Ще елиминират ли машините човешкия фактор при гласуване?

Датата на изборите може да се промени само от НС, посочи Таня Цанева
30 ное 2020 10:58, Красимир Ангелов
69

По-малко от четири месеца остават до март, когато трябва да се проведат редовните парламентарни избори. Времето напредва, а много въпроси стоят нерешени.

Някои от най-важните са как и кога реалистично може да бъде проведен парламентарният вот в условия на извънредна обстановка.

Още по темата
"Логично е в края на март 2021 г. да се проведат парламентарните избори. В медийното пространство се говори за евентуално отлагане до два месеца. Принципно това е възможно, но зависи от президента и неговия указ", каза говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева за "България сутрин".

Тя подчерта, че датата на изборите би могла да бъде променена единствено от Народното събрание - от законодателя.

"Не знаем следващите 4-5 месеца какъв ще бъде интензитетът на пандемичната обстановка. В продължения на 2 месеца подготвяхме и обявихме документацията за доставка на 9600 машини, това е част от подготовката за следващи избори. Беше важно да направим анализи колко машини са необходими", обясни говорителят на ЦИК.

По думите ѝ секциите над 300 души в България са около 9500, затова са се спрели на 9600 машини. Трябвало е да се направи и анализ по отношение на цената на машините и техния софтуер.

"Надявам се да се явят кандидати за тази обществена поръчка. Ако има такива, ще влезем в сроковете за обучение, за инсталиране на софтуера и за доставка на машините. Машините ни спестяват единствено да няма невалидни бюлетини, но човешкият фактор не е елиминиран. Гласовете от машинното гласуване трябва да се приобщят на хартиен носител върху протокола. Могат да се получат грешки при пренасянето на тези данни", отбеляза Таня Цанева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Говорителят на ЦИК бе категорична, че всяка машина е за определена секция и няма как да бъде преместване. Според нея е положително, че е отпаднало предложението за гласуване в два дни.

"Изборният кодекс предвижда гласуване до 21 часа, ако има все още желаещи. Но Изборният кодекс разрешава гласуването да започне 2 часа по-рано - в 5 часа. Ще бъдат взети мерки, за да има разделно гласуване, по коридори", посочи Цанева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 3 години
Така ще елиминитрат човекия фактор, че даже и от избиратели няма да има нужда.Кебапчетата и по 50 на глас се спестяват.
18
1
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Ще елиминират човешкият фактор, не само при гласуване. Например руснаците миналия месец демонстрираха роботизиран товарен камион. И всички нагли тираджии дето ми лазят по нервите ще останат без работа, кеффф :)Следващото е роботизирани заведения без мазни келнери. Алибегов ще получи колики :)
17
5
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Машините само ше глътнат поредният залък от Бюджета, но няма как да елиминират човешкият фактор, тъй като те са продукт пак на хората ... Сигурен съм че по-голямата част от избирателите, сред които аз, ще предпочетем традиционния начин на гласуване наложил се навсякъде по света, а и "машинния вот" само ще забие поредния пирон в сандъка на столетницата и на нейните беквокалисти и аналози, които пак ще трябва да обясняват на електората си какво са спечелили, когато отново са загубили ... !!!
16
0
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Демокрацията е най-добрата состема но хората са прости и затова при демокрацията човешкия фактор трябва да се елиминира.
15
0
 
4
 
! Отговори
Правешки Диктатор преди 3 години
Па на ли демокрацията е за хората бе, за човека, защо да елиминара човешкия фактор! Демокрацията е за човека, не за маймyните, на маймyните се дават банани да ядат, не демокрация.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как щели да се съхраняват бюлетини ... ами ще се предадат първия ден. Както в Македония! Първият ден гласуват до 50 годишните, втория над 50 годишните. Секциите може да са на същото място, но на следващия ден са с други списъци и друга комисия. Елементарно е, но от това канцеларско мислене не могат да излезнат от ЦИК
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гербаджиите ще имат картбланш да фалшифицират с оправданието : ми това с а първите машинни избори, не сме свикнали...и ще има пак хаос при броененто
12
8
 
3
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Бойко за пореден път сглупи,връзвайки се на пучите масали на пРЕзидента и на крушанската му би,волица!!Такова килимче си сложи под краката с тез машини и така ще му го дръпнат,че костинбродската афера ще му се стори като детско филмче от Дисниленд!освен ако не се е подготвил с много здрав и надъхан екип от млади и верни ИТТ специалисти,които да предотвратят измамите на КГБ хакерите!Неминуемо ще има опити от страна на неБългарската Съветска Пасмина да спечели или опорочи чрез измама изборите!!
11
2
 
5
 
! Отговори
ко не преди 3 години
сакънми как боко ще спечели иначе
10
0
 
3
 
! Отговори
Първо с машини преди 3 години
А след това на ръка. Човешкият фактор не може да бъде отстранен.
9
1
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Продал гласа си, *** мисли,че голЕм хитрец е,но после няколко години,ще го kлeцaт ...
8
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
С машините измамата ще е още по - лесна. Най-добре е резултатите от всяка секция да се публикуват в интернет и всеки да може да ги вижда, но когато се гласува с бюлетини. Така измамата ще е много по трудна.
7
0
 
10
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
искате от тези Машини, дето броиха за Байдън нали, има общини в САЩ с 800% избирателна активност и все за точният кандидат!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, ще има наслагване на човешкия фактор върху машинния с още по-трагичен резултат.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само във Венецуела бяха с машини изборите и пулна измама. Мечтата на бесепарите да хакнат изборите с помощ от Масква.
4
1
 
5
 
! Отговори
Антон преди 3 години
Как така не е важно кой как гласува? Нали има представители от всяка партия, комисия, ти какво смяташ, че някакви приходящи извънземн ще броят гласовете? Толкова често е повтаряна тази фраза, че ми се повръ ща от нея. Пропагандата започна. това е истината. Но България не е страна от третия свят, не я омаскарявайте, престанете да хпвърляте кал. Държавата е такава,, каквито са гражданите й. Ако ти имаш подсъзнание на лъжец и изборите ще ти се струват измамни. Изчисти си мозъка от промиването.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога няма да бъде елиминиран човешкия фактор,иначе изборите ще бъдат забранени!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бря,голям мерак имате мошеници ,че колко държави имаха избори!пък много далеч е,кото сте толкова честни що изборите не са електронно) а гадове
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е важно кой и как гласува, а кой брои гласовете.