Кината са в изключително тежко финансово състояние

Ще има дълъг процес на възстановяване покрай цялата истерия
2 дек 2020 16:18, Ния Христова
29
 
Какъв е ефектът от локдауна върху киносалоните и дистрибуцията на филми? Браншът е поставен на колене заради третото поред затваряне, нищожните приходи от краткото време на функциониране и неприложимите икономически мерки в много отношения.
 
Кината бяха затворени за първи път на 8 март с първите случаи на COVID-19 у нас, сега за трети път ни затварят. Това се отразява пагубно. Ние зависим от продукта филм, който изисква къртовски труд при доставянето и разпространението. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на УС на Асоциацията на българските киносалони Божидар Илиев и допълни: "Всички кина са в изключително тежко финансово състояние".
 
Според него има и несигурност. 
 
"Нашият бизнес е изключително на светло. Данните за бокс офиса, които се събират, са достъпни навсякъде. Националният бокс офис е мерило за състоянието на пазара, варираше между 40-50 хиляди лева. Септември и октомври имаше малко раздвижване. Сега виждаме какво се случва - връщане в изходна позиция", коментира Илиев.
Според него приходите за бранша са спрели от днес за днес. 
 
"Когато това се случи, няма как да покриеш текущите си разходи, включително данъчните си задължения. А за мярката 60/40 се иска да са платени данъците", посочи Божидар Илиев.
 
"Всички кина в страната са затворени и няма работещо кино никъде в момента", изтъкна той. На проведената вчера среща с Боил Банов е станало ясно, че министърът не е в състояние да реши техните проблеми на фона на това, че Министерството на култура не е от богатите у нас. Исканията им са от скромни до елементарни - за оцеляване на кината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки нормален човек, би могъл да отдели едни петдесетина квадрата от жилището си и да си изгради кино салон. Средно добро озвучаване долби атмос с един бас струва около десятка. Два бона ресивър, хиляда за плеър и останалото за колони. За първо време може да се ползва наличния телевизор, а ако е над 55 инча перфектно, по нататък може по-голям, или направо проектор. Какви кина, какви пуканки, какви щуротии.
3
2
 
2
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Кината носят филмите охладени до -70 градуса като ваксините, тежък къртовски трудАре беАре
2
0
 
19
 
! Отговори
22 преди 3 години
УЖАС - И КИНАТА!!!Ами знаете ли че и много хора са в изключително тежко положение? Обикновени ЧОВЕЦИ, тези които работеха за единия хляб.
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пич ,кой ти гледа кино в 21 век.