Росица: В безизходица съм, според закона не трябва да живея

НЗОК отказа лечение на 22-годишно момиче, защото вече "не е дете"
Обновена: 1 дек 2020 11:01 | 1 дек 2020 10:27,
176
Росица: В безизходица съм, според закона не трябва да живея
Снимка: Кадър БНТ

Здравната каса отказа лечение на 22-годишно момиче от Пазарджик. Росица Малинова чака за белодробна трансплантация. Тя сигнализира пред БНТ за отказа от лечение, който е получила от Здравната осигурителна каса и от Министерство на здравеопазването.

Росица споделя, че от 3 години е в листата на чакащи за белодробна трансплантация, но такава в България не се извършва.

"Министерството отказва да сключи договор, докато развие собствена програма, за да може клиниките в чужбина да поемат българските граждани. Сега на мен ми е отказано и алтернативно лечение с лекарство, което може да облекчи и удължи живота ми", сподели Росица.

Младото момиче обясни, че мотивите за отказа на касата са, че тя не поема заплащането на лекарствени продукти за лица над 18-годишна възраст. Така е по регламент.

"Лицата до 18-годишна възраст минават по линия на Фонда за лечение на деца, който премина от миналата година към касата. Така оставени нещата възрастните като мен, на 22 години, се оказват прекалено възрастни да живеят според нашето законодателство. Министерството на здравеопазването е уведомено за този казус и за нормативния пропуск", каза Росица.

По думите й от два месеца пише писма към касата за съдействие, но без резултат.

"Аз съм в безизходица, според закона не трябва да живея. За момента единственият ми шанс е трансплантация в чужбина, но лекарството, което се дава на децата, може да удължи живота ми. То обаче ми е отказано. Аз не бях приета на сериозно", разказа още младото момиче.

"Лекувам се вкъщи, на антибиотична венозна терапия съм, прилагана от моите родители. Никой към момента не проследява моето състояние. Всички пулмологии са превърнати в Ковид отделения,  следя се на база стари епикризи", добави Росица Малинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
10
 
! Отговори
123 преди 3 години
Тъжното е, че белодробната трансплантация дава само около 10 години, а това момиче е толкова младо. Човечеството трябва да наблегне на генетиката за по-добро бъдеще.
70
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не осъзнаете най-после, че има и нелечими заболявания? Специално белодробната трансплантация е няколко десетки пъти по-сложна от трансплантацията на сърце. Колко очаквате да струва резервен бял дроб, как се трансплантира, при какви условия и какъв е крайният резултат? Ники Лауда е мултимилионер и живя само 6 месеца след трансплантацията. Трябва по някакъв начин човек винаги да е готов за най-лошото, защото не знаеш откъде ще ти дойде и това също е част от живота
69
4
 
10
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
До АнонименНе покриват лечение за много специфични заболявания, които са редки и скъпоструващи, каквото явно е в случая. Няма да е причината здравните осигуровки, а липсата на пътека по която да се изписва това лекарство на пълнолетни с реимбурсация от НЗОК.Пак казвам- Стига се напъвахте да бършете по.рания г.з на омацаните до уши, които са в момента и от доста дълъг период на тези позиции!!! Ползвайте ги тези глави и за мислене- не само за о.рална любов към силните на деня!
68
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да покажат на момичето снимка на бял дроб след Ковид и тя ще е благодарна, че нейното заболяване не от Коронката. Всъщност от здравната каса може и това да направят ***.от.и!
67
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18 гoд. всички граждани на България са автоматично здравно осигурени по закон. Над тази възраст, като пълнолетни те трябва да плащат здравни вноски, за да са здравно осигурени. НЗОК покрива заплащането на лекарствени продукти за лица над 18-годишна възраст, но при положение, че са здравно осигурени и имат издадена клинична пътека.
66
5
 
11
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
Корнелия, Костов, Мая, Бойко обединява ги едно- дълбока обремененост с олигарси, групировки, бандистки приватизации и слабоумен електорат който ги мисли за някакви икони
65
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 78БКП = БСП, Герб, ДПС, Патриоти, ВОЛЯ и уж независими.ТОВА Е ГОЛАТА ИСТИНА!
64
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След белодробната трансплантация как ще и се подобри състоянието?
63
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Всички знаят че Костов стана милионер крадейки от дъжавната собственост,"На мен ми е най-забавно как електоратът на БСП гласува за Корнелия Нинова която е станала милионер крадейки от държавна собственост. Тоест едните гласуват за Костов за да няма БКП. Другите гласуват за Нинова за да няма Костов. Резултатът обаче във всички случаи винаги е един и същи и винаги получават същото. :-)
62
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен Неаноним преди 3 години
Не може да се гарантира успеваемост на трансплантацията, но може да се продължи с поддържащото лечение, което поради абсурдната и *** недомислица се отказва от НЗОК, защото видиш ли детето упорито доживяло до след 18 годишна възраст и вече не влиза в плановете на НЗОК за нужда от живот и животоподържащо лечение!!!Стига ля мозък, след като имаш дефиците и спешна нужда от мозъчна трансплантация тъпиро с 99-те процента не имали достъп до здравни грижи. То бива *** в закрилана тикви ама
61
18
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
ами, правото на живот на гърба на данъкопланците не е гарантирано - никъде по света!
60
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милото момиче! Бори се до край! Ръчкай калинките и не им позволявай да те пречупят! Късмет!
59
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички знаят че Костов стана милионер крадейки от дъжавната собственост, раздавайки я за стотинки под формата на приватизация и получавайки благодарност под формата на процент от окраденото от страна на щастливите приватизатори.Това е вярно, сега отиди малко по назад във времето през 1979 година когато великия вожд Тошко е на власт и виж какъв е бил другаря Костов и каква позиция е заемал и къде!
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
успешна
57
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От както Свят светува има бедни хора които не могат да си позволят храна и умират от глад. Допреди 100-150 години 99% от хората не са имали достъп до медицинска помощ. Едва преди по-малко от 40 години за първи път се провежда успежна белодробна трансплантация при която пациентът да оживее над 3 седмици след операцията. Защо приемате подобни процедури за даденост? Да, момичето иска да живее. Има милиарди души които са искали да живеят и не са оцеляли. Човечеството НЕ МОЖЕ да спаси всеки.
56
1
 
31
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Виждате какво е отношението към това дете, но продължавате да ни внушавате, че някой се гижи за нас.Отношението към това дете казва всичко за обществото в което живеем
55
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом хората предпочитат да осигурят бутилки с кислород за болните си от К-19 родители,а не да ги вкарт в болница,смятайте за какво става въпрос!!!!Влезеш ли в болница те оставят да си умреш мъчейки се,а някои още на стълбите умират!Други като това момиче вкъщи ще се задушат.Обаче има доктори с 75 000лв месечна заплата!!!!!А има и в държавни болници лекари с 900лв чисто на месец!Как да стане?В една болница ти продават нещо за 100лв,в друга същото за 1000лв!Това е пълна анархия,а не здравеопазване!
54
1
 
15
 
! Отговори
така ... преди 3 години
за тези, които докараха родината ни до това положение куршумът е малко.ще дойде идин ден и той май наближава, когато тази пасмина трябва да се моли за куршум.надявам се ...
53
5
 
11
 
! Отговори
Реститут та дрънка преди 3 години
Всички знаят че Костов стана милионер крадейки от дъжавната собственост, раздавайки я за стотинки под формата на приватизация и получавайки благодарност под формата на процент от окраденото от страна на щастливите приватизатори.
52
4
 
20
 
! Отговори
Задния двор на ЕU преди 3 години
В българия здравната система фалира още през 1991 година.Така че всеки се спасява както може.Държава просто нЕма.