Затворените бизнеси ще понесат удар, ще расте ли безработицата?

Сегашните мерки били по-адекватни, но помощта ще се бави
61
Затворените бизнеси ще понесат удар, ще расте ли безработицата?
Снимка: БГНЕС

Затварянето този път ще удари по-фокусирано определени сектори, които няма да работят със заповедта на здравния министър.

Там проблемът ще бъде доста по-дълбок, каза икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред БНР.

Още по темата
Докато автомобилен завод с 1000 работници през март или април най-вероятно би затворил, сега изглежда, че няма причина индустрията да отнесе моментален удар. Заводите работят, камионите се движат. Много по-осезаем според Ганев ще е ударът върху заведения, фитнес зали и други, които отново затвориха врати.

Икономистът нарече това "сериозно изпитание" и прогнозира, че най-вероятно ще наблюдаваме ръст на фалитите.

Безработицата още не е тръгнала нагоре с мащабите от март и април, но напливът в бюрата по труда би започнал още тази седмица, ако някой от директно засегнатите бизнеси е решил да освобождава работници заради втория локдаун, поясни Петър Ганев.

Относно мярката в подкрепа на бизнеса, изразяваща се в компенсация на част от оборота, той заяви: "Не мисля, че там е скрита голямата помощ за бизнеса".

Написахме бюджет, сякаш не идва нова вълна от ограничения, а бюджетът даде това, което беше обещано през последните четири години - вдигането на минималната заплата, на пенсиите, на заплатите на учителите, коментира още икономистът.

Той е категоричен, че голямата част от по-сериозния ръст на разходите не беше обвързана със самата пандемия и опасността от нов частичен локдаун. Именно затова според него правителството вече няма много гъвкавост, защото е използвало оръжията си.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" определи сегашните мерки като по-адекватни от мартенските. Ще има дни, за които помощта от 24 лева на ден за работниците в неплатен отпуск от затворени сектори няма да се изплаща, предупреди Григорова.

Сумите ще бъдат изплащани след одобрението и няма да важат за дните преди това, а одобренията ще се забавят, поясни тя. "Сумите по тези компенсации ще бъдат изплащани от момента на вземане на решението, тоест одобрение на тези заявления. Агенцията по заетостта работи с изключително нисък брой служители, поради което това одобрение ще се забави. /…/ Въпросът е, че ако бъдат одобрени след десет дни, тези изпуснати десет дни няма да бъдат изплатени", каза Григорова.

Тя вижда риск в това, че работникът няма как да знае дали ще бъдат одобрени заявленията до Агенцията по заетостта, както и че няма гаранции дали работодателят ще придвижи документацията, след като работникът му предостави декларацията си за неплатения отпуск и посочи банковата си сметка.

Нормално е човек да не може да се ползва от няколко мерки, които покриват един и същи риск, допълни Григорова относно комбинацията от мерки, които работодателите могат да прилагат.

По-малко се коментира другата възможност за подкрепа, а тя е по-достъпна - месечната целева помощ за хората с деца до 14 години, които не могат да ходят на детска градина и училище, отбеляза Ваня Григорова. Тя апелира родителите на деца до 14-годишна възраст, които са в неплатен отпуск или нямат право на обезщетение за безработица, да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
9090 преди 3 години
След като затваряте бизнеси заради една настинка, ами ще си сърбате попарата ГЕРБондета ***!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Някои имат по 10-20 слуцителя със средна заплата и осигуровки, по над 1600 лева. Съвременната икономика разчита изключително много на оптимизация, а не не устойчивост. Супер тънки печалби, от рода на нула цял И процента, които са добри при мащаб, но не позволяват турпането на финансови ресурси, особено в краткосрочен план. Ако имаш 100 000 лева разходи, но приходите са 108 000 лева на месец, малко трудно е, да имаш за заплати за 4 месеца...
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много съм притеснена за фитнес-бизнеса на Киро Брейка!
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 40Работата е, че коденето е лесно. Честно! Може да ти изтапаня 5000 линии код за работен ден. Въпросът е, какво ще кодираш. Как ще си взаимодейства елементите. Какъв инпута, какъв е аутпута, какви са лимитациите. Drag n Drop става за дизайн на сайтове и визуална репрезентация, но извън това ще ти трябва налитизен ум и познания, без значение колко лесен е кода.То и ***-я е супер на Macbook-a, ама всеки ползва терминала.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът е, че ако бъдат одобрени след десет дни, тези изпуснати десет дни няма да бъдат изплатени", каза Григорова.да плащат т.н. български "бизнесмени" бе! Ауу горките, не могат да си позволят разход от 240 лв :)
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Това е ФАКТ от 97-*** насам! ХХААХА
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45Щом Джеф Безос, Мъск, Тръм, Макрон, Путин и прочие ходя на работа всеки ден ... Какви ги прикааш уе?
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До трънчуМалко намаление на населението, ще е добре за икономиката...
44
1
 
6
 
! Отговори
Колко са затворените преди 3 години
Стига с тези опорки!Чуйте, какво каза златната ни медалистка вчера:"За да постигнеш нещо, трябва да се откажеш от нещо"!Това е положението!
43
1
 
4
 
! Отговори
Колко са затворените преди 3 години
Стига с тези опорки!Чуйте, какво каза златната ни медалистка вчера:"За да постигнеш нещо, трябва да се откажеш от нещо"!Това е положението!
42
6
 
8
 
! Отговори
младеж от герп преди 3 години
Ама нас какво ни интересува ? Нашите шкафчета са пълни !
41
4
 
8
 
! Отговори
злобар преди 3 години
Здравният министър ще наложи забрана срещу безработицата . Колко му е , и без това драска забрани за щяло и нещяло .
40
9
 
17
 
! Отговори
трънчу преди 3 години
Този Вирус, май, въобще не е "случаен"!Готвят ни нещо..., при това в глобален мащаб!
39
3
 
21
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
икономика движена само от препродажби и фондове е обречена и без такива тежки сътресения. К'во очаквате ?
38
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само глпците ходат на работа.Робите
37
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не мое кара другия да работи.Имало безработни е ми ще ги храните.Ако аз реша никой не мое ме накара да работа.Тва е
36
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има 1 2 милиона трайно безработни с 0 ла лв доход те пишат спестявали е може тия чиновници на хранилка да спестяват нали има 100, 200 хиляди човека с доход над 10хиляди лв на месец такива като тия дето дават 2 милиона за гаранция Бобокови ама един клошар дето не е ял с дни и месеци как да го сравним с тия Бобокови а клошари трайно безработни от десетки години са милиони така,че поне 1 2 милиона безработни има, милиони са
35
10
 
7
 
! Отговори
Маке преди 3 години
чистенето на кнeфи никога не залязва както и opлнaта либоф.Затова българите и българкире съвсем правилно са се насочили където ще бъдат полезни.Xa xa xa xa
34
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
220 умрели от коронката за 30ти ноември.Каква прекрасна новина.Както казах преди месец 200-400 парцаала на ден като ударим вече няма да има невЕрващи.Още месец-два така и всичко ще си дойде на мястото.Едни 20-30 хиляди като умрът и всеки ще има познат, приятел или роднина умрял от коронка.П.П. И да не забравите да поздравите Мангърката.
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Програмирането отива в историята ... скоро всичко ще е 'drag and drop'Мислете за интересен content, програмирането залязва.