Едва всеки пети българин убеден: Ще си сложа ваксина

12% от нашите сънародници отричат COVID-19
Обновена: 30 ное 2020 12:06 | 30 ное 2020 12:06, Красимир Ангелов
354
Едва всеки пети българин убеден: Ще си сложа ваксина
Снимка: БГНЕС

Над 12% от българите отричат съществуването на коронавируса, а едва 22% от нашенците са категорични, че ще се ваксинират срещу болестта, когато това е възможно, става ясно от проучване на "Барометър България", проведено от 24 до 29 ноември сред 847 души на възраст над 18 г.

Още по темата
При все по-усложнената пандемична обстановка у нас и на прага на нови строги мерки, мненията в обществеността дали и при какви условия трябва да бъде преустановено присъственото обучение в училищата са доста противоречиви. Според проучването 39% от анкетираните подкрепят идеята за дистанционно обучение до овладяване на разпространението на COVID-19. За изцяло присъствено обучение са 19,5%, а 26,2% подкрепят компромисен вариант, при който учениците от начален етап ще останат в училищата.

Прави впечатление и възрастовото разделение на мненията – за затваряне на училищата са по-възрастните, които по принцип са в по-рискови групи или са по-загрижени за своето и здравето на близките си. По-младите анкетирани, които освен здравните, отчитат и образователните последствия за децата и икономическите за родителите на най-малките, принудени да останат вкъщи, са или категорично против преустановяване на присъственото обучение, или са по-скоро склонни на компромис с дистанционно обучение само на горните етапи. 15,3% от анкетираните нямат мнение по въпроса.

Ще се ваксинирате ли доброволно срещу COVID-19?

След като в последните дни се появяват все по-обнадеждаващи данни за успешна ваксина срещу COVID-19, която може да се прилага до края на годината или в началото на новата, социолозите запитаха участниците в проучването доколко са склонни да се ваксинират. В отговорите преобладават предпазливостта и дори страха.

Едва 22% от запитаните са категорични, че ще сложат ваксина, докато 32,9% предпочитат да изчакат, докато се уверят в ефекта й и липсата на странични ефекти. 28,9% биха се отказали заради страх от самата ваксина. 12,2% пък изобщо отричат съществуването на коронавирус. Много малък е делът на тези, които нямат мнение – само 4%.

Причините за разнопосочните мнения вероятно са в липсата на информация за резултатите от ваксините на този ранен етап, отчитат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
0
 
13
 
! Отговори
IQ Тест е преди 3 години
Който иска да нека да си слага ВАКСИНА ДУШЕГУБКА!
261
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 273И давамата ми родители са лекари. Приятелката ми е лекар. Знам достатъчно за ваксините и за Ковид, затова ще се ваксинирам. Обясни ми в думи прости (каквито единствено ти позволява менталния капацитет и скромния речник от няколкостотин думи) от какво точно те е страх. Давай, чакам. Нека обстойно и нагледно бъда информиран и успея да възприема опасенията на малкия, ***, безсилен индивид, който се "лекува" с 55-градусова домашна пърцуца и чесън, но разбира от всичко.
260
2
 
4
 
! Отговори
Оня преди 3 години
Абе не си слагайте като не искате. Никой не ви кара насила. Успех от мен.
259
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В "каймака" на кариеристите в София съм- програмисти, зъболекари, печелещи награда след награда, архитекти, лекари- все надъхани, интелигентни, ерудирани млади хора.------Това не означава, че нямаш паршиви гени.
258
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простия човек по дефиниция е страхлив и параноик. Еволюционно е заложено на хомо сапиенс да се страхува от онова, което не разбира. А като си учил до 5-ти клас (в най-добрия случай), си много ***, съответно не разбираш как функционира света, поради което си и ужасно страхлив. Страх те е от чипиране, химическа кастрация, отравяне, от богатите, от бедните, от елита, от ционистите, от мюсюлманите и какво ли още не. За какво им е да ви чипират, като вече сте чипирани чрез смартфоните си?
257
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, и аз заявявам, че ще си сложа ваксина със сигурност. Образован млад и добре платен човек съм.-------После ше ни разказваш как е и дали има световна конспирация.
256
8
 
4
 
! Отговори
U2 преди 3 години
Сигурен съм,че ако вместо да са безплатни ваксините струваха по 50-60 лева бройката ,сега щеше да има неистов вой как навсякъде били без пари и само при нас лошите управници на гърба на народа....и т.н и т.н. Гаранция че тогава мераклиите да се ваксинират щяха да са над 80 процента...
255
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80% деби*и, сметката излиза перфектно.-------Искам да видя ти като не си д бил, как ще изтичаш първи да се ваксинираш.
254
0
 
15
 
! Отговори
На преди 3 години
Преболедувалите от ковид, които вече не са малко за какво им е ваксина? Нещо като да изкараш грип и след това да се ваксинираш за по сигурно.
253
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората са оцелели хиляди в години без лекарства и ваксини и то в много по тежки условия от сегашните.Да, в миналото са умирали от много болести които днес ги няма. Но това не е заради ваксините а е заради тежкият живот. В миналото са живели в мръсотия, нямали са бани, нито нито течаща вода. Тоалетната е била просто един трап на двора. Спели за едно в пренаселени помещения. Нередовно хранене. По цял ден тежка работа със животните. Кал, тор, мизерия. Плъхове и мишки навсякъде разнасят заразите
252
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80% деби*и, сметката излиза перфектно.
251
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Химическата кастрация наближава. Желаещите в редичка по един.
250
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 22% доказани *** у нас? Има надежда!
249
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксини нямат почва у нас. Винету да не поръчва много. Ще му останат, пък ние ще ги плащаме.
248
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** слагайте си бе, кой ви спира? вие като neдалите - никой не ви пречи, пък тръгнали да си развяват срамотиите по улиците. Айде у лево
247
1
 
14
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 3 години
До АнонименАбе ***, аз съм не по-малко образован от теб. Говоря 4 езика, млад съм, но никога няма да си сложа ваксина!!!
246
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, и аз заявявам, че ще си сложа ваксина със сигурност. Образован млад и добре платен човек съм. В "каймака" на кариеристите в София съм- програмисти, зъболекари, печелещи награда след награда, архитекти, лекари- все надъхани, интелигентни, ерудирани млади хора. Нямам познат сред тях, който да не планира да сложи ваксина, ако е здрав и всичко върви по план. Тук-таме имам по някой познат сервитьор или шофьор, който говори за нов световен ред и чипиране, но това е нормално.
245
6
 
2
 
! Отговори
до259 преди 3 години
Не разбираш и няма как да го разбереш паразитирането - нямаш умствен капацитет , дано с ваксините слагат и по малко мозък ,че в Бг положението е страшно -чалга ,простотия и Деградация !
244
0
 
13
 
! Отговори
.!. преди 3 години
епа то добре ваксина ваксина, *** тя още дето се вика не е измислена пък те искат да те бодат вече! Еми позволете ми да се усъмня "леко" в таз ваксина! Смътни случай в следствие на ваксината ще има! Това го е доказала теорията пркатиката и реалността! Така, че след като ме задължават да се ваксинирам то искам след като умра от тази ваксина то поне да обезпечат парично семейството ми! Не мислите ли че така е по-добре некак си!!!???
243
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 258Да, човечеството е разчитало хиляди години на ваксини. Май е много е зле да си облъчен от телевизора?