Ще елиминират ли машините човешкия фактор при гласуване?

Датата на изборите може да се промени само от НС, посочи Таня Цанева
30 ное 2020 10:58, Красимир Ангелов
69

По-малко от четири месеца остават до март, когато трябва да се проведат редовните парламентарни избори. Времето напредва, а много въпроси стоят нерешени.

Някои от най-важните са как и кога реалистично може да бъде проведен парламентарният вот в условия на извънредна обстановка.

Още по темата
"Логично е в края на март 2021 г. да се проведат парламентарните избори. В медийното пространство се говори за евентуално отлагане до два месеца. Принципно това е възможно, но зависи от президента и неговия указ", каза говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева за "България сутрин".

Тя подчерта, че датата на изборите би могла да бъде променена единствено от Народното събрание - от законодателя.

"Не знаем следващите 4-5 месеца какъв ще бъде интензитетът на пандемичната обстановка. В продължения на 2 месеца подготвяхме и обявихме документацията за доставка на 9600 машини, това е част от подготовката за следващи избори. Беше важно да направим анализи колко машини са необходими", обясни говорителят на ЦИК.

По думите ѝ секциите над 300 души в България са около 9500, затова са се спрели на 9600 машини. Трябвало е да се направи и анализ по отношение на цената на машините и техния софтуер.

"Надявам се да се явят кандидати за тази обществена поръчка. Ако има такива, ще влезем в сроковете за обучение, за инсталиране на софтуера и за доставка на машините. Машините ни спестяват единствено да няма невалидни бюлетини, но човешкият фактор не е елиминиран. Гласовете от машинното гласуване трябва да се приобщят на хартиен носител върху протокола. Могат да се получат грешки при пренасянето на тези данни", отбеляза Таня Цанева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Говорителят на ЦИК бе категорична, че всяка машина е за определена секция и няма как да бъде преместване. Според нея е положително, че е отпаднало предложението за гласуване в два дни.

"Изборният кодекс предвижда гласуване до 21 часа, ако има все още желаещи. Но Изборният кодекс разрешава гласуването да започне 2 часа по-рано - в 5 часа. Ще бъдат взети мерки, за да има разделно гласуване, по коридори", посочи Цанева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 години
Който не е евроатлантикще получи западен ритникзапад бкпто ще ивеот мутри ще ни отърве
38
0
 
1
 
! Отговори
Овърмайнд Джак 4: преди 3 години
И след като 50 години Джак прилага великия номер на Давид срещу Голиат с нещо малко дето да убие голяма структура аз му показвам две среднопръстия на Джак, защото много от нещата, които е убил буквално са война срещу цивилно население. И в тоя един момент докато вие очевидно си мислите, че Джак не може да бъде убит, защото го пазят кой знае в кой подземен бункер с тежко въоръжена и бронирана охрана - има и друг проблем - Джак си е обучил наследници... И все пак те са много по-некадърни от него!
37
0
 
1
 
! Отговори
Овърмайнд Джак 3 преди 3 години
Целта на Джак винаги е една и съща - държавата, страната, човекът, който е в неговия списък да бъде унищожен и според Джак целта оправдава средствата. И Джак винаги, винаги действа на принципа нещо голямо да бъде унищожено от нещо малко - както е примера с хеликоптерите Ми. Общо взето Джак е докарал до лудост половината нормален свят, а другата половина се чуди как да го закопае възможно най-бързо, обаче проблема е друг - Джак трябва да си оправи ко.чи.на.та. Ама Джак е на 10000 км в безопасност
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отговор на заглавието: Не няма да елиминират човешкия фактор.
35
0
 
1
 
! Отговори
Овърмайнд Джак 2 преди 3 години
Първоначално Джак е правил преди всичко военни номера, както е долупосоченият пример, но в един момент Джак установил, че това не е достатъчно. Трябвало да се обработят още сфери за да бъде тотално унищожен поредния кървавопревратнат враг и неговия правилен път, който му е създал толкова много затруднения. Затова Джак започнал да прави същите номера като с ракетите Стингър, но в културната сфера, икономическата сфера, политическата сфера, религиозната сфера - общо взето навсякъде виждаш ДЖАК!
34
1
 
2
 
! Отговори
Магарешки преди 3 години
До анонимем Какъв таен вот бе ,всичко се решава първо от вън със 50 сет лева на калпак и след това от изборните комисии след вота . Анадъмо неграмотен приятелю
33
0
 
0
 
! Отговори
Овърмайнд Джак преди 3 години
Значи където работи Джак целта е една - пълно и тотално унищожение на врага. В случая с България не е отделен случай от цялата студена война, където и да погледнете в бившия източен блок навсякъде ще видите пръстовите отпечатъци на Джак по оръжията. Някой път са ракети Стингър, друг път са закони, които приятелите на Джак пишат под диктовка. Отделен е въпроса какво представляват приятелите на Джак - петдесет процента от тях са рецидивисти, терористи, национални предатели, нацисти, убийци ...
32
0
 
7
 
! Отговори
Мая преди 3 години
Предлагам да ги съхраняваме в Костинброд !
31
0
 
1
 
! Отговори
Защо наричат Джак: преди 3 години
Овърмайнд Джак? Още през войната в Афганистан Джак е показал изключителен талант да води война - скрита и ***. Дават задача на Джак да победи поредния враг - Джак веднага казва може да бъде направено, Джак веднага се свързва с враговете на врага и ги прави свои приятели, в случая с Афганистан например Джак достави на своите приятели ракети Стингън, а приятелите му обучиха 13-14 годишни хлапета как да свалят хеликоптери за по 25 милиона. Това е редовният номер на Джак. И по-лошо има ...
30
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 3 години
Поискайте да избирате депутатите а не а не да ви ги назначавт с листи.С мажоритарна избирателна система в два тура нещата ще се променят коренно - ако народа става за нещо ще изпрати свестни представители ако не излишно продължавате мъките му.кметовете са най-стабилната институция в България защото се избират мажоритарно.
29
0
 
7
 
! Отговори
анонимем преди 3 години
До КрайАко малко разбираш от избори ще знаеш, че кебапчетата и 50 лв, се дават извън секциите. И дали е на хартия или на машина е все едно.
28
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 3 години
Единствената гаранция за честни избори са тъмните стаички с хартиената бюлетина и застъпници на кандидатите.всичко друго е ... лъжа и измама
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли с тези машини бре?Там където ги ползваха в Европа ги отрекоха. Защо ние българите се натискаме за нещо което е доказало своята непригодност? Пак ли се правим на големи умници? Казаха ви го поне 100 000 пъти- и машините могат да се хакнат и то твърде успешно. Моето семейство няма да гласува машинно!
26
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Машинното гласуване нарушава мутренския вот
25
6
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Цялото БКП статукво си отива. ЦЯЛОТО.И двете крила на милиционерската олигархия ще бъдат пратени в музея на тоталитарните проекти. Ако бг мутрите не приемат демократичните условия ще правят избори докато изборите бъдат признати.. като в Беларусс.. тук дори и проекта за "нова" конституция не мина
24
4
 
5
 
! Отговори
анонимем преди 3 години
До Калеко АлекоПравилно. При машинния вот се нарушава тайния вот . Това са пари хвърлени на вятъра.
23
4
 
5
 
! Отговори
анонимем преди 3 години
До Калеко АлекоПравилно. При машинния вот се нарушава тайния вот . Това са пари хвърлени на вятъра.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МУТРОПЕНДО СИ ОТИВА, СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА!
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоТака ли бе мутро корумпирана, ще ви глътнат залъка дето го крадете... Мърсол мутренски, отивате на бунището това ви беше
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩЕ ЕЛИМИНИРАТ ИЗМАМИТЕ ЗАТОВА ГЕРБ СЕ ДЪРПАТ