КЗП: На черен петък плащаме реалната стойност на стоките

Нараства тенденцията да се пазарува в интернет, каза Димитър Маргаритов
27 ное 2020 12:33, Анисия Иванова
23
КЗП: На черен петък плащаме реалната стойност на стоките
Снимка: БГНЕС

Потребителите по време на черния петък ще бъдат буквално обстрелвани с предложения за намаления в рамките на кампанията. Но онова, което е важно да знаем е, че цената, която плащаме, е реалната стойност на онова, което купуваме. Това заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

През последните години трайно нараства тенденцията потребителите да предпочитат да пазаруват в интернет, а от друга страна условията на пандемията тази година също допринесоха за това, коментира Маргаритов.

"На практика следващите три седмици онлайн търговията ще бъде основният източник на закупуване на стоки, на коледни подаръци. В интернет може твърде лесно човек да направи съпоставка на цената за една и съща стока, която се предлага в различни онлайн магазини. И да видим дали наистина, когато говорим за 80% намаление, то е реално.“, коментира той пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му това е и акцентът на текущия контрол, който КЗП извършва още от началото на текущия месец, защото кампанията тази година продължава повече време – дали цената, която се предлага, е действително намалена цена, или търговците се опитват да хитруват.

"Имаме вече няколко случая, в които сме установили подобни нарушения и търговците ще бъдат санкционирани за нелоялни търговски практики.“, каза Маргаритов.

По думи на госта, ако потребителите сами установят, че такива практики се предлагат, могат да реагират с т.нар. „потребителска санкция“ и да откажат да закупят продукта.

"Но и със сигнали до нашата комисия, където ние пък вече да санкционираме, защото истината е, че един търговец ще престане да предлага нелоялните практики, когато е санкциониран. Ако той вижда, че „номерът минава“, тогава е възможно да очакваме и продължаващо нарушение.“, каза още той.

Шефът на КЗП цитира данни на НСИ - около 80% от потребителите са заявили, че плануват да се възползват от намаленията на кампанията Черния петък.

"Средствата, които са заявили, че ще заделят, са около 400 лв., което е доста внушителна сума. Моят съвет е тези пари да се изразходват разумно, да се види реалната стойност на онова, което искаме да закупим и разбира се по-скоро да се ориентираме към неща, които наистина ще ни бъдат потребни.“

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плащате или на вас ви плащат
21
0
 
3
 
! Отговори
a преди 3 години
Палячовци. Това е една от комисиите, които при текущите обтоятелства(беззаконие, олигархия, монополи) трябва да носи на държавния бюджет по 150-200 милиона на година само от глоби, БЕЗ ДА СЕ НАПЪВАТ! За сметка на това в джобовете на шепа хора потъват няколко милиона годишно за да си мълчат...
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ще пазаруваме само на черен петък.
19
0
 
1
 
! Отговори
da преди 3 години
До *** за КЗПАбсолютно! Те гонят пишман търговци и квартални магазинери на дребно. Никога няма да погледнат къде потребителят бива заблуждаван най-умело, било то с дребен шрифт, било с некоректно изчислени параметри за финансови продукти или заблуждаващи планове, агресивни продажби на услуги на ВЪЗРАСТНИ ХОРА Да обърнат внимание на Банки, бързи кредити и Телекоми
18
0
 
1
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Неска жа ода у кръчмата от бай Ламби по случай черния петък жа дава по едно безплатно .Язе не чи няаам ракия у дома ама пък кът е на амортия от дъ не удара идно без пари.Не знам комшийката дека е вдовица дали дава нещо на примоция по случай петъко.Ко моа и да загола некой чужд фустан ша е могу арно.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То па един Черен петък в България, мале малее....
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КЗП е паразитно звено!Чиновниците получаващи там яки заплати не вършат никаква работа!
15
1
 
5
 
! Отговори
Търговец преди 3 години
Това не е вярно поне при сериозните търговци .На черен петък се пуска залежала стока , с някакви маловажни дефекти или върната от други потребители .Това е и идеята на Черния Петък .Хората плащат по ниска но справедлива цена за въпросния продукт .
14
0
 
8
 
! Отговори
Kyp за КЗП преди 3 години
На тия им пращах жалба преди известно време против БНП Париба за нелоялни практики, дори не я погледнаха, е така й изтече давността.К-- за вас, измисленяци.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Взех си зимни обувки с яка подметка на CATerpillar за 169 лева, намалени от 240, но не е това важното.Подметката е толкова здрава, че като изритам с все сила в главата мениджърчето ми, което реже заплатите на целия екип, ше му избия чивиите и ще му реша проблемите.
12
0
 
19
 
! Отговори
... преди 3 години
Влизаме с жената в магазин за обувки и гледаме същия модел като на краката й от 120 намалени на 60. Питаме да няма грешка, щото лятото ги купихме за 60. Та така за петъците.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Черен петък най -много спестявам , ако не си купя нищо .
10
0
 
5
 
! Отговори
гьостерицата преди 3 години
И тоя се продаде.КАК НИ ЕДИН ОТ ТИЯ НЕ ГИ ХВАНА КОРОНАТА?
9
0
 
8
 
! Отговори
Зрител преди 3 години
КЗП, и вие сте като всички други държавни структури! Назначени сте там на топли синекурни длъжности, ред роднини, ред партийни другари, а като има жалба - ми той сайта е румънски, нищо не можем да направим. Ми какво правите там тогава, тровите живота на бабите по пазарите, а тарикатите се измъкват, а? Като не можете да направите нищо, щото сайта бил румънски, защо взимате заплати от бюджета български, който се пълни с моите данъци?П.С. За емаг.бг става дума. Пълни измамници.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Мнение като за КПЗ. Реалната стойност е тази, която купувачът е готов да плати."Не и когато те вкарват в заблуда!
7
2
 
2
 
! Отговори
Доста опростено преди 3 години
Мнение като за КПЗ. Реалната стойност е тази, която купувачът е готов да плати.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея в "е маг" са царе на заблудата и магията, абсолютни магове
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
+ бонус корона, цената на ПСР тест и необходимите лекарства. Напред народе по Моловете.
4
1
 
19
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Ало, КЗП-то, от два месеца имам една жалба при вас към Топлофикация, нещо ще направите ли по въпроса или там не смеете да пипате?
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има яки намаления и няма ***. Рай за пазаруване е когато липсват психясали гащници.