Парите за здраве растат, макар че болниците са с по-малко дейност

Колко са средствата в пандемията?
14
Парите за здраве растат, макар че болниците са с по-малко дейност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Плащанията към общинските болници са увеличени с 8% за 9 месеца, въпреки че дейността им е намаляла с 12 на сто. Това отчете министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

Още по темата
След обявяване на извънредното положение усилията на правителството бяха насочени към подкрепа на болничния сектор - промяна в Националния рамков договор, повишаване на всички цени на клиничните пътеки, допълнителни плащания от НЗОК за болниците и др, посочи Ангелов, цитиран от БТА.

По думите му средствата към общинските болници са били в размер на 234 млн. лв., включително 12 млн. лв. за работа при неблагоприятни условия. Над 36 млн. лв. са осигурени в бюджета на Министерството на здравеопазването за лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни райони.

С постановление на Министерския съвет са одобрени допълнителни разходи за субсидиране на болници.

През последния месец са одобрени още 50 млн.лв. за болниците. За непредвидени и неотложни разходи за преодоляване на кризата са предоставени и 7 млн. лв. за ефективен отговор на създалата се епидемична ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-официално се заявява - дейността на някои болници е намаляла за определен период. И най-официално пак се заявява - отпуснатите пари на същите болници са повече за същия период. А за реалните резултати от лечението, особено на Ковид, да не говорим. Тези лекари съвсем са се разпасали.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най срамното е че политиците, всичките заедно нямат страх и съвест от Този който е над нас и всичко вижда и на всички ще даде според заслуженото. Лицемери нищо не може да се скрие от Създателя .
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя що вместо маскя си е залепил опаковка от сирене, барабар с етикета?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали бяха претрупани с работа, пък сега им била намаляла с 12 %, аре моля ти се вземете си уточнете лъжите.ЦИРКАДЖИИ КРАДЛИВИ !
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"макар че болниците са с по-малко дейност"Да ви имам и начините за преценка на количеството дейност. Бюрократи.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекари и медсестри има, но не и за ковидотделенията. Едно е да се разхождаш в болницата по бяла престилка, слушалки и бели чехли, друго е да си в скафандър по цял ден. Даже не ги искат и тия 1000 лв отгоре, защото и без тях са си добре по клинични пътеки.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма част от частните болници, работят с 10-20% от капацитета си, но сиполучават почти същите суми като при нормална натовареност.Много частни болници на хартия имат някакви малки Ковид отделения, но не приематпациенти, под предтекст, че нямат места. Мед. персонал в такива заведения си пие по цял ден кафе и си общуват или си чоплят по телефонните, докато колегите им изнемогвати някои умират. За това частните болници трябва да бъдат отрязани от НЗОК.Който желае да се лекува там да си плаща
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здраве без икономика ще видите през кривмакарон само!Умниците ми те! Тръгнали да противопоставят частите на едното цяло. Като го орежеш на половина, то просто става по-малко това цяло. Ама тиква от икономика и здравеопазване какво разбира?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде растат парите за здраве, бе село? ВСС решило да пренасочи бюджетни пари - от нас за вас. Играаем си на прехвърляне на пари от единия бюджет в друг. Това растеж ли е? Растеж има само при работеща печеливша икономика, каквато у нас, поради престъпните ни некадърни управления години наред не сме виждали. Ще го чакате растежа, като до година - две и работещи няма да имате. Понеже се изнасят и последните.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леят се едни пари, а народа все по-болен. Първенци сме по смъртност...Защото разпарчетосаха хората на пътеки и пътечки и лекуват така, че да издържиш до изхода на болницата, и да умреш вкъщи... Не ги интересува състоянието на човека, не търсят причините за болестта. Усвояват едни парични пътеки! Колкото повече пари, толкова повече умрели.
4
2
 
7
 
! Отговори
Затова навремето си преди 3 години
Москов като направи в болниците да се влиза с пръстов отпечатък, го разкостиха. Ако сега имаше електронна система в реално време и с пръстов отпечатък , много мистерии покрай коронавируса в здравеопазването щяха бързо да бъдат разбулени. А сега пари се леят и всеки пищи - къде са.
3
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"Плащанията към общинските болници са увеличени с 8% за 9 месеца, въпреки че дейността им е намаляла с 12 на сто."..айде сега некой да обясни тая "логика"!
2
0
 
6
 
! Отговори
ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР преди 3 години
Парите за Здраве растат , защото Частни Болници НЕ РАБОТЯТ - Те си взимат Пари от КАСАТА без да имат Пациенти . Увеличението се Дължи на Общинските Болници , заради Ковид 19 .Здравния Министър дали е *** , или е с Маска на Устата за тази Истина ?
1
0
 
8
 
! Отговори
дали пък преди 3 години
няма да почне да им харесва на болниците - хем по-малко работа - хем повече пари, хем ако не се справяме - вируса виновен или министъра или пък протестиращите. Сладка работа.