Над 12 хил. излекувани за седмица, София вече не е с най-много болни

Подготвят националния план за ваксинация, Борисов: Не искам да чувам, че няма нещо!
69
Над 12 хил. излекувани за седмица, София вече не е с най-много болни
Снимка: Правителствена пресслужба

Над 12 000 души са излекувани от COVID-19 за седмица. София излиза от областите с най-висока заболеваемост.

Още по темата
Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, което свика министър-председателят Бойко Борисов с членове на правителството.

Лечебните заведения са обезпечени с необходимите медикаменти и защитни облекла. Подготвя се националният ваксинационен план, съобщиха от пресслужбата на МС.

На срещата беше докладвана актуалната здравна ситуация в страната и прилаганите мерки за справяне с коронавируса. Премиерът разпореди планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани. Обмисля се началото им да е с рисковите групи и работещите на първа линия.

Министър-председателят изтъкна още, че е от изключително значение да се поддържа балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката.

"Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите", заяви премиерът. Борисов добави, че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов добави, че както премиерът Борисов е изискал полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия както в Поморие, така и в другите лечебни заведения днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им.

"Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини", категоричен беше Борисов.

Здравният министър подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки за миналата седмица за 7 дни излекуваните са 12 070. Ангелов очерта, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост - от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области - Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен. В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти, като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов акцентира върху нова мярка за подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена през настоящата седмица.

"Използваме иновативен подход - за първи път в процедурата ще включим и НАП, така че да постигнем максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса", посочи министър Борисов. Той поясни, че подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са засегнати от противоепидемичните мерки.

"Очакваме процедурата да бъде бърза, в рамките на седмица да се подават документи и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от ОПИК", уточни министърът на икономиката. Вицепремиерът Дончев подчерта, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничителните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през системата ИСУН, което ще улесни максимално процедурата.

По време на работното съвещание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че мярката "Запази ме" започва от днес, като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават да действат. "Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи – 60 на 40 или 80 на 20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт", посочи Сачева.

Социалният министър информира, че са променени и условията на мярката "Заетост за теб", така че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 лева от следващата година.

"Възможно е и кандидатстване за семейна помощ от страна на родителите, които са неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние, и които отговарят на условията на подоходния критерий. Те биха могли да кандидатстват за подкрепа от държавата и през Агенцията за социално подпомагане в размер на 610 лева на месец", каза Сачева.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова отбеляза, че по информация на бранша българският туризъм стои стабилно. Работещите в сектора са информирани, че въведените на 27 ноември т.г. противоепидемични мерки ще дадат резултат само и единствено, ако всички сме дисциплинирани и спазваме разпоредбите на здравните власти. "Ще сме безкомпромисни по отношение на нарушенията. Целта ни е в последствие да се постигнат нива, които да позволят мерките да бъдат смекчени", добави Николова.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски докладва, че от 13 март т. г. до вчерашна дата във връзка с осъществяването на контрола за изпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването образуваните досъдебни производства са 3180.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЕЧНО ПЛАЧЕЩАТА ДАСКАЛИЦА И ПО НЕДОРАЗУМЕНИЕ КМЕТИЦА НА СОФИЯ ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА ПО ПРЯКОР ЦИВРАТА Е ЕМБЛЕМАТА НА ГЕРБЕРАСТКИТЕ БЛИЗАЛКИ. С ВЛАЖНИЯТ СИ ПОГЛЕД СЕ ОПИТВА ДА ПРЕСПИ СТОЛИЧАНИ И ДА НЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ КРАЖБИТЕ ИМ. И НЕЙНОТО ВРЕМЕ ЗА СТРАДАНИЕ ИДВА.
14
1
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
момент!..Искат да кажат,че ЗА СЕДМИЦА 12000 БОЛНИ са били ПРИЕТИ В БОЛНИЦИТЕ,заемайки 12000 легла и са били "лекувани" с 12000 КОМПЛЕКТА ЛЕКАРСТВА?!?!ТОВА е "да бъдат излекувани"!!!да не споменавам гръмките слова на БанкянскотоЧудо,че.."ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ ковида НЯМА"!!!!Та КАК "ЛЕКУВАШ" БЕЗ ДА ИМАШ нужното ЛЕКАРСТВО?!...ептян откачиха тия,ептян!!!Но като гледам,побъркаха и хората..Станахме за резил ..какви са тия откаченисмешки на смешницитебре?!?!
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спряха заведенията за два дни и ефекта е за седмица назад? Ако ги бяха спряли преди месец сигурно и един болен нямаше да има :-)
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама как си кротуват тихичко и спокойничко и взимат диктатурски решения само без никой да ги закача
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо министрите му не работят и докато изрично не им нареди има проблеми във всички министерства, като не иска да чува че има проблеми да си смени министрите, тия работа не вършат и за 2 стотинки и създават проблеми и хаос .Oбществото не може да чака все специални нареждания и да мре по улиците.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекуват ги с аспирин ли!! След седмица всички ще е наред )та да попитаме къде е вироса в Китай ?
9
6
 
2
 
! Отговори
Позитанец медалист преди 3 години
Няма вирос
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Генерал Радев президента на републиката
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров отиде да лекува болните и само за две седмици изправи здравната система на крака. Браво на д-т Мангъров.
6
0
 
27
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 години
12 хиляди 'излекувани' за седмица! - ама с какво??? Нали няма лекарство за Корона?Значи - просто са се 'оправили'. Както хиляди и милиони се 'оправят' всяка година от грипа и настинките без да ги споменават в новините!
5
0
 
12
 
! Отговори
КОГАТО преди 3 години
Когато стратегията е "Да си затворим очите вместо хотелите, моловете и заведенията"Резултатите се отчитат умножени и със закъснение!
4
6
 
7
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Ето че за 2 дни с мерки и вече се вижда резултата. Време е да разхлабим мерките, да пуснем мачовете и дискотеките, за да може да се радва народа на предствоящите весели и обилни празници.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София над 50% са болни ! - масово крият , не си правят тестове защото нямат по 120лв или от страх да не карантинират цялото си семейство !Ама болниците са претъпкани и няма места , и сме на първо място по смъртност !и умрелите са мн повече -мрът си по домовете без пср
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"София вече не е с най-много болни"Споко! - след пазниците се хвалете!
1
3
 
21
 
! Отговори
Шмул Розенкранц преди 3 години
О... чудо, благодарим ти... Бащице Тиква:)))!