Едва всеки пети българин убеден: Ще си сложа ваксина

12% от нашите сънародници отричат COVID-19
Обновена: 30 ное 2020 12:06 | 30 ное 2020 12:06, Красимир Ангелов
354
Едва всеки пети българин убеден: Ще си сложа ваксина
Снимка: БГНЕС

Над 12% от българите отричат съществуването на коронавируса, а едва 22% от нашенците са категорични, че ще се ваксинират срещу болестта, когато това е възможно, става ясно от проучване на "Барометър България", проведено от 24 до 29 ноември сред 847 души на възраст над 18 г.

Още по темата
При все по-усложнената пандемична обстановка у нас и на прага на нови строги мерки, мненията в обществеността дали и при какви условия трябва да бъде преустановено присъственото обучение в училищата са доста противоречиви. Според проучването 39% от анкетираните подкрепят идеята за дистанционно обучение до овладяване на разпространението на COVID-19. За изцяло присъствено обучение са 19,5%, а 26,2% подкрепят компромисен вариант, при който учениците от начален етап ще останат в училищата.

Прави впечатление и възрастовото разделение на мненията – за затваряне на училищата са по-възрастните, които по принцип са в по-рискови групи или са по-загрижени за своето и здравето на близките си. По-младите анкетирани, които освен здравните, отчитат и образователните последствия за децата и икономическите за родителите на най-малките, принудени да останат вкъщи, са или категорично против преустановяване на присъственото обучение, или са по-скоро склонни на компромис с дистанционно обучение само на горните етапи. 15,3% от анкетираните нямат мнение по въпроса.

Ще се ваксинирате ли доброволно срещу COVID-19?

След като в последните дни се появяват все по-обнадеждаващи данни за успешна ваксина срещу COVID-19, която може да се прилага до края на годината или в началото на новата, социолозите запитаха участниците в проучването доколко са склонни да се ваксинират. В отговорите преобладават предпазливостта и дори страха.

Едва 22% от запитаните са категорични, че ще сложат ваксина, докато 32,9% предпочитат да изчакат, докато се уверят в ефекта й и липсата на странични ефекти. 28,9% биха се отказали заради страх от самата ваксина. 12,2% пък изобщо отричат съществуването на коронавирус. Много малък е делът на тези, които нямат мнение – само 4%.

Причините за разнопосочните мнения вероятно са в липсата на информация за резултатите от ваксините на този ранен етап, отчитат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер, ще има ваксина за мен и близките ми без връзки.
281
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да идват най-после тези ваксини, да се изпонабоцка масово добитъко, че малко да се поразреди от дебилчиците - прекалено много станаха и са ужасно вресливи
280
1
 
7
 
! Отговори
wer преди 3 години
Ще платим идни милиони за 13млн ваксини , а по нататък пак ще платим едни милиони за да се утилизира неизползваната ваксина .
279
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не ме учудва , че всеки пети ще се ваксинира . 30 години България се разграбва и пропадна тотално, и народа си мълчи.
278
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 284Не съм се извъдил, а съм чел и съм се интересувал. Очевидно от елементарните ти нападки, по всяка вероятност съм чел повече от теб и непосредственото ти семейство, в рамките на което съм склонен да подозирам, че *** и сестра ти са едно и също лице.За какви авторитети ми говориш, ***? Искаш някой да слезе от небесата и да склони, теб, нищожното и достойно единствено за презрение същество, да си спаси живота ли? За чий? Съществуването ти има отрицателна стойност.
277
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питам се, тези които ще се ваксинират първи, самоубийци ли са?
276
0
 
31
 
! Отговори
Пекар преди 3 години
Знам само, че ваксинирането ще е на мой риск, защото нито производителят, нито вносителят ще носи отговорност. При това положение решавам да не рискувам. Всичко хубаво
275
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се ваксинирате, гледайте да не се ваксиносате.
274
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ е вярно че българите са *** и глупав народ! Напротив, българите са едни от най умните и са големи хитреци. А ония на запад са ****ците! Това в един момент ни пречи защото всички почват да хитруват един срещу друг.Трябва да се обединим и да хитруваме срещу враговете отвън които се опитват да ни затрият. Няма да успеят де. Но ще ни създадат доста проблеми.
273
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините са само част от естествения подбор на еволюцията.
272
1
 
26
 
! Отговори
Васко Клеца преди 3 години
само да напомня за привържениците на "авторитети", че СЗО е частна организация, а не държавна. ЧАСТНА с частни интереси, които не е задължително да целят вашето благоденствие
271
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язък за барута, много ваксини ще се хвърлят в кофата.
270
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като еволюционно ми е заложено да се страхувам от това, което не разбирам, значи аз съм сапиенсът, а ти си един безмозъчен хо мо. След като можеш да се набодеш с нещо, на което не му знаеш състава. Има един много типичен въпрос, който задават психолозите - ако началникът ви ви каже да се хванете за оголена електрическа жица, ще го направите ли, дори да ви уверява, че по нея няма ток? Този въпрос е някъде в началото и след него става най-грубото отсяване на кръглите идьоти.
269
1
 
20
 
! Отговори
До 286 преди 3 години
В днешно време не може да се вярва на "авторитети" и институции. Всичко е купено от международната мафия. Всички дрънкат глупости защото така са им наредили. Освен това сега информацията е навсякъде. Да, има и грешна информация, но всеки си има глава на раменете. Всяка информация може да се провери за достоверност от различни източници. Минава вече времето когато разни капацитети ще ни лъжат. Хората постепенно се събуждат за да изметат световната мафия която е истинската зараза.
268
7
 
7
 
! Отговори
redordead преди 3 години
винаги съм уважавал мнението на хората завършили доктурантура по Всичкология в университет БГ-МАМА...няма нещо, което тези хора да не разбират в детайли!Това ваксини, 5Г, епидемиология, вирусология...ама то народът ни е просто умен, на някой им трябват по 10-20 години учене ис пециалзаия, докато тук капацитетът е такъв, че за 2 седмици начуват всичко от ядрена физика до ваксинации!
267
1
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
те още не направили ваксината, ама нашите "интелегенти" вече на опашка да се инжектират :))) e кой ви е виновен като сами не цените тялото и живота си. Фарма индустрията си е вързала гащите - не носи отговорност при странични ефекти :))) те остават за вас и децата ви :)))
266
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 279Брей, че интелигентен индивид се извъди. Не знам с кого и за какво спориш, но тази надменност много ме подразни. Я прочети малко повече за маймунският вирус SV40, който се съдържа в полиоваксината? И не само за него. Има достатъчно информация какви "други примеси" се съдържат в т.нар. безвредни ваксини. Бас ловя, че чуваш за първи път това. Интелигентността моето момче идва с четенето, а не със сляпата вяра на институции и авторитети без да си проверил емпиричната част. Успех!
265
1
 
18
 
! Отговори
Консерватор преди 3 години
За генетичния компот ли става дума?Не, благодаря, за мен и за семейството ми.Освен вода, вино и ракия, нищо друго не влиза в кръвта ми.
264
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 281Да разбираш това, което четеш и пишеш, е прерогатив на хората с умствени възможности далеч отвъд твоите. Какво съм написал и какво съм искал да кажа е тера инкогнита за плебеи като товя милост. Твърде вероятно нямаш търпение да се прибереш вкъщи и да хвърлиш един кратък бой на жената след 200 гр. шльокавица. Пределно ясно ми е какво струваш. Кой би чипирал *** като теб, предвид факта, че най-великите ти постижения на тоя свят се състоят в това да пуснеш водата в ***?
263
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 276Простия човек по дефиниция е страхлив и параноик. Еволюционно е заложено на хомо сапиенс да се страхува от онова, което не разбира-------- Ти като си много умен, как успя да напишеш тия две изречения едно до друго?