Живот на кредит - ще се справят ли домакинствата в кризата?

Бързият кредит е изключително скъп продукт
Обновена: 30 ное 2020 16:03 | 30 ное 2020 15:50, Ния Христова
41
 
Как ще успеят ли безработните хора да върнат кредитите си в условията на коронакриза? 
 
"Успяхме да запазим едни нива на безработицата много по-ниски, отколкото европейските - около 7%. Определени сектори се затрудниха. В другите сектори, които не спряха да работят, хората продължиха да бъдат активни в търсенето на нови кредити и плащането на стари такива. Част от другите хора, които са в риск да останат без работа, се притесняват и влизат в тази статистика и изпадат в невъзможност да обслужат кредитите си", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR кредитният консултант Тихомир Тошев.
 
Според него в следващите месеци ще има много домакинства, които ще изпаднат в затруднение заради пандемията.
 
"Когато изтече мораториумът, ще видим вече хората, които са изпаднали в дългосрочно затруднение, стоят безработни и не могат да обслужват повече кредитите си. Банките ще продължат да са доста гъвкави за тези хора, които продължават да са без работа и доходи. Тези хора ще имат възможността да разсрочат кредита си, да го удължат във времето, да намалят вноските. Моят съвет е, когато свърши мораториумът, хората да отидат в банките, да обяснят затруднението си, за да не се превръщат в лоши длъжници", обясни Тошев.
 
Той допълни, че по време на коронакризата са възникнали затруднения не само при потребителските кредити, но и при ипотечните такива. Кредитният консултант изтъкна също така, че пазарът на бързи кредити леко нараства по време на пандемията.
 
Тошев смята, че по отношение на някои от мерките правителството се справило сравнително добре. 
 
"Тези 4500 лв. безлихвен кредит предпазиха много хора от теглене на бързи кредити. От доста години се говори вече за рисковете от бързите кредити. За съжаление, все още има хора, които не осъзнават, че бързият кредит е изключително скъп продукт, който въвлича човек в дългова спирала, от която много трудно се излиза. Трябва много да се внимава с този инструмент", подчерта експертът.
 
Той се надява, че през следващите месеци да се направи конкретно законодателство по отношение на бързите кредити, защото потребителите продължавали да страдат от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
14
 
! Отговори
hacke преди 3 години
Къде са тези високи заплати в България? Защо не пишете коя е фирмата? Заплатите в България за старши програмист са 5000 нето МАХ. Ти ако вземаше 11 000, щеше да си лийд и нямаше да имаш време да пишеш коментари. Тези заплати от по 10К са за примамка. После с пазарлъци ги свалят доста.
17
1
 
14
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
КРЕДИТ:::: ПРЕДИ 9 МЕС. СИ ГИ ИЗЧИСТИХ..... КРЕДИТИ НИКОГА...КОЛКОТО ПОМОГНАХ НА БАНКИТЕ , STOP, НЕКАГДА ВАЙ ПО КАРАЛЬО... НЯМА ДА СЕ СПРАВЯТ(СЕМЕЙСТВАТА). ЗАДАВА СЕ ГОЛЯМА КРИЗА ПЕСТЕТЕ И НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ. ВЕДНЪЖ СЕ уМИРА НО ВСЕКИ ДЕН(ДАДЕН ОТ БОГА) СЕ ЖИВЕЕ.
16
1
 
10
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
КРЕДИТ:::: ПРЕДИ 9 МЕС. СИ ГИ ИЗЧИСТИХ..... КРЕДИТИ НИКОГА...КОЛКОТО ПОМОГНАХ НА БАНКИТЕ , STOP, НЕКАГДА ВАЙ ПО КАРАЛЬО... НЯМА ДА СЕ СПРАВЯТ(СЕМЕЙСТВАТА). ЗАДАВА СЕ ГОЛЯМА КРИЗА ПЕСТЕТЕ И НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ. ВЕДНЪЖ СЕ НАМИРА НО ВСЕКИ ДЕН(ДАДЕН ОТ БОГА) СЕ ЖИВЕЕ.
15
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тук беше и с тая тема,Тролът я налази!
14
15
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Споко другаре и товарищи, такъв е животът - и дядо Господ ни го дава на кредит и всеки момент може да си прибере длъжника, а тези семейства които не могат да се оправаят, да чакат подаяния от държавата или пък да се натоварят на платформата на Мая Костинбодска и на гумената лодка на тюлена от плажа на Росенец, и да ходят да викат Мафия и Оставка, кой знае Черепа може да се смили и да им пусне по някое Коледно бонусче .. !!
13
3
 
1
 
! Отговори
Malak no sladak преди 3 години
До АнонименСигурно много ти се иска, но с една заплата мога да живея 3 4 месеца. Ако не продължи тази ситуация 2 3 години и да съм напълно безработен през това време СИ ПРАВ...
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се "справят"ето как-до година над 90% процента от населението ще е на социални кухни,а програмистите ако си мислят,че навсякъде ще е погром а при тих тях всичко ще цъфти и върже жестоко се лъжат,просто и те са част от краят на"хранителната верига"с по голям времеви лаг!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не!
10
8
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
На един програмист, ако не му качиш заплатата минумум с 10%, ако е на висока позиция и поне с 15-25, че дори 30-40% на ниска, ще го загубиш. Този сектор е динамичен. Младите и кадърните започват лесно работа за 3000лв. и след 2-3 години вече са ги качили с 50%, а до още 3-4- взимат двойни, тройни и нагоре заплати. Не важи за всички, разбира се, а само за борбените и тези, които искат да се докажат. Има всякакви скатавки и мързеливци, на които 5к са им достатъчни и не искат да се развиват изобщо.
9
0
 
15
 
! Отговори
гост преди 3 години
Точно така. Скъп продукт са. Хубаво е, че се предупреждава обществото по този начин. Отвориха ги навсякъде. Възползвуват се от паник атаките на хората. Като паяци дебнат да се закачи някой. Имат тактика да наемат поне по 1 младо привлекателно момиче за по-добро примамване и това е добре да се знае. Не! Тя няма да прави нищо с Вас. Тя е примамка.
8
2
 
14
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
ти нямаш работа; хората търсят човек и дават 11 000 лева. Какво чакаш?
7
0
 
16
 
! Отговори
селянин преди 3 години
ква е тая работа дет за да изкараш месеца требе да теглиш кредитязе таквоя не пипам
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сол и леб ке ям, ама кредит - не тегля.
5
4
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
На теб каква ти е квалификацията? Някои сектори пострадаха много, други- изобщо. Редица ИТ компании също пострадаха, а други не могат да смогнат и имат проекти за 10 години напред. Но при ИТ бизнеса хората се адаптират много лесно. Идва промяна и хоп- нов бизнес план, нови идеи. Промяната ражда идеи. Докато при обслужващия сектор, например (не че и ИТ компаниите не са част от него до някаква степен) каквото и да стане, промяна няма. Ниски заплати, ниски доходи, ниска квалификация.
4
6
 
19
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Аз ще ти обясня, като човек от сектора. И ние търсим над 20 души при средна заплата 8000лв. (имаме позиция за 13500, имаме и такава за 7000). Защо се получи така? В кризата много хора започнаха да залагат онлайн, да играят онлайн игри, да правят бизнес онлайн, да гледат Нетфликс, да пазаруват онлайн. Всички тези бизнеси утроиха работата на редица компании в редица сектори. Накратко- все повече и повече ИТ специалисти ще са нужни в доста сектори. В момента в нашата компания е тотален недостиг.
3
8
 
5
 
! Отговори
Програмис преди 3 години
И аз вземем 15к бтв. Имам 2 любовници и голем....джип като на тулупа.
2
9
 
4
 
! Отговори
Програмис преди 3 години
До обяснетеТърся някой да ми чисти тоалетната. Предлагам 300лв.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълни простотии