Акад. Петрунов: Ваксините на Pfizer и Moderna са с изкуствена РНК

България няма необходимия брой хладилни камери, смята ученият
2 дек 2020 18:00, Елка Василева
93
Акад. Петрунов: Ваксините на Pfizer и Moderna са с изкуствена РНК
Снимка: архив, БГНЕС

„Логистичният подход при масовата ваксинация срещу COVID-19 е много важен, защото става дума за хиляди хора“, това имунологът академик Богдан Петрунов пред БНР.

„Много важно при тази ваксинация е да са създадени подходящите условия за съхранение на съответната ваксина, защото всяка една от тях се пази при различни минусови температури. Особен е проблемът с ваксината на Pfizer , която трябва да се съхранява при минус 70 градуса и която се очаква за България“, каза акад. Петрунов.

Най-добре ще е ваксинацията да става при личните лекари, но дали там ще има осигурени условия, това е под въпрос.

„Ваксините според мен трябва да бъдат съхранявани в четири или пет окръжни центъра и имунизацията трябва да се концентрира там. И това не е просто нещо“, посочи той.

Академик Петрунов счита, че нямаме необходимият брой хладилни камери. „В Националният център по заразни паразитни болести нямаме хладилни камери за всичките 125 хиляди дози“, обясни имунологът.

Още по темата

Но досега нямаме нито една официална регистрация на ваксина срещу коронавируса нито от Европейската агенция по храните и лекарствата, нито от Американската агенция. Единствено в Англия тяхното Министерство на здравеопазването разреши да започне ваксинация с ваксината на Pfizer.

На 29 декември се очаква Европейската агенция по лекарствата да вземе решение за ваксината на Pfizer и кога да започне нейното приложение, поясни акад. Петрунов.

По думите му ваксината на Pfizer, както и на Moderna, са създадени на базата на синтетичен материал.

„Използва се изкуствено създадена рибонуклеинова киселина, която е натоварена с генетичния материал на вируса. Така че в човека не се ваксинира жив вирус. Това е съвсем нов подход.Много е важно да се проучи ефектът на ваксините в продължение на няколко години напред“, каза Петрунов.

Акад. Петрунов очаква този ефект да е е ясен не по-рано от две години - ефективност, безопасност, как действа ваксината.

"За ваксинация е важно да се включат хората над 65 години. Ние нямаме информация как ще става ваксинацията при децата - тъй като това е един много важен компонент при ваксинирането," посочи още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
8
 
29
 
! Отговори
Уж преди 3 години
Уж ще е по желание, но за неваксинираните ще има бариери- без право в чужди държави, без право да ползват градски транспорт, здравни услуги, образователни, фитнес центрове и т.н.Така че имате свободата да изберете:)
63
6
 
22
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Най напред а са ваксинират гербаджиите ,а след това сички парламентарни партакоси. С таа ваксина дето я предлагат за народъ.А да видим?
62
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов симулира заболяване от ковид, И за да не се ваксинира със съмнителните върхови постижения. Според мен.
61
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Троловете на *** се чудят кви пpocтотии да нацвъкат за няколко рубли.
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо няма данни за поголовна ваксинация в Щатите? Нали уж китайският вирус им вредял на икономиката?
59
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сандои как смятат да се инжектира нещо което е седяло до преди малко на -70 гаруса?върви да акаш на площада бе каскет, мисленето не ти е най-силната страна.
58
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди половин година имаше международен скандал по повод тайните преговори на Тръмп да изкупел всички ваксини, произведени от фирма със седалище в Германия. Какво стана оттогава? Защо в Европа трябва са се ползва американска ваксина, преди американците да се ваксинирали поголовно? Защо Борисов обеща на Херо Мустафа, че ще купи американски ваксини, преди ваксините да са изпитани ? Готвят ли ни нещо или ни сготвят?
57
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И милион лева да ми дават, ПАК НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ със западенска ваксина!!! Ваксина от тези мо-ше-нници е по-зле и от тяхна от-рова!!! А ако много желаят да я внасят, ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ПЪРВО цялото правителство, начело с "началника" им!!!! После да я предлагат на другите хора!!!
56
5
 
18
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Язе жа са ваксинирам саму кога с очите си вида кък най напред с таа ваксина дето я чакат са ваксинират гербаджиите и дупетатите.Те да дадът личен пример.От най напред народа?Ша ги такоаам тарикатите! Дайте личен пример бря.
55
2
 
12
 
! Отговори
57 преди 3 години
Излагате се с цензурата си! Точките са за животно, най-близкородствено на човека.
54
6
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
САМО ПРИКАЗКИ НА ПАЗАРА!!!----------------------ПРОФАНАЙЗЕР ЛЪЖАТ ЗА ВСИЧКО!!! НИТО СА Я ПОСТАВИЛИ НА 40 ХИЛЯДИ ДУШИ А НАЙ-МНОГО НА 4000 И ТОВА Е МАЛКО ВЕРОЯТНО И Е ПО СКОРО НА 400 ДУШИ. И ВТОРО ТЯХНОТО НЕ Е ВАКСИНА А ОМАЛОМОЩЕН ВИРУС ПРЕМРЪЗНАЛ И ДЪРЖАН НА СТУДЕНО
53
11
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Жа се мре бря.С ваксините най паче. Жа сме кът опитни мишки.Ич не ми тряаа.Язе си иаам ваксина 180литра ракия 55градуса анасонлийка.Друга не ми требе.Кой е бунак а са ваксинира с нящо недоказано.
52
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време, на хората, върху които се тестваха нови лекарства, се плащаше. Сега държавата плаща (от вашите данъци, драги мои), за да получи препарати за тестване върху белите мишлета. А мишлетата, доволни, усмихнати, бързат на опашката за вксиниране. Пък, след няколко години, ще разберем какво е станало.
51
7
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
и как смятат да се инжектира нещо което е седяло до преди малко на -70 гаруса?... хладничко ще да е
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боцкайте, боцкайте! За всички има, и е БЕЗПЛАТНО! Ако има нещо, без лош чувства, нали! Не, че имате избор! Държавата ще прати стотици милиони за нашия непроверен бъркоч, но иначе е БЕЗПЛАТНО! Няма НИКАКВИ странични ефекти, но ние така или иначе НЕ СМЕ ОТГОВОРНИ! Късмет!
49
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи съхраняваме я при-70,а я инжектираме в човешко тяло с 36-37 градуса температура и следователно в човешкото тяло трябва да заври,да забърка чорбата.
48
11
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен"Кой беше този академик ,че не се сещам?"Току-що изтръскал нафталина и още непроветрен веднага зацицал от спринцовката с ваксината! Какво да чакаш от 85 годишна мумия!
47
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
изкуствени отрови....
46
1
 
17
 
! Отговори
Ветеринарен преди 3 години
До АнонименКолега, каква е тази жива ваксина при (- 70) гр. по Целзий? Това е РНК-генно модифицирана (изкуствено съсздадена) и е неустойчива при по-високи температури на съхранение за по-дълго време (повече от 5-10 дни) .
45
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Зукърбърг ако не го беше зачекнал оня от здравното на щатите никой нямаше да посмее да говори така щото щяха да го изкарак я комунист я някъв друг халал да са му милярдите