Икономист: Трябват още 1 млрд. буфери в бюджета!

Може да не харчим, но може да дойде и трета вълна на пандемията
9
Икономист: Трябват още 1 млрд. буфери в бюджета!
Снимка: БГНЕС

Буферите в бюджета за догодина не са достатъчни, смята икономистът Румен Гълъбинов.

Според него са необходими още близо 1 млрд. лв. да се предвидят като възможни държавни разходи – "те могат и да не бъдат направени, но трябва да бъдат резервирани, защото би могло да се получи рецесия с двойно или тройно потапяне".

Още по темата
"Бюджет 2021 бих го разгледал и като кризисен, а и като бюджет на предстоящо възстановяване. По различни оценки се дава до края на март да продължи усложнената здравна обстановка, свързана с Covid-19. В същото време СЗО предупреди наскоро, че ако политическите управления в Европа не предприемат необходимите мерки и не се поучат от азиатските държави, може да имаме и трета вълна на пандемията – в началото на следващата година", посочи икономистът.

По думите му към момента рецесията, която обхвана глобално икономиката, в частност и българската, се развива с колебливо възстановяване, като имахме значителен спад (дълбоко дъно) в средата на 2020-а, сега в края на годината вероятно също ще има такъв спад.

Надяваме се поне второто тремесечие на следващата година да почнем да излизаме на положителна територия като ръст на БВП, допълни Гълъбинов.

"Би ми се искало в измененията на ДДС да бяха предложени намаления на ДДС на храните и на лекарствата. Защото дори и сега в локдауна единствените, които непрекъснато ще продължат да работят, са хранителните стоки и аптеките. Там ще се извършва големият търговски оборот. И едно такова намаление на ДДС (напр. 9%) ще подейства осезателно за облекчение на потребителите, за да направи и цените по-достъпни, ще увеличи вътрешното търсене и потребление, за да протича паралелно и един процес на възстановяване. Това ще бъде добре и за българските производители на храни и лекарства, както и на търговците. Освен това – да се вдигне прагът за регистрация по ДДС", предложи той.

Гълъбинов даде за пример намалението на данъците в съседните държави Румъния и Гърция. Икономистът акцентира и върху предвидените европейски инвестиции за високотехнологични компании и цифровата трансформация, както и за необходимостта от дигитализиране на държавното управление и готовност със стойностни и добри проекти.


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 2 месеца
бат Бойко май мина бай Тошо по задлъжняване. и накрая пари няма!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няколко идеи:
Да се върне ДДС на заведенията.
Да се махне ДДС на храни, лекарства и болнични и доболнични консумативи и техника.
Да се финансира допълнително селското стопанство, само за български пазар и при условие за намалени крайни цени на произведени тук месо, млечни продукти, плодове и зелечнуци, ядки, зърнени продукти.
Увеличение на ЗДДФЛ за доходи над максималния от 10 на 15%, за да е все едно дали ще се разпредели дивиден или управителите ще вземат бонус от по няколко стотин хиляди.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак окрадохте държавата от частния бизнес на държавни помощи.

Фалирайте и се реформирайте, преструктурирайте, преквалифицирайте.

Продавайте за 1 лев кръчмите и си намерете работа.
3
0
 
0
 
! Отговори
КРИЗА преди 2 месеца
Как се издържа такава огромна тумба от неграмотни политици ако не с крадене? Отде пари за скъпи коли, луксозни имоти, тоталитарни фантазии, носталгия по социалистическата пропаднала легенда, непроизводителни класи милиционери да са милионери...
2
0
 
1
 
! Отговори
МУТРА МЪДРЕЦ преди 2 месеца
АМИ ВОДНАТА КРИЗА?
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че колко са един-два милиарда? Нищо работа за нашето мило и талантливо правителство!Само да намигнем на кака Меркел и всичко е тип-топ!

Спонсорирани публикации