Хотелиери притеснени: Ново затваряне е равносилно на фалит

Масово се отменят резервации за 8 декември и за Нова година
29 ное 2020 17:00, Красимир Ангелов
139

Новите ограничителни мерки, които затвориха хотелите и ресторантите, изправят бранша пред фалит. В традиционни туристически дестинации като Велико Търново, Арбанаси и Елена се отменят масово резервации за 8 декември, а на места и за Нова година.

Хотелиери предлагат на държавата мерките да се прилагат гъвкаво, за да не фалират.

Още по темата
Почти всички 180 хотели и къщи за гости с над 2000 легла в Еленския Балкан от вчера не работят. Резервациите за студентския празник са отменени, а капарираните пакети за Коледа и Нова година също са под въпрос.

Хотелът на Йордан Йорданов в Еленското село Усои от вчера е затворен, а персоналът е в неплатен отпуск. Йордан казва, че записвания за празниците през декември е имало още от лятото, но с влизането в сила на новите мерки - почти всички резервации са отказани.

"Имаме за осми декември, за уикендите между 8 декември, но сега сме ги отказали за след 21 декември - за Коледа, ако евентуално не се продължат мерките", сподели Йордан Йорданов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Малкото резервации, които имахме, вече са отменени. И за Коледа, и за Нова година хората започнаха да си отменят резервациите, банкети не се правят, семейни събития", подчерта хотелиерът Стилиян Савов.

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново изчисляват огромни загуби и са категорични, че ако държавата не вземе адекватни мерки, много от тях ще фалират.

"За нас това второ затваряне е равносилно на фалит. Предишното затваряне, специално за моята фирма, струваше около 200 000 лева, това затваряне ще ми струва 100 000 лв", коментира хотелиерът и председателят на БХРА - Велико Търново Петър Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
34
 
! Отговори
Нн преди 3 години
Затваряйте мишоци,глад ви чака!
33
3
 
48
 
! Отговори
гражданин на София преди 3 години
Какъв фалит? Това е пълна заблуда!При работещ хотел, заведение 3 седмици сатрохичка! Това са най-бързо възстановяващитесе дейности. Те просто са свикнали с голям % печалба/скрита/,сменят си всяка година колите, жените и т.н.
32
1
 
34
 
! Отговори
Работарин преди 3 години
"За нас това второ затваряне е равносилно на фалит"А га ядохте кИфтетата не рИвахте?
31
0
 
27
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
А, на бас, че Данчо ще работи другото лято и няма да е фалирал!
30
1
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Хотелиерите са "преситени" от помощи и пари от държавата защото това е чиста печалба без да имаш разход а не притиснени.
29
19
 
10
 
! Отговори
Изумен преди 3 години
Съгласен съм на мен да не ми дават абсолютна никаква помощ, аз ще се оправя. Единственото, което искам държава да направи, е да поеме на 100% разходите за персонал докато не работим с тяхна заповед. Най-важното е човешкия ресурс да бъде запазен. Държавата да помага на хората, ние работодателите ще се оправим, все пак години наред повечето нас са имали доста прилични дивиденти. Не вярвам да има сериозна фирма, която да няма заделени пари за извънредни разходи!
28
0
 
46
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Оферта за Нова Година...600 лв на човек...е фалирайте...Минимална работна заплата 610...
27
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бре,ето вашите служители могат да разчитат на 24 лева дневна помощ от държавата,не виждам какъв е проблема и вие да оцелявате с подобна сума!А че печалба няма да имате и то не само тая година е повече от ясно!
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безработни са от 20 години фалит и не може да се лекуват и болниците ги връщат заради здравния данък.Държавата не им го плаща.
25
1
 
48
 
! Отговори
Йоландец преди 3 години
Проглушихте ни ушите с тези "фалити" ейй. Няма да хване дикиш това, разберете го. Просто ще затворите за няколко месеца, хотелът пак ще си е там, с всичко необходимо без да се е амортизирало, даже замразеното шкембе ще си е още във фризера. Ако пък ми кажете, че хотелиер няма спестени пари да оцелее два-три месеца и ще гладува...
24
0
 
42
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Искам да попитам какво трябва да работиш и каква заплата да получаваш че да си направиш и обзаведеш хотел.
23
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа нещо не се кефи на хотелиерите. И не само, че не им се кефи, ами и им е набрал. Яко им е набрал.
22
2
 
36
 
! Отговори
аа1830 преди 3 години
Аз в български хотел не съм стъпвал през живота си и всички да ги затворят няма да забележа. Ама да ви се плащат помощи за безмисления бранш не е честно наистина. А и ако цената е спасяването на човешки животи то за какво говорим изобщо....?!?!
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами излезте и покажете ,че не сте съгласни. Овце.
20
0
 
46
 
! Отговори
Изумен преди 3 години
Тези хотелиери чупят скалата за наглост! Аз съм ресторантьор, имам 4 заведения и съм пряко засегнат от затварянето, но няма да умра от глад и цяла година да не работим. Единственото за което бих имал евентуални загуби е ако наемодателите на помещенията не се съобразят с това, че не работим, но не го направиха първия път, не вярвам да го направят и сега. Персонала сега получава помощ и от държавата, всички излязоха в неплатен отпуск, общи взето няма чак такъв проблем.
19
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е хайде де... фалит ... а само до преди месеци бяхте паркирали новите си лимузини с немски номера баш отпред и като питаш на кой на рецепция рапона вика ... на шефа ... смех:))
18
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ай стига с тея хотелиери ,*** били притеснени и пред фалит - само те ли са ?и аз съм пред фалит,капо ,валат ,ама държавата не ме мисли мен и хиляди като мен
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Гърция българите отдавна почиват спокойно в малки семейни хотелчета, където сами си готвят. Шетат си. Чувстват се като у дома си и им харесва.Не са длъжни да ходят на закуска и обяд под строй.
16
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Га ядахти кифтета ни ривахти.
15
0
 
31
 
! Отговори
аа1830 преди 3 години
Еми драги "хотелиери" фалит фалит. Намирате си друга работа и така. Не страда единствено вашия бранш, аи без това работите по един сезон в годината.