Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите

Координационен съвет поема цялата логистика около имунизацията
290
Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация.

"Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи", добави Борисов.

Още по темата
Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 предложи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация. Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането.

"В петък трябва да е готов и съставът на Координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината, да сме готови още първия ден", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът добави, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. "Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно", подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

На днешното заседание на Министерският съвет беше приет Национален план на Република България за готовност при пандемия. Това е програмен основополагащ документ за справянето на държавата с определена пандемия. На тази основа за в бъдеще ще могат да се изготвят конкретни пандемични планове за справяне с конкретни заболявания, ако обществото се изправи пред друга пандемия.

Основната цел на Националния план е да ограничи заболяемостта, да намали смъртността от пандемичната инфекция  и едновременно с това да осигури оптимални възможности за лечение на заболелите. Разписана е организацията на действията, които са необходими за поддържанетo на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, осигуряването на информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

Документът ясно дефинира координацията между секторите и различните административни нива, като е посочено кой ще е отговорен за всяка дейност от етапите на пандемията и това се променя в зависимост от нейната тежест и въздействие. Предвидено е съществуващите структури и механизми за спешен отговор в държавния и в частния сектор да се използват и за реакция при пандемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 223Ти си мащабен хинди-от
210
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 млн. дози мащабна ваксинация ли е? Малолетни тролчета- лягайте си. Утре сте на училища
209
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние чакаме Годо!
208
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът на Русия Владимир Путин днес нареди на властите да започнат мащабна ваксинация в страната срещу Ковид-19 от идната седмица, предадоха световните агенции.Баце се изживява като самодържеца товариш Путин.
207
4
 
8
 
! Отговори
Интересно преди 3 години
Как така куцо, кьораво и сакато, експерт на експерта излиза по свободните медии и ни обяснява как всички проблеми щели да се решат с ваксинката с вълшебна пръчица. Защо ли пък толкова напират за тая ваксинка? Не са пари - както се видя потрябват ли им си печатат колкото е нужно ...
206
4
 
18
 
! Отговори
няма не искам преди 3 години
Интересно. Медик ли си - ваксинка. Искаш ли, не искаш ли - той заповяда.Явно идеята е да пукнат първо докторите, после голяма част от населението от всякакви болести (т.к. няма да има доктори) и така до заветната цел - 1 милиард на Земята.
205
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не може ли да боцкаме само политиците, и после като придобият антигени ще точиме кръвна плазма и с нея ще лекуваме хората?!?!?!?
204
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер, време е да боцкаме медиците, кефф, нека им, тъкмо да видим колко много странични ефекта ще има
203
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце и НОЩ-арите щял да ги ваксинира лично Бай Ставри, с една спринцовка щял да ги откара.
202
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той Бaце се ваксинира с пачки на гърба на българския народ
201
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този попyлиcт и пълен лаик се задържа 11 години на власт. Това не говори добре за умствения багаж на българското население..
200
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представям си как ще се чувстват живите ваксинирани като се разбере, че вирус не е имало(един ден със сигурност ще стане официално) и са объркали тотално съществуването си за едно нищо, от лековерие.
199
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, сега ще видим колко им е акъла на медиците.
198
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До г-н Борисов, те са най продажни същества и ваши слуги, правилно ваксинирайте ги оърво тях. Като започнете от зъболекари те от вашата партия, доста услуги вършат.Една ваша съпартиика така ми направи зъбите, *** само не ми е увередила сърцето. Трети месец не мога да се оправя от гангрена на зъбите. Поздрави от Враца и бъдещо развитие дано е там, къде пращате повечето хора
197
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 202И защо да не са? Защото са германския и английския народ ли? След подходящата подготовка,т.е промиване на мозъци всички са подходящи за опитни зайчета.
196
2
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Какви ли комисионни са им обещали?
195
8
 
5
 
! Отговори
До 202 преди 3 години
Брей, а германския, а английския народ? И те ли са опитни зайчета, *** недодялан!
194
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Силно препоръчвам на уважаемата тук пишеща аудитория да гледа филма "Аз съм легенда". Даже два пъти да го изгледа.Нещо не е наред с тази ваксина.Внимавайте, хора.
193
3
 
15
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Медиците малко от малко разбират от ваксини и едвали ше си направят РНК ваксина. Голям е политическия натиск за ваксината на Големия Брат. Това я први съмнителна!Преди няколко години неговият приятел Пепи Пръстовия отпечатък, искаше да ни имунизира за Хепатит Б, с турска ваксина която съдържаше Живак. Не им вярван за нищо на тези гербаджи. Министъра на здравепозването е ***, как да му вярваш. Бългаският народ го гласят за опитни зайчета!
192
1
 
16
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
А за ромите бати бойко кога.Трябва да ни пазиш че идват избори