Спестяванията на хората растат, а бюджетът разчита да ги харчат

Иван Нейков: С мерките не осигуряваме спокойствието на бизнеса
30 ное 2020 21:54, Анисия Иванова
20

Разходи и дефицити - изпълним ли е новият Бюджет 2021?

Обсъждането на актуализация на Бюджет 2021 - това ще бъде диалог между глухи. Такъв коментар направи в студиото на "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков.

"Правителството ще казва "всичко ще е наред", от другата страна хората и бизнесът ще твърдят, че няма ефект", подчерта Иван Нейков.

"Този бюджет въобще няма да е бюджетът, с който ще приключим 2021 г.", заяви Нейков.

По думите му актуализация на бюджета е  "шамар върху всяко правителство".
Цялото икономическо правителство в България ще се базира на вътрешното потребление, тъй като външното се е свило, добре, дайте да го видим вътрешното потребление. Данните на БНБ показват, че рязко са нараснали спестяванията на хората, а бюджетът разчита, че те ще харчат и ще има ръст на приходите. Откъде ще дойде вътрешното потребление", отбеляза бившият социален министър и добави, че сигурност в приходната част няма и ще се разчита на парите от ЕС.

"Никой не може да разбере какво искаме да постигнем с купуването на 2 кораба в момента. Този милиард не отива за социална политика и образование, а за кораб", изтъкна той.

По неговото мнение в момента бизнесът казва, че  не се постига целта и коментира мярката от 24 лв. за безработен на ден заради Ковид-19.

"Нова мярка, която е с очаквания за много голям ефект. Това са 450-500 лв., какво ще направи човек с тях?  Нямаме обяснение защо слизаме до тази цифра, каква е целта, какво да направим с тези пари... Това беше някакъв многозащитен размер на тази помощ. В същото време истината е, че се харчат много пари", категорично заяви пред Bulgaria ON AIR Иван Нейков и добави, че мярката 60/40 също не работи.

Излиза, че 90% от бизнеса цъфти и връзва, щом не ползва тази мярка. Защо не работи за 90% тази мярка - нямаме отговор на въпроса. Ако няма нужда от тази мярка и само 8% я пробват, то явно няма и криза. Концентирали сме се в рекламата на мярката: "Вижте, 10 хил. я ползват". Ама тези 10 хил. са 8%. Да не говорим за микрокредитирането, където закъснението е много по-голямо", допълни бившият социален министър.

Той отбеляза и че правителството пренася едни и същи мерки за следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17 АнонименТо ако така ставаше всички щяха да го правят . Но, когато се събуди два пръста на лявата ти ръка бяха в контакта а следния ти пръст на дясната дълбоко в дупето ти
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де растът спестяванията на тези с чекмедже банка.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За последната година инфлацията е почти двойна, 100%. Целият свят тегли кредити и купува като не видял къщи и апартаменти които само след 5-6 години ще ги върнат на банката,и от двойно нарасналите цени ще си вземат остатъка и ще си осугурят пенсионният фонд без да са си мръднали пръста.По целият свят се строи като за световно.Парите се обезцениха,а те са израз на човешкият труд.Трудът на хората е поевтинял двойно.Никой не държи спестявания.За 20 год. златото от 350$ стана 2000$. Фейк Нюс.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има 1 2 милиона трайно безработни с 0 ла лв доход те пишат спестявали е може тия чиновници на хранилка да спестяват нали има 100, 200 хиляди човека с доход над 10хиляди лв на месец такива като тия дето дават 2 милиона за гаранция Бобокови ама един клошар дето не е ял с дни и месеци как да го сравним с тия Бобокови а клошари трайно безработни от десетки години са милиони
12
4
 
17
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Аз например сигурно ще мога да спестя от тези 24 лв.които ще ги дадат след нова година за да купя свещи за правителството
11
6
 
6
 
! Отговори
на кой преди 3 години
на кой растат спестяванията?на програмистите евентуално че им паднаха приходите като си работят от вкъщи
10
2
 
13
 
! Отговори
Въй Въй Въй преди 3 години
Когато даваш по големи заплати хората ще харчат повече и ще им голямо количество пари в икономиката. Спестяванията са за нещо напред в бъдеще които не се пипат иначе как ще спестиш. Без по голямо заплащане няма и голямо спестяване, няма и пари с които банките да работят нормално ако са на влог за по голям период. Тиквон и всички останали в нашият парламент си нямат и представа от елементарна икономика. За бизнеш слагаш някой бизнесмен не с на тати и мама парите.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намалете ДДС на 10% и ще купуват. Крадливи ... ...
8
3
 
28
 
! Отговори
Герб преди 3 години
Като не искат да харчат ще ги накараме. Айде нови цени на ток, вода, парно, гориво, хранителни стоки. Ще измислим и нови задължителни услуги, застраховки, осигуровки и т.н.
7
1
 
21
 
! Отговори
мак преди 3 години
Ако все още беше министър, щеше да каже, че корабите и сичките самолети са жизненоважни, и щеше да ръкопляска на тул.упа.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАТЕ КУКУ
5
2
 
12
 
! Отговори
Аекдйхс преди 3 години
Инвестират в крипто хората, акции, злато. Никой не вярва на баките измислени. И в един момент след ХХХ време, всичко ще е надолу, инфлацийка и банките пак ще оберат парсата.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя не си ли стриже четината, какъв е тоя каскет ?
3
1
 
26
 
! Отговори
123 преди 3 години
Според данните на БНБ 70% от депозитите са до 1000 лв/ Само казвам. Лека нощ!
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъпчем си парите и златото в чекмеджета, нищо няма да изхарчим щом всички спестяват в чекмеджета и ние ще спестяваме.
1
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спестяваниятя са на малък брой от хора!Повечето са крадени!Разделението е огромно!Данъци мижави!