Васил Велев: Затворените бизнеси да се компенсират веднага

Не трябва да се допуска срив на БВП
29 ное 2020 13:42, Ния Христова
34
Васил Велев: Затворените бизнеси да се компенсират веднага
Снимка: БГНЕС
Тази седмицата стана ясно, че държавата ще компенсира служителите на затворени обекти с 24 лева на ден. Адекватна и навременна ли е мярката, кой и как ще може да се възползва от нея? Темата коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
 
"Видяхме какво се случи през второто тримесечие, в резултат на първата вълна и затварянето на много бизнеси. Налице е спад от -8.5% на брутния вътрешен продукт. Такъв не сме имали през това столетие. Имаше по-голям само през 90-те години. Не би следвало да се допусне отново подобен срив", коментира Велев пред Нова ТВ.  
 
Председателят на АИКБ посочи още, че икономиката е започнала да се възстановява през третото тримесечие на годината и спадът е достигнал 5%.
 
"Очакваше се четвъртото тримесечие да продължи пътят на възстановяване. Грешка ще е, ако не се компенсират затворените бизнеси и то веднага, а не както след първата вълна - още не са компенсирани бизнесите. От обявените 1 млрд. лева са достигнали само 173 млн. за микропредприятията, за малките мярката все още не е стартирала. Парите ще бъдат отклонени и изобщо няма да стартира. За средните предприятия - не е започнало компенсиране на загубите от април и май", заяви още той.
Още по темата
 
Велев коментира и анонсираната от вицепремиера Томислав Дончев мярка, която се отнася за затварящите бизнеси.
 
"От това, което чуваме, там ще се допуснат три грешки. Всички работодателски организации настояваме да не стартира такава мярка, без да бъде обсъдена. Една от тези грешки ще е от къде ще се вземат парите. Идеята е да се пренасочат обещани средства за малките предприятия и да се дадат на други. Източникът не трябва да е програма "Конкурентоспособност", а бюджетът, защото пари има. В затворените бизнеси хората ще получават 50% от доходите си, а бюджетната сфера - 140%. Къде е справедливостта? Втората грешка е кой ще администрира тези плащания. А третата - на кого по колко", допълни той.
 
Относно най-новата мярка "Запази ме", насочена към служителите, които работят във временно затворени предприятия, Велев обясни, че 24 лева ще получат хората на трудов договор, а тези на непълно работно време - 12 лева. Кандидатстването ще може да започне от понеделник.
 
"Това за нас е крайно недостатъчно. АИКБ, заедно с КНСБ, внесе законопроект за това как да изглежда компенсацията за принудителния престой не по вина на работодателя. В европейските страни доходът се компенсира между 60 и 90%. Ние сме предложили 80%, без да се очаква да се заплаща до 100%. Възможно е, защото парите ги има", добави председателят на АИКБ.
 
Велев смята, че трябва да се компенсират и предприятията. Според него запазването само на хората не е достатъчно.
 
"ЕК позволи да се компенсират до 90% от разходите на малките и микропредприятията", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
господина е много прав . вместо да се съкрати и оптимизира раздутия щат в администрацията и полицията им се вдигат заплатите уж били на първа линия срещу вируса но повишението е за постоянно !! учителите също не са заслужили с нищо увеличение на заплатите за постоянно . за компенсиране на бизнеса може само за тези бизнеси които си плащат данъцитев България и са регистрирани тук и са били коректни към бюджета и работниците
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоя АЙКЯбе се нещо му пречи.
7
11
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен: Какво да осигури ? Ти имал ли си частен бизнес ? Затворен е не работи. Обясни ми защо да плащам осигуровки и здравни след като насила не работя ? Откъде да ги взема тези пари ? Да ги напечатам на принтера ? Да взема заем ?Защо се затарят бизнеси тотално а се вдигат заплатите на бюджета ?! Парите в този бюджет откъде идват мислиш драги мой ? Точно от бизнеса който ти си мислиш,че нищо не прави. От там идат парите.... когато спрат да идват става фалит на държавата....
6
0
 
12
 
! Отговори
24лв на ден друг път преди 3 години
Веднага драги ми г-н бизнесмен може само да си напълни гащите и нищо друго.
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
незабавна оставка на мутрите....
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези искат катрана за държавата, а меда само за тях бизнесмените.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем не плащате данъци,а най много искате!
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като държавата ще плаща осигуровки, заплати и т.н. Защо държавата поне не одържави тези ресторанти и хотели?Всеки частник които не може да се справя с работниците си и да ги подсигури то тогава за какво е отворил фирма.
1
1
 
18
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
Василе , това заповед ли е ?Мижитурка.