вторична бактериална инфекция? Още от първия ден ли? Защото личните лекари предписват широка гама антибиотици още от първия ден със симптоми! Четете какво коментират колетите от първа линия. Заболяването има две ясно отчетливи фази- първо вирусна инфекция и ЕВЕНТУАЛНО втора фаза-бактериална инфекция. Никой не е получил дихателна недостатъчност в първите 7 дни на заболяването. Усложненията настъпват впоследствие в резултат на абсолютно неадекватно лечение.
271
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малеййй, колко хора има тука с пълни до горе памперси. Мангъров е прав. Това че си мислите че е куку не означава че не е прав. Каквото си искате пишете, това не променя факта че е ПРАВ.
270
4
 
2
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Всяка една респираторна инфекция уврежда на микрониво алвеолите в белите дробове-бронхит, пневмонии и т.н. Какво става като пиеш антикоагуланти? Кръвоизлив! Имаше един колега доктор, който разказваше тук в Днес.бг за преживяването си наречено Ковид и по-конкретно как в болницата бил кашлял кръв. Хайде сетете се от къде му е дошло това на главата! Изобщо няма да коментирам ремдесивир, кръвни плазми и разни други препарати на основата на плацебо.
269
5
 
13
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Какво от това което казва доцента не е истина? Антибиотиците не лекуват вирусна инфекция-факт! Нещо повече-приема на голямо количество антибиотици в началото на заболяването води до интоксикиране на организма и пречи на имунната система да подтисне размножаването на вируса. Единствено високата температура може да убие вирус. Да ама пациентите гълтат парацетамол в несвяст за да им е комфортно и после се чудят защо дробовете им дали фира. А най-голямата простотия е пиенето на антикоагуланти..
268
3
 
4
 
! Отговори
Criticus Magnus преди 3 години
До Анонимен (262)На мен ми е повече от ясно това! Така е - прав си! Коментарът ми по-долу е ироничен, защото философията на Доц. Мангъров е, че който оцелее-оцелее, и че всичките бъркат само той прав! Аз на такъв култ не вярвам. За това казвам, да видим дали има значителна разлика между това което той прави и това което другите правят. Според мен - няма да има! И за това да си мълчи и той и да промотира мерки (като няма ляк) да не се разболяват хората!
267
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До ????? ТИ СМОТАН !!! ВСЛУШАЙ СЕ В УМНИ ХОРА, *** ТАКЪВ ! ДО КАТО ИМА ТАКИВА НАШАТА ДЪРЖАВА, НЯМА ДА ПРЕУСПЕЕ
266
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОЦ. МАНГЪРОВ ПРЕЗИДЕНТ!
265
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хахахахаАма разбира се, че не се лекува по телефона! То се лекува и без телефон - пижамката, леглото, супички. И едно букетче наблизо, евентуално да го гушнеш.
264
2
 
24
 
! Отговори
0 преди 3 години
Разберете веднъж завинаги. В България има еднолични търговци т.н. ЕТ това не са лекари това са малки формички на тарикати които не желаят да ви лекуват. По презумпция те са създадени с цел лично облагодетелстване и печалба. Не ги интересува здравето ви а колко парички постъпват във джоба им. Сега треперят и от десет кладенеца вода носят само да не преглеждат болните. Това са гнилите ябълки на системата буквално ясно и точно.
263
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен",лекува 80човека в ковид отделение човека"Ама сам ли ги лекува =8-0
262
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да не е полезен ,лекува 80човека в ковид отделение човека !Ти с какво си полезен?
261
28
 
5
 
! Отговори
Анти мангъровец преди 3 години
Престанете с този *** ! Той с нищо не е полезен за хората. Няма нужда от маски, няма нужда от карантина, няма нужда от лечение ! Е като иска да оставим живата на хората на естественият подбор, тоя защо получава заплата като лекар и то държавна ?
260
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да го плюете този човек си разбира от работата, а вие ако искате се скрийте в миша дупка!
259
27
 
12
 
! Отговори
andros преди 3 години
Защо още му давате поле на изява на този ***? Заради брътвежите на такива като него преди втората вълна народа се полъга. Колко ли души са си отишли директно заради него?
258
20
 
24
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
беше леко грипче ,което се лекува с аспирин,пък сега не се лекувал по телефона,тоя трябва да го съдят или за подстрекателство или за пълно безхаберие,изззтрещял старец