Хотелиери притеснени: Ново затваряне е равносилно на фалит

Масово се отменят резервации за 8 декември и за Нова година
29 ное 2020 17:00, Красимир Ангелов
139

Новите ограничителни мерки, които затвориха хотелите и ресторантите, изправят бранша пред фалит. В традиционни туристически дестинации като Велико Търново, Арбанаси и Елена се отменят масово резервации за 8 декември, а на места и за Нова година.

Хотелиери предлагат на държавата мерките да се прилагат гъвкаво, за да не фалират.

Още по темата
Почти всички 180 хотели и къщи за гости с над 2000 легла в Еленския Балкан от вчера не работят. Резервациите за студентския празник са отменени, а капарираните пакети за Коледа и Нова година също са под въпрос.

Хотелът на Йордан Йорданов в Еленското село Усои от вчера е затворен, а персоналът е в неплатен отпуск. Йордан казва, че записвания за празниците през декември е имало още от лятото, но с влизането в сила на новите мерки - почти всички резервации са отказани.

"Имаме за осми декември, за уикендите между 8 декември, но сега сме ги отказали за след 21 декември - за Коледа, ако евентуално не се продължат мерките", сподели Йордан Йорданов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Малкото резервации, които имахме, вече са отменени. И за Коледа, и за Нова година хората започнаха да си отменят резервациите, банкети не се правят, семейни събития", подчерта хотелиерът Стилиян Савов.

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново изчисляват огромни загуби и са категорични, че ако държавата не вземе адекватни мерки, много от тях ще фалират.

"За нас това второ затваряне е равносилно на фалит. Предишното затваряне, специално за моята фирма, струваше около 200 000 лева, това затваряне ще ми струва 100 000 лв", коментира хотелиерът и председателят на БХРА - Велико Търново Петър Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
18
 
! Отговори
Истината преди 3 години
до 74давам примерКато бях ученик и от работническо семейство .ходихме на лагер за 10 дена на Крандила в държавен хотелбез платно.Сега този хотел е зарязан и развалина но има ново вилно частно селище в което нощувката е 170 лва добър ден а честит капитализъм
73
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Въздух под наляганеПри сегашните световни дългови нива свиването на потреблението е неизбежно . Хотели и ресторанти са лукс и се явяват излишни при преструктуриране на икономиката . Според данни на МВФ около 60-80% от бизнесите могат да изпаднат в неплатежоспособност . Няма смисъл изобщо да се подпомагат .
72
4
 
10
 
! Отговори
че то това е идеята преди 3 години
вие за кво си мислите че юдо-масонските фондации го разиграват тоя цирк наречен пандемия !?жидюхите му викат "рестарт на икономиката" - демек гоймите остават с голи ззаднници и започват да се бъхтят като хамстери във въртележка в името на богоизбрания народразоряват туризма, после го изкупуват евтино и след това пак ви дават "кредити" за да си купите това което вече сте имали
71
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основно айтита-та в момента се кефят и злорадстват на другите че са затворени ама това пък е много скучна професия аз лично не им завиждам
70
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 3 години
Дошичко, резерваций, сас.....Мите, Мите-ееее, те такива сте "бизнесмените" у БГ-то.....Ако не беше жалко, щеше да е смешно!
69
0
 
20
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Хич не ми пука за големите хотели! В бетон не стъпвам! Да почнат да събарят и да грабват мотиките или да отварят производства! А малките хотелчета и къщите за гости ще издържат и този геноцид!
68
0
 
11
 
! Отговори
Vako преди 3 години
аиде на полето където е истинатада видим тез некадърницикак ще прокопсаттам бачкане трябва
67
0
 
7
 
! Отговори
Добреее преди 3 години
Ами, Чао!
66
1
 
6
 
! Отговори
Vako преди 3 години
митко изедниците имат в таз държава така е устроена
65
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите в голямата си част са *** нeoбpaзовaни ceляни и завиждат на хората с пари и на тези които имат частен бизнес, хората си искат кoмунизма и да им нареждат какво да правят защото нямат мнение
64
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На народа главата му пуши и се чуди как да свържи двата края в пандемията. Тея седнали да реват. Където се вика: Всичко Мара втасАла и към хотела на хорото се хванАла!
63
2
 
7
 
! Отговори
Митьо хотелиер преди 3 години
Тези 100 гърла да се пренасочат другаде!
62
0
 
16
 
! Отговори
Vako преди 3 години
Идеално ама идеалнофалит за кожодерите
61
1
 
13
 
! Отговори
До 66 преди 3 години
Ще оцелеят силните. Цяло лято бяхте на печалба, колко данъци внесе? Плати ли на персонала в твоя хотел?
60
1
 
21
 
! Отговори
Нагли сте! преди 3 години
Най-много рев се чува от собственици на заведения, хотели, тур оператори! Закриха се заводи и фабрики, стотици бяха безработни и трябваше да си търсят друга работа, да се преориентират. няма да сте на 100% печалба, но някой път си на плюс, друг път на минус!
59
0
 
14
 
! Отговори
Край преди 3 години
Това с виртуалния туризъм и за излишните хотели не ви се вярва май много.Те и моловете още не го вярват че са излишни ама са обречени.
58
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом предишното затваряне казват, че им струва 200 000 лв, значи ли, че за 200 000 лв са платили данъци? Или само 200 000лв са декларирали за същия период през миналата година, а реално е три пъти повече?Всеки знае как дори заплатите в сектора се укриват. За 9 % ДДС обещаха да изкарат всичко на светло.Да-ама обещаното не е като даденото.То пък един туризъм,за това цяла България се изнася от години за Гърция и Турция на почивка дори за по 3 дни предпочитат хората да не са в България при кожодерите
57
0
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Ми то никой не е затворил хотелите, няма забрана за дейността им - за кво се жалят!? Искат партията гости ли да им докара?
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като отворят нали трябва да се иследват всеки ден за корона по 200 лева теста на човек и няма смисъл,, защото и фалит и болен персонал и болни туристи.
55
0
 
24
 
! Отговори
Въздух под налягане преди 3 години
Сега разбрахте ли защо секторите на услугите и търговията са гола вода? Така държава не се прави! Не можеш да построиш силна и богата държава когато 70% от икономиката е услуги и търговия както е сега в България.Когато стане обратното 70% от икономиката да в индустриалните производства - тогава България ще стане богата. Производства трябват. Производства и иновации. Иначе имаш една селска държава и бананова република която преживява чрез кредити.