Плевнелиев: Бяхме добре, във втория етап влязохме леко неподготвени

"Лекарите не са единни какво и как трябва да се реформира"
341
Плевнелиев: Бяхме добре, във втория етап влязохме леко неподготвени
Снимка: БГНЕС

През първата вълна на Covid-19 минахме добре, през лятото се отпуснахме, във втория етап влязохме леко неподготвени и с лоша дисциплина“. Това коментира президентът в периода 2012 - 2017 година Росен Плевнелиев пред БНР.

Още по темата
Като недостатък той посочи все още липсващата у нас електронна здравна карта.

"Вторият признак, че здравната система е дълбоко нереформирана - имаме достатъчно лекари, болници и пари, има сериозно модернизиране на системата, но е необходима организационна реформа", каза Плевнелиев. 

По думите му самите лекари, лидерите, не са на една и съща позиция какво и как трябва да се реформира, затова министрите нямат политическата възможност да наложат едно или друго решение.

Надявам се този сектор да се събуди след шока от пандемия и да се направят промените, като сред тях е електронното здравеопазване. Не е трудно това да се направи, необходима е воля, закон. Трябва да се разчистят неефективностите, посочи още той.

Според него, когато положението е тежко, държавата е на ход и в ситуация на сериозна криза  "кесията трябва да се развърже".

"Твърдото фиксиране на едно ниско ниво на данъци, както е плоският данък у нас, предопределя да не се правят изключения за когото и да било. Колкото повече се сменят данъчните ставки към по-ниски, толкова повече държавата събира повече пари... В криза по-добре работи не селективното намаляване на данъците на един или на втори, а селективната помощ за нуждаещите се", смята Плевнелиев, според когото бюджетът за следващата година ще издържи на предизвикателствата на кризата и няма да се налага допълнителна ревизия.

По думите му президентът Румен Радев е нарушил закона, като за една година нито веднъж не е свиквал Консултативния съвет за национална сигурност, при положение че това трябва да се случва на всеки три месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
14
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Чебурашка: Кратки вицове има много. Проблем ни създава само един "Премиер с пожарникарско образование". Когато цъфнат налъмите, тогава ще се отлепим от дъното на ЕС с него. Добре че Албания няма да влезе скоро, иначе и след тях ще останем.
177
1
 
17
 
! Отговори
прав си Роско! преди 3 години
Можеше да се подготвят - да удължата стъпалата към всички болници поне да са колкото към Шипка, а? И да назначат вместо лекари и сестри още 100 000 полицаи и чиновници да създават 'ред' по стъпалата?Опс, те това второто май го направиха вече... За това казваш че сме 'леко неподготвени'
176
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Професор Но той не мачка комунистите, мачка нормалните хора. Много жалка картинка.Точно той лобира за комунизъм, защото иска всички доктори да са на едно мнение. Това е комунизъм, фашизъм и тоталитаризъм в едно . Това е неговото искане. Малък човек от малък град, да не кажа от село. Без мироглед и каквато и да е ерудиция и без капка домашно възпитание. Срамувам се от него, срам и позор за цялата нация.
175
2
 
19
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Чебурашка: Ти си клиничен случай. Пак не си си пил хапчетата.Вече трети мандат на Бойко сме все на опашката на ЕС, най-бедната и корумпирана държава. И не президента Радев е виновен за това, а бат'ти Бойко.Само когато се оттървем от крадливата и некадърна гербаджийска дружинка, тогава ще се отлепим от дъното. И президента Радев може да ни помогне това да се случи. Не ми се иска да мисля какво щеше да бъде ако Цецка беше на негово място.
174
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя се раздвижи след президентството си щото с благословията на баце се намърда на хубави местенца по разни бордове и цица яко, затова е поел и поста на плювач по Президента Радев ,а в замяна Борисов му пробутва бизнеса, къде доброволно, къде с извиване на ръце, то е щото приятелчето му *** е в тях, танто за танто.
173
3
 
16
 
! Отговори
Принцеса Лея преди 3 години
Гледам гербера-ски-т-е *** в хор се раз-кви-чаха за да защитават н-ещо-то на снимката.Мощно се заработват пенита тука от хаме-ри канскот-о по солство.Чебура-ша е отвра-тите-лен родо-отстъ-пник и пра-зногла-вец следващ партийната линия на такива като Сашо- Бало-на и други нечист-отии пълзящи по лицето на земята.Срам и поз-ор !Но лъжичка катра-н разваля цяла каца с медец.Чебу-раш ти си в лъжичката ,ако не ти е ясно.
172
2
 
16
 
! Отговори
Да бе! преди 3 години
Олекна ми - били сме само малко "леко неподготвени"...Щото ако бяхме - смъртността нямаше да е най голямата в Света ами в Гелактиката! Нали така Роско?
171
3
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Миста Бийн !
170
21
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Рундю - руският кибик е позор за България!!! Росен е пич!!!
169
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ей чебyраш, това дет си го описал напълно отговаря за плевня с борис-офф заедно, описал си ги добре,вземи си смени доктора ли ,хаповете ли, ама яко си ударен в глъвътъ шъ знайш.
168
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой по-долу в коментарите беше нарекъл тоя "прецедент".Наистина е прецедент. Беше най-безпрецедентното недоразумение, което ни се случи. Пляскан по врата от мутра-премиер. Сравнен с магаре от същия (помните репликата "и магаре да издигне герб - пак ще го изберат). Вечно мйекащ по медиите. Слуга на САЩ, а не водач на народа си. Рекордьор като "прецедент", завършил мандата с най-нисък рейтинг.И явно е на всяка манджа мерудия, щото мине се не мине - хоп, поредният му "ентелектуален" дрисък...
167
1
 
8
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До червен ***: Стани и ти президент и ти ще получиш. А президента Радев обедини опозицията срещу крадливата и некадърна гербаджийска дружинка. Дори и само това да беше направил, пак ще го запомнят с добро.
166
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чебурашо, откъде накъде Президента Радев взимал заплата за нищоправене. Да не би краденето на МП да е работа, нещо гледам не ти пука че ограби и срина държавата, що така? Не чувам за плевнята да казваш че е взимал заплата за нищоправене, що така? Щото си герберски *** да пърдиш по форума,ама лощото е че ви плащат с нашите пари, а така не бива, полага се съд и затвор за такива разхищения. Да си ви плащат от техния джоб.
165
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плесен Ревневлиев, дето рева по телевизията за руски хибриди.
164
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плевел , кажи нещо за чекмеджето на Началника ти бе
163
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, то много разбирало, бе! На всяка манджа - мерудия!
162
1
 
9
 
! Отговори
- преди 3 години
Това нещо пак ли се "изказва"?
161
11
 
3
 
! Отговори
червен галош преди 3 години
За един мандат нищоправецът Румен Радев ще вземе близо 1 млн. лв., плюс доживотна голяма президентска пенсия. - И защо? За вдигане на юмруци и нагнетяване на социално напрежение? - За нещо свършено ли? - За злословия и за злодеяния...
160
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя що още не е разследван за държавна измяна, намърда се в разни бордове и бизнеси а бащицата ги пробутва глобално като обикаля насам -натам уж по държавни дела за народа а то за бизнесите на неговите хора.
159
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Расимчоу, ти с добре, аркадаш!Вирусъ кът тъ види и "бяга през девет гори в десета"!