Акад. Петрунов: Ваксините на Pfizer и Moderna са с изкуствена РНК

България няма необходимия брой хладилни камери, смята ученият
2 дек 2020 18:00, Елка Василева
93
Акад. Петрунов: Ваксините на Pfizer и Moderna са с изкуствена РНК
Снимка: архив, БГНЕС

„Логистичният подход при масовата ваксинация срещу COVID-19 е много важен, защото става дума за хиляди хора“, това имунологът академик Богдан Петрунов пред БНР.

„Много важно при тази ваксинация е да са създадени подходящите условия за съхранение на съответната ваксина, защото всяка една от тях се пази при различни минусови температури. Особен е проблемът с ваксината на Pfizer , която трябва да се съхранява при минус 70 градуса и която се очаква за България“, каза акад. Петрунов.

Най-добре ще е ваксинацията да става при личните лекари, но дали там ще има осигурени условия, това е под въпрос.

„Ваксините според мен трябва да бъдат съхранявани в четири или пет окръжни центъра и имунизацията трябва да се концентрира там. И това не е просто нещо“, посочи той.

Академик Петрунов счита, че нямаме необходимият брой хладилни камери. „В Националният център по заразни паразитни болести нямаме хладилни камери за всичките 125 хиляди дози“, обясни имунологът.

Още по темата

Но досега нямаме нито една официална регистрация на ваксина срещу коронавируса нито от Европейската агенция по храните и лекарствата, нито от Американската агенция. Единствено в Англия тяхното Министерство на здравеопазването разреши да започне ваксинация с ваксината на Pfizer.

На 29 декември се очаква Европейската агенция по лекарствата да вземе решение за ваксината на Pfizer и кога да започне нейното приложение, поясни акад. Петрунов.

По думите му ваксината на Pfizer, както и на Moderna, са създадени на базата на синтетичен материал.

„Използва се изкуствено създадена рибонуклеинова киселина, която е натоварена с генетичния материал на вируса. Така че в човека не се ваксинира жив вирус. Това е съвсем нов подход.Много е важно да се проучи ефектът на ваксините в продължение на няколко години напред“, каза Петрунов.

Акад. Петрунов очаква този ефект да е е ясен не по-рано от две години - ефективност, безопасност, как действа ваксината.

"За ваксинация е важно да се включат хората над 65 години. Ние нямаме информация как ще става ваксинацията при децата - тъй като това е един много важен компонент при ваксинирането," посочи още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината на Пфайзер е за индианците и евродиваците от Аляска.
23
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най големите спецове по ваксините са в бг нет пространството онез от пфайзер ряпа да ядат милите.
22
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ,бийте си първи щом слагате минуси,пък ще видим след два месеца )
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-важното е дали ваксинираните са приносители на заразата...
20
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте сега всички тук плачещи опитни зайчета, никой НЕ ви кара да се ваксинирате, нали така?
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Използва се изкуствено създадена рибонуклеинова киселина, която е натоварена с генетичния материал на вируса. Така че в човека не се ваксинира жив вирус. Това е съвсем нов подход."Ми не е нов подход. От 70-те години на миналия век е. Изведнъж обаче забраниха да се ползва върху хора, после забраниха да се ползва и върху животни, че взеха да стават едни изгъзици - птичи грип, свински грип, Хаш 5 Ен 1, куш гриби... хахаха. Но сега ще хвърлим пак зарчетата и ще видим.
18
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само будалите биха се ваксинирали с тази ваксина!
17
6
 
17
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи таз пандемия показа колко е НЕ готово човечествоото! Първо още не е едентифициран тоз вирус! Т.е. никой не знае баш точно какво е и от де иде! Има само преположения! Второ информацията, при това давана от експерти и която всеки може да намери е толкова противоречива, че се чудиш това рак ли е орел ли е коза ли е? Трето измислиха ваксина за 2-3 месеца за нещо което още не е идентифицирано точно какво е! Четвърто всичките фарма компании НЕ можеш да ги пипнеш ако умреш в следствие на ваксинат
16
3
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Ти да не си получил призовка за задължително ваксиниране?
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви ваксини бря,да не си бият на прасета ,кой е ползвал тая ваксина ,явно че жива щом е минус 70 ,значи никъде не се е писали или знаем кой си е бил такава )
14
3
 
2
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Тези от ДС всичко знаят.Особено кадрите от от 30-те години, дето не са стъпвали в и-т отдавна.
13
11
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
То пише че е доброволна бе гений!
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Планът на капиталистите е с изкуствена РНК да повредят нашата РНК и да станем роботи врагове на Русия.
11
3
 
27
 
! Отговори
Пенчо преди 3 години
Хинтересно, ГМО храната е забранена. А нетествани ГМО ваксини - може
10
4
 
14
 
! Отговори
52698 преди 3 години
"в човека не се ваксинира жив вирус. Това е съвсем нов подход.Много е важно да се проучи ефектът на ваксините в продължение на няколко години напред. Сега вече няма никакво съмнение, че България е включена в тези проучвания. Това обяснява защо нешите управленци нечакат решението на Евроагенция та по лекарствата. А защо те ни попитафадали сме съгласни да бъдем опитни зайчета?
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек сега ваксинираните ще играем ролята на опитни зайчета и върху нас ще проследяват ефекта на препарата.. Интересно е, че някой наскоро се изтърва, че не могат да бъдат ваксинирани боледуващи в момента, както и хора с тежки хронични болести - сърце, диабет, онкологични.. Това веднага изключва огромен брой хора и то най вече от тези т. н. уязвими над 65г, от които щели да започват.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станахме експериментални мишки, а други ще трупат пачки и ще си правят каквото искат..... Всеки експеримент върху *** спасява Земята! :)))))))))))))))
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време през комунизма всичкото РНК беше естествено, а сега ни инжектират със синтетични бо клу ци.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е в Ямбол, имате ли сняг? :)
5
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина е с естествена РНК, синтезирана от косми от гърдите на Путин.