Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите

Координационен съвет поема цялата логистика около имунизацията
290
Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация.

"Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи", добави Борисов.

Още по темата
Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 предложи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация. Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането.

"В петък трябва да е готов и съставът на Координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината, да сме готови още първия ден", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът добави, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. "Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно", подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

На днешното заседание на Министерският съвет беше приет Национален план на Република България за готовност при пандемия. Това е програмен основополагащ документ за справянето на държавата с определена пандемия. На тази основа за в бъдеще ще могат да се изготвят конкретни пандемични планове за справяне с конкретни заболявания, ако обществото се изправи пред друга пандемия.

Основната цел на Националния план е да ограничи заболяемостта, да намали смъртността от пандемичната инфекция  и едновременно с това да осигури оптимални възможности за лечение на заболелите. Разписана е организацията на действията, които са необходими за поддържанетo на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, осигуряването на информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

Документът ясно дефинира координацията между секторите и различните административни нива, като е посочено кой ще е отговорен за всяка дейност от етапите на пандемията и това се променя в зависимост от нейната тежест и въздействие. Предвидено е съществуващите структури и механизми за спешен отговор в държавния и в частния сектор да се използват и за реакция при пандемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
1
 
3
 
! Отговори
Всичко преди 3 години
ви откраднаха. Нищо не се произвежда за оцеляване. Сега и мозъка ще ви вземат. Ставате зомбита.
230
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен Бойко Борисов много скоро ще си признае, че е ваксиниран от известно време.
229
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-уязвимите са пенсионерите, да припомня.
228
1
 
9
 
! Отговори
о не преди 3 години
Първо ваксина за Борисов че е заменяем, после чистачките, че те и без това ги е страх вече да чистят. Тъкмо ще ги тестваме дали са качествени.
227
1
 
3
 
! Отговори
Да не спорим преди 3 години
Най - добра ще е китайската ваксина!!! Опа...те нямат и не разработват??! Що така бе ,Миме??????????!!!!!!!!
226
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 години
слънцееее,пръв си ти,после медиците.
225
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управление чрез страх. Та страхът става двоен - коронавирус и ваксина. От кое ще умрем е без значение. Главното е да ни е страх и да мрем скоростно по плана, че вече 30 години минаха, а още не сме изчезнали.Доброволно задължително - на това откритие на свободния избор сме подложени.Доброволно задължително плащаме на пенсионен фонд, доброволно задължително даваме личните си данни на интернет, доброволно задължително поддържаме стандарта на мошениците с дарителство и още, и още...Свобода?Избор?
224
0
 
17
 
! Отговори
Първи преди 3 години
Първи трябва да са полицаите!Те сами казаха ,че са на първа линия ...и не са защитени!Даже и две да им сложат!
223
2
 
1
 
! Отговори
Швестер Велко преди 3 години
Само ако ме ваксинират с дебела кожена спринцовка, и то по пет пъти... Тогинка ше съ замислим за ваксинация!!!
222
2
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Бойко *** - явно той иска да останем без лекари, без учители и без полицаи за да може да ни морят другите болести, неграмотността и престъпността...
221
6
 
13
 
! Отговори
някой преди 3 години
Аз предлагам да ваксинират и учителите наред с медиците, та да се успокоят че няма да се заразяват и да пуснат най-накрая децата да учат присъствено, физически, духом и тялом в класната стая, че от това "онлайн" обучение до гуша ми дойде!
220
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички на снимката са с маски, освен ОНУЙ, дето винаги е без маска.
219
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бийте си чиповете да ви дойде акъла в главите дано!
218
3
 
11
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ВЕЧЕ ЗА 10 ПЪТ ГО КАЗВА... А ДАЛИ ВАКСИНАТА Е ЧИТАВА НЕ СЕ ЗНАЕ??? И ЩЕ СИ Я СЛОЖАТ КОЙТО ЖЕЛАЕ. ДА НЕ ОСТАНЕМ И СЪВСЕМ БЕЗ МЕДИЦИ И ВЪЗДР. ХОРА?
217
2
 
7
 
! Отговори
алекс преди 3 години
брао браце, много умен, как се сети, ей !
216
1
 
11
 
! Отговори
Пешо Хамсията преди 3 години
Дреме ми. Важното е че банките удължиха кредитната ваканция. До март ще живея като цар. Без кредити, ипотеки. Само пиячка и лапачка. Хайде наздраве!
215
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българин, в днешно време децата и без друго малко четат. И да, искам децата ми да станат премиер министри, дори само с една прочетена книга. И още нещо - Борисов управлява над 10 години, затова спрете с тая мантра, че бил неук. Очевидно има качества, за да управлява тоя народ.
214
6
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
За Бойо ще гласуват само чиновниците и стархливците.Една книга е прочел той и се гордее?Ей,искате ли децата Ви да са прочели само една книга и да забравят имената Ви???Искате ли и те да са дупедавци като Вас?Журналята,що сте такива дупета???
213
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помноите ли,КОГАТО Борисов каза-Аз съм *** и ВИЙ ВСИЧКИ СТЕ ПРОСТИ,ЩОТО МЕ ТЪРПИТЕ...Като нямате пари и останете на студено,ще разберете кво става.Боко забогатява,а Народът обеднява.Нямам кюлчета злато, а оня има.Чел една книга,ама има..Мислете за децата си
212
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ооооооо неееееееееее!!!! Първи ще бъдат правителството и началника им!!!! Ако всичко бъде наред, тогава може и останалите!!!