Плевнелиев: Бяхме добре, във втория етап влязохме леко неподготвени

"Лекарите не са единни какво и как трябва да се реформира"
341
Плевнелиев: Бяхме добре, във втория етап влязохме леко неподготвени
Снимка: БГНЕС

През първата вълна на Covid-19 минахме добре, през лятото се отпуснахме, във втория етап влязохме леко неподготвени и с лоша дисциплина“. Това коментира президентът в периода 2012 - 2017 година Росен Плевнелиев пред БНР.

Още по темата
Като недостатък той посочи все още липсващата у нас електронна здравна карта.

"Вторият признак, че здравната система е дълбоко нереформирана - имаме достатъчно лекари, болници и пари, има сериозно модернизиране на системата, но е необходима организационна реформа", каза Плевнелиев. 

По думите му самите лекари, лидерите, не са на една и съща позиция какво и как трябва да се реформира, затова министрите нямат политическата възможност да наложат едно или друго решение.

Надявам се този сектор да се събуди след шока от пандемия и да се направят промените, като сред тях е електронното здравеопазване. Не е трудно това да се направи, необходима е воля, закон. Трябва да се разчистят неефективностите, посочи още той.

Според него, когато положението е тежко, държавата е на ход и в ситуация на сериозна криза  "кесията трябва да се развърже".

"Твърдото фиксиране на едно ниско ниво на данъци, както е плоският данък у нас, предопределя да не се правят изключения за когото и да било. Колкото повече се сменят данъчните ставки към по-ниски, толкова повече държавата събира повече пари... В криза по-добре работи не селективното намаляване на данъците на един или на втори, а селективната помощ за нуждаещите се", смята Плевнелиев, според когото бюджетът за следващата година ще издържи на предизвикателствата на кризата и няма да се налага допълнителна ревизия.

По думите му президентът Румен Радев е нарушил закона, като за една година нито веднъж не е свиквал Консултативния съвет за национална сигурност, при положение че това трябва да се случва на всеки три месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
13
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
СВЕТОВЕН РЕКОРД ПО СМЪРТНОСТ НЕ СЕ ПОСТИГА С ,, ЛЕКА ПОДГОТОВКА " , ПЛЮВНЬО !!!
157
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пускайте го тоя чат-пат. Доза смях никога не е излишна, особено сега.
156
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаАко не беше Радев "приятелю" ,досега вашите - като тоя от горната снимка да са ни сменили и имената вече с Джон и Ханс.Мерси от такива "родолюбци".
155
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам и не вярвам на ушите СИ.
154
1
 
17
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Чудя се защо Росен не влезне доброволец някъде в някоя болница. Не изпълнява никаква официална длъжност в момента, автомобилния клъстър още няма работа, завода на фолкцваген още не е пуснат. Наистина, ако скучае нека по-добре да взима парцала и да започва. Гледам че и от медицина отбира, тъкмо може да дава малко акъл на старши масажиста в болницата в Лом.
153
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаМярвам ти само простотиите които бълваш и все повече се убеждавам ,че герберстите са вредни за България.От мен и моето семейство имаш благодарение на теб поне 5 гласа срещу герб.
152
1
 
11
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Тоя е психопат...
151
2
 
15
 
! Отговори
много леко преди 3 години
"Леко" неподготвени, а с най-висока смъртност в момента в Европа...Оксиморон.
150
2
 
14
 
! Отговори
гласоподавател преди 3 години
До ЧебурашкаЯвно днес ти си дежурен по оплюване!Като ти харесва толкоз Бойко(щом толкова плюеш Радев-значи си с човека от Жипката),па предложи му се,може и да те огрее и без това по неговите думи вече не харесва жени. Успех!
149
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Поручик Ржевскироската живее в розовият свят на бившите президенти, които имат неограничен и безплатен достъп до военна и правителствена болница. Пука му на него за недостига на лекари във Видин.
148
1
 
12
 
! Отговори
Леко с бат'си Б преди 3 години
Влезли сме във втория етап "леко неподготвени"? Много е внимателен П'левньо към бат'си Бойко.И като сме влезли "леко неподготвени" защо сега положението е "тежко"? Кой проспа лятото. Сега ли трябваше да се вадят фургони и спешно да се правят центрове за кръвна плазма?
147
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във втората част на пандемията се вкарахме с 200 отзад. Лично недоразумението премиер ни набута там, докато показваше как се инспектира асфалт без да се научи как да си носи маската.И няма нужда да съм некадърен бивш президент, постигнал рекорд с най-нисък рейтинг в историята, че да го кажа.
146
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го направим президент на Македония.И без това е от Пиринска Македония.
145
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И един нещастен *** защитава Роската... Горкият ***. Да ти плащат да защитаваш Роската! Ей, ***, поискай вредни.
144
3
 
10
 
! Отговори
алекс преди 3 години
ти кой беше, росенка?
143
1
 
23
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Росен - човека, който написа укорително писмо до мистър Тръмп. Човека, анализирал здравната ни система. Ти си достоен да те изпратим като главен губернатор на Луната. Интересно, че още не е анализирал арменско-азерския конфликт. Може би защото западните държави още мълчат и зер да не объркаме нещо. Там е малко сложно, мислете там с Деса да измислите някаква позиция.
142
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРСКОТО РОДОЛЮБИЕ НЕ Е ЛИГАВНИК ЗА МУТРЕНСКА УПОТРЕБА..
141
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре си бяха във втория етап ама излязоха леко неподготвени и в третия етап ги хванаха...
140
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРадев има фенове, Боко има фесове
139
0
 
17
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Роска, ако не знаеш да ти кажа - Видин се намира все още в България. Там в болницата един старши масажист се грижи за ковид болните. Ти сега ми правиш анализи, че доктори има. Кажи бе Роска, в кой свят живееш? В розовия свят на Гала?