Ще елиминират ли машините човешкия фактор при гласуване?

Датата на изборите може да се промени само от НС, посочи Таня Цанева
30 ное 2020 10:58, Красимир Ангелов
69

По-малко от четири месеца остават до март, когато трябва да се проведат редовните парламентарни избори. Времето напредва, а много въпроси стоят нерешени.

Някои от най-важните са как и кога реалистично може да бъде проведен парламентарният вот в условия на извънредна обстановка.

Още по темата
"Логично е в края на март 2021 г. да се проведат парламентарните избори. В медийното пространство се говори за евентуално отлагане до два месеца. Принципно това е възможно, но зависи от президента и неговия указ", каза говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева за "България сутрин".

Тя подчерта, че датата на изборите би могла да бъде променена единствено от Народното събрание - от законодателя.

"Не знаем следващите 4-5 месеца какъв ще бъде интензитетът на пандемичната обстановка. В продължения на 2 месеца подготвяхме и обявихме документацията за доставка на 9600 машини, това е част от подготовката за следващи избори. Беше важно да направим анализи колко машини са необходими", обясни говорителят на ЦИК.

По думите ѝ секциите над 300 души в България са около 9500, затова са се спрели на 9600 машини. Трябвало е да се направи и анализ по отношение на цената на машините и техния софтуер.

"Надявам се да се явят кандидати за тази обществена поръчка. Ако има такива, ще влезем в сроковете за обучение, за инсталиране на софтуера и за доставка на машините. Машините ни спестяват единствено да няма невалидни бюлетини, но човешкият фактор не е елиминиран. Гласовете от машинното гласуване трябва да се приобщят на хартиен носител върху протокола. Могат да се получат грешки при пренасянето на тези данни", отбеляза Таня Цанева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Говорителят на ЦИК бе категорична, че всяка машина е за определена секция и няма как да бъде преместване. Според нея е положително, че е отпаднало предложението за гласуване в два дни.

"Изборният кодекс предвижда гласуване до 21 часа, ако има все още желаещи. Но Изборният кодекс разрешава гласуването да започне 2 часа по-рано - в 5 часа. Ще бъдат взети мерки, за да има разделно гласуване, по коридори", посочи Цанева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Бай Курти преди 3 години
Няма как да се вържа на мераците на льотчика и другарката Нинова да гласувам машинно.Аз и семейството ми ще гласуваме с хартиена бюлетина.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата идея на галсуването е човешкият фактор!
57
0
 
0
 
! Отговори
Нема нужда преди 3 години
от реклама!Видяхме цирка у САЩ!Меркел от телефона назначава и казва кой са избрали.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте САЩ. Там направо елиминираха вота на хората за единия кандидат. Скоро и у нас.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големия зор за машините за гласуване е за да може някой да си седне зад компютъра и да си направи вот, какъвто му изнася.Нищо чудно този някой да е и в някое посолство.Тези мшини, особено ако са от САЩ не само, че не трябва да се използват, а трябва да се забранят.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Машините за гласуване са машини за подмяна на вота.Който има желание, може да прочете около спора на Трамп със сънния Джо, какво правят с тези машини. Оказва се, че може да ги накарат гласове, подадени за единия кандидат, да се зачитат за другия кандидат, може дистанционно да се управляват и какво ли не още. Има двеста страници доклад от службите за сигурност на САЩ, относно опасността за кражба на вот и манипулиране на същия чрез тези машини. Писан е преди 10 години и до ден днешен си важи.
53
0
 
6
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО Е: преди 3 години
ГЛАСУВАМЕ С БЮЛЕТИНА , КАКТО ВИНАГИ ДО СЕГА!А, В ПРИСЪСТВИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИ НАБЛЮДАТЕЛИ ОТ ЕС ...ПРОБЛЕМА Е НИКАКЪВ!СТРАХ ЛИ ВИ Е ,ЧЕ ЩЕ СЕ ИЗДЪНИТЕ НА ИЗБОРИТЕ...??!!!
52
0
 
9
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 3 години
.. И КАТО СЕ РАЗВАЛИ МАШИНАТА ЗА ГЛАСУВАНЕ В с. ДЖУРКОВО ИЛИ У с.МЕЧКА , КОЙ ИДВА ДА Я ПОПРАВЯ ....И КОЛКО ДНИ , ЩЕ ПРОДЪЛЖИ , "ИЗБОРНИЯ ДЕН" ??!ВИЕ ЗА *** ЛИ НИ ИМАТЕ...??!
51
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимемИСКАТ СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ДА РАЗКАРАТ МУТРИДУРО ЗА ДЕ ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ ПОВЕЧЕ
50
1
 
7
 
! Отговори
анонимем преди 3 години
До АнонименИскат служебно правителство за да фалшивицират изборите като във Венецуела.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл от машини след като и децата вече имат компютри и през интернет всеки може да гласува от вкъщи директно за ЕС, НАТО и др. закони. Няма нужда от депутати. Ще трябват само малко ИТ, но тях ги има както е проф. Константинов. Просто много ненужен персонал и пари на вятъра за ненужни машини и партии.
48
0
 
6
 
! Отговори
анонимем преди 3 години
До АнонименА бабите на село как ще гласуват като някой не са виждали машини, нямат GSM, а повечето от тях гласуват за БСП и президента а те са най- големите радетели на машинното гласуване.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩЕ ЕЛИМИНИРА МУТРЕНСКИЯ ФАКТОР! ФАК, ФАК, ФАК МУТРИ, БКП УМРЕ!
46
1
 
1
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 години
Бате Корумпел и баба Вуна отиват в пенсия, после разследвания...
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОНИТОРИНГА НЕ БЕ СВАЛЕН, ДОГОДИНА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЩЕ БЪДАТ ПРИЗНАТИ САМО АКО СА ЧЕСТНИ... НАСТАНАХА ЛОШИ ВРЕМЕНА ЗА МУТРИТЕ НА УМРЕЛИЯ ГОЦЕВ..
44
1
 
1
 
! Отговори
Овърмайнд Джак 5: преди 3 години
Майкъл Рупърт каза нещо много интересно и в него има голяма истина въпреки голямата трагедия: Всичко това би имало някакъв смисъл само за Бог. Е ако наричате Джак бог - със сигурност да ви кажа има огромен смисъл в пръстовите отпечатъци на Джак. Има смисъл за системни и тежки щети по цял свят, защото са "врагове" и защото интересите на Джак са наопаки на интересите на тези, които той нарича "врагове" - тоест всички ние. Защото Джак е маниакален, геноцитен убиец както и неговият Бог.
43
0
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Няма да се притеснявате другари. Цялото статукво отива в музея на тоталитаризма или на трибунал.. избирате сами...
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите умират, умират, умират!
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Догодина бате Чалгар отива в пенсия.. заедно с Баба Вуна Нинова
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩЕ ЕЛИМИНИРА МУТРЕНСКИЯ ФАКТОР ААААААААААААААААААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААЧОВЕЦИТЕ ОСТАВАТ, МУТРИТЕ УМИРА