Най-лесното обяснение на сложни процеси като COVID-19 - конспирацията

Как функционира масовото съзнание в такива ситуации?
Обновена: 1 дек 2020 09:43 | 1 дек 2020 09:43, Веселина Йорданова
133
Най-лесното обяснение на сложни процеси като COVID-19 - конспирацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Конспирациите са най-лесното обяснение на сложни процеси, коментира Евелина Славкова, част от екипа на "Тренд" изследването, според което повече от половината българи смятат, че Covid-19 е изкуствено създаден, а 17% смятат, че той не съществува.

Когато има голямо недоверие в институциите, в експертите, в лица, които нямат легитимност да говорят и да обясняват нещата, се образува един вакуум, който много лесно се заема от конспиративните теории и ние виждаме в България на колко високо ниво се намира това, каза тя.

Още по темата
В изследването се наблюдава леко отрезвяване във връзка с конспиративните теории, но все още хора вярват, че например Бил Гейтс иска да чипира световното население.

В последното ни изследване 40% от анкетираните вярват, че Covid-19 е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Само ще кажа, че 1% от извадката екстраполира 55 хиляди души. Сметката е проста – 880 000 българи са на мнение, че чрез ваксината срещу коронавируса ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През 2019 година проведохме проучване, свързано с имунизацията, и то донесе тревожните факти, че близо 25% от българското общество вярва, че ваксините не са безопасни и поради тази причина не са ваксинирани.

В предходната част на това изследване, за което говорим днес, задавайки въпроса за ваксина срещу Covid-19, защото в момента сме в пандемия, 25% посочват, че ще се ваксинират, 45% посочват, че няма да го направят, посочи Славкова. 

Според проф. Ивайло Дичев проблемът с конспиративните теории има три страни.

"Първата е психологическата, за която вече говорихме. Човек не разбира сложните процеси и създава някаква митична история, с която си обяснява как така е възникнал светът от нищото, например. И „хоп“ се появява разказът за Бог, който е направил каквото трябва. В случая с коронавируса имаме подобно обяснение. Та, как е възможно едно малко вирусче, дошло от прилеп, изведнъж да съсипе цялата световна икономика? И веднага се появяват в пространството мислите, идеите за едни зли сили, които… и т.н.", заяви той.

По думите му виждаме как функционира масовото съзнание малко подобно на популярната култура. Появява се един персонаж, който е много позитивен, като в телевизионен сериал, например. Появява се някой, на когото всичко му е добро и който върши само добри дела, и вие започвате да подозирате, че в тази положителна история има нещо скрито, че ще има задължително обрат. И „хоп“ оказва се, че този добър човек е най-големият злодей. Това става с Бил Гейтс в момента – човекът, който прави всевъзможни добрини за човечеството.

Хората очакват обрат. Хората са подготвени от популярната култура да им бъде интересно. Да има „информация-забавление“. Трябва да стане така, че да ни привлекат някак си вниманието – някакви медии, някакви хора, някакви говорители. Как става това нещо? Когато изведнъж зад най-добрия човек, зад най-позитивните решения на правителствата се оказва, че има някакъв ужасен заговор, обяснява проф. Дичев.

По думите му тези хватки са ясни на психолозите. Колкото повече се препращат тези глупости и тези небивалици, толкова повече печели Фейсбук, печелят социалните мрежи и това е икономическият аспект на проблема. Третият аспект е новата пропаганда. Това е начинът, по който ни управляват днес, по който разбиват, фрагментират знанието, като се произвеждат врагове във всички посоки", изтъкна културният антрополог.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
2
 
! Отговори
блян преди 3 години
До ВаксинатораДао беше открита ваксина срещу комунизма? Дай, Боже! Стига сме мрели заедно с тях!
80
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конспирация е заговор на двама или повече човека с нечисти цели.Как може логично мислещите да се наричат конспиратори? Истинския термин е "свободни хора" но на облъчващите медии не им харесва, защото обичат да лепят етикети.
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Makedodnot оште си живе у коминтернот.
78
2
 
7
 
! Отговори
Ваксинатора преди 3 години
Щом и онази ло-ен-а то-рба либерал-ния Сашо Ба-ло-на стана вирусолог ,смятайте каква медийна истерия става за това колкото може повече хора да се ваксинират.На ли знаеш професоре вашите со-рос-о-*** и тем подобните им искат хората да получат "добро " от тях "ваксината на спасението" но хората се дърпат .Защо ли?За първи път чувам някой да ми желая повече добро от мене самия.Тук вече е повод за сериозен размисъл .На желаещите не се бутайте ваксини ще има от сърц
77
2
 
5
 
! Отговори
рай за гробарите преди 3 години
Пгребалните агенции станаха милионери....а лекарите не по-малко!Един гледа сватба а друг брадва! - старата народно приказка днес!
76
1
 
3
 
! Отговори
свобода или смърт!!! преди 3 години
До БРЦКИ двете, дядо попе!!!
75
7
 
2
 
! Отговори
д-р ХАУС преди 3 години
Призовавам вярващите в конспирации да станат супергерои като Супермен, Супергърл, Старгърл, Спайдърмен, Батман и другите и те да станат супергерои с неограничено меслене и неограничени възможности
74
1
 
3
 
! Отговори
кавалер и дама! преди 3 години
Вече при освидетелстване на смърт лекаря са придружава от гробар за бизнес!!!
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пожелавам на умниците, успешно ваксиниране!
72
5
 
3
 
! Отговори
До Викс викс преди 3 години
Това(да умреш свободен)можеш да го направиш във всеки един момент! Още ли не си го направил?
71
8
 
1
 
! Отговори
д-р ХАУС преди 3 години
САМО хората с ограничено меслене и ограничени възможности вярват на подобни конспиративни теории, мислещият и можещият човек вярва в науката и най-вече на собствените си мисли, а не на внушените му от манипулатори на общественото мнениеАз си вярвам най-много защото съм с неограничено меслене и неограничени възможности
70
1
 
7
 
! Отговори
БРЦК преди 3 години
Свобода или смърт!
69
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакви конспирации ваксина на 5 месеца няма да сложа
68
3
 
9
 
! Отговори
Викс викс преди 3 години
По-добре да умреш от ковид но свободен, отколкото да бъдеш роб до гроб.
67
2
 
9
 
! Отговори
Пъньо преди 3 години
До #60Ей, мало.умнико, стига си насаждал страх в хората! Има си вирус, но има и много лъжливи и натрапени новини. Това се разбра, че е изкуствено създаден, а какво ще е действието, вече се разбира- да вкара оФцете в кошарата. Жалкото е, че веднъж станало, пак ще се повтори, защото на управляващите са им нужни послушни овчици, а не будни и мислещи хора. Започнало е разделението на света на касти- точно, като в много фантастични филми.
66
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: хммм (номер 49)Само една лека корекция: В съвременните ваксини вече не използват живак, вече не се използва тиомерсал както е било едно време.Иначе за останалото си прав.
65
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
От множеството теории, които обясняват един и същ проблем еднакво добре (ceteris paribus), за предпочитане е най-простата, т.е. тази, която използва най-малко предположения.Цитираният горе принцип се нарича "бръснач на Окам" и е най-разпространеното наименование на принципа за простота в науката.Добре е цитираните Евелина Славкова, проф. Дичев и други знайни и незнайни професори да се запознаят с този принцип, защото очевидно не са чували за него!
64
1
 
4
 
! Отговори
Скиор преди 3 години
Англия започва ваксинация от 7-ми Декември! Алооу, Банско, какво чакате - пускайте чартърите за англичани, с документ, че са имунизирани или с положителен PCR отпреди няколко месеца(т.е. изкарали са го). Алчните австрийци веднага ще ги засмучат, преди да се усетите!
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който си сложи руската ваксина става комунист!Който си сложи от западната става демократ-капиталист!:))
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори нямам намерение да чета този буламач.