Снегът и зимата дойдоха, най-голяма покривка – в София

Пътна полиция апелира: Внимателно на пътя
30 ное 2020 14:48, Красимир Ангелов
39

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първият сняг за тази зима покри София, както и части от Западна и Северна България.

Най-голяма е снежната покривка в София – около 6 см. В Северна България към 8 часа сутринта снежната покривка е около 4 см във Враца, по 1-2 см в Кнежа, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Свищов и Русе.

В София снегорините работят още от през нощта, когато във връзка с валежите от сняг започна извършването на обработки срещу заледяване. Общо 152 машини – снегопочистваща техника в момента са на терен и извършват обработки във всички райони на София, съобщават от Столичната община.

Приоритетно се обработват със соли против заледяване улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, основни улици в кварталите, както и стръмни участъци и мостове. Обработки се извършват и на Южна дъга на Околовръстен път, както и на общинските пътища в районите "Панчарево", "Витоша", "Кремиковци", "Банкя", "Нови Искър".

Опесъчъване е извършено на пътищата в Природен парк Витоша – "Бояна - Златни мостове" и "Драгалевци – Алеко".

Близо 400 машини са обработвали пътищата в страната през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж, съобщават от АПИ.

Обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна снегопочистваща техника. Републиканските пътища, автомагистралите и високопланинските проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия.

Временно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т през проход „Троянски“. Заради гъста мъгла видимостта в най-високия старопланински проход е до 100 м. Поради силен снеговалеж временно е ограничено движението на всички МПС по второкласния път II-21 Русе – Силистра в участъка от разклона за с. Пожарево до кръстовището за с. Гарван.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
 

„Пътна полиция“ също апелира участниците в движението да се съобразяват със зимните условия и ситуацията на пътя. Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия.

Дъжд вали в района на Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, гр. Бяла (обл. Русе), Сливен, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Сняг вали в района на обл. Враца, обл. Габрово, обл. Кюстендил, обл. Ловеч, обл. Монтана, обл. Перник, обл. Плевен, обл. Разград, обл. Русе, обл. Силистра, Пампорово, Рожен (обл. Смолян), обл. София, проход Шипка (обл. СтараЗагора).

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти. Затова „Пътна полиция“ обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата.

„Пътна полиция“ припомня и основните правила за поведение на водачите при зимни условия:

- да не поемат на път без колите им да са подготвени;
- задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;
- препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна;
- добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач;
- при възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това.

Основни правила за поведение на пешеходците

- по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;
- да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат;
- да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейва, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
ь преди 3 години
Чисто и просто днеска чистачите се редяха на опашка за заплата. Затова не се разбра много дали са чистили.
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно ли, че София изнася сняг за нуждаещите се. Докъде го докарахме.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бързо осигурете снегорин пред джипката на Боко че снега пак го изненада.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше пяскък и не беше заледено, кара се без проблем. Вие асфалта лъснат ли искате?
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
самоковската пръчка е бездарна, ялова и безпомощна. днес в София не беше пипнато!
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задължение на общината е да чисти, хората плащат данъци. Моята кола аз си я чистя , също я чистя от гербави нахалитети които да ми казват дали как и кога да я чистя.
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДругарю, следващият път вземи да почистиш улиците вместо кметицата, защото тя явно не може (пък ти се слагаш в кюпа на чистниците).Още нещо: за непочистена кола може да те глоби КАТ (ако го видиш някъде).За непочистен тротоар може да те глоби общината.За непочистена улица можеш обаче само да пиеш една студена вода и да слушаш по телевизора "как зимата ни изненадала" и "как не стигат парите".
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛЛВ центъра, на Патриахра, където върви градски транспорт, също не беше изчистено в 8:00. Колите само разнасяха кишата. Първия снегорин видях около НДК и се опитваха да изчистят леко заледилата се мизерия.Гарантирано от геп.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички говорим как зимата ни изненадала, как лошата кметица не изчистила улиците, ама същевременно си карат хората (не се слагам в този кюп) с непочистени коли, не изчистили тротоарите около блоковете си, както е по закон, защото ги мързи да гледат, ама после друг им виновен. Еми, първо се променяте вие. Манталитетът на мързеливите шофьори на снегорини и мързеливите им "мениджъри" е като вашия. Вас ви мързи да гледате, тях- също. Присмял се хърбел на щърбел, има една приказка...
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При мене има само мокър снег и то спре да вали.
21
5
 
7
 
! Отговори
ЛЛ преди 3 години
В Студентски град към 9:00 сутринта нищо не беше изчистено. Автобусите се пързаляха, ама на кой му дреме за студентите...
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Тебе нищо не може да те спаси от собствената ти глупост. Не се мори. А за 2. А , ако ти потрябват? К'во правим? Другите седят зад теб и чакат? Нито фаровете, нито веригите ще те набутат толкова с горивото, колкото карането "газ-спирачка" или уредбата до дупка. Стоят си в багажника и с нищо не ми пречат.
19
2
 
9
 
! Отговори
Снегорин преди 3 години
Кой пусна този сняг през последния ден на ноември. Ние по друго време го чакахме, пък той баш сега се изсипа. Много подъл номер.
18
6
 
11
 
! Отговори
молитва на Кметичка преди 3 години
Господи - прати малко сняг да скрие ремонта на Графа да не ми се смеят хоратаГосподи прати малко сняг да пусна снегорините че съм обещала едни пари на едни хораГосподи прати малко сняг да скрие мръсотията в СофияГосподи - НЕ пращай много сняг че ще ме изгонят с ритници
17
5
 
8
 
! Отговори
София преди 3 години
Къде работят тия машини? Цяла София е леш. Нищо не е било изчистено, в момента не е изчистено, а снегът вече се топи.Е, така някакви фирми прибират едни пари.
16
2
 
6
 
! Отговори
Однако преди 3 години
Зимата не само дойде, но обещава да е снежна и студена. Това лято злата, мразовита, своенравна и коравосърдечна Ла Ниня изгони усмихнатия, сух, топъл и ласкав Ел Ниньо от екваториалните простори на Тихия океан, влезе в правата си на законодател на планетната климатична мода и заплашва да заглуши крикливите гласове на апологетите на глобалното затопляне. Най-ярко нейният сковаващ характер ще бъде усетен в предстоящите месеци от жителите на Северна Европа и Северна Америка.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По БНТ казаха, че най много сняг е валяло в Ловеч. Направете статия за причината която води до тази дезинформация в медиите и от там е обществото. На какво се дължи това явление.
14
4
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Софиянци заслужават и по...голям сняг,защото Дядо Коледа ще дойде първо при тях със...самолета.От сега трябва да...тренират.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сериозно, ако сега хората повярват на тази новина, че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да си носят вериги, ще решат, че необходимо и да ги поставят и фандъковият асфалт си замина.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те па се 1 като са със зимни гуми и не са неадекварни шофьори.