Кината са в изключително тежко финансово състояние

Ще има дълъг процес на възстановяване покрай цялата истерия
2 дек 2020 16:18, Ния Христова
29
 
Какъв е ефектът от локдауна върху киносалоните и дистрибуцията на филми? Браншът е поставен на колене заради третото поред затваряне, нищожните приходи от краткото време на функциониране и неприложимите икономически мерки в много отношения.
 
Кината бяха затворени за първи път на 8 март с първите случаи на COVID-19 у нас, сега за трети път ни затварят. Това се отразява пагубно. Ние зависим от продукта филм, който изисква къртовски труд при доставянето и разпространението. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на УС на Асоциацията на българските киносалони Божидар Илиев и допълни: "Всички кина са в изключително тежко финансово състояние".
 
Според него има и несигурност. 
 
"Нашият бизнес е изключително на светло. Данните за бокс офиса, които се събират, са достъпни навсякъде. Националният бокс офис е мерило за състоянието на пазара, варираше между 40-50 хиляди лева. Септември и октомври имаше малко раздвижване. Сега виждаме какво се случва - връщане в изходна позиция", коментира Илиев.
Според него приходите за бранша са спрели от днес за днес. 
 
"Когато това се случи, няма как да покриеш текущите си разходи, включително данъчните си задължения. А за мярката 60/40 се иска да са платени данъците", посочи Божидар Илиев.
 
"Всички кина в страната са затворени и няма работещо кино никъде в момента", изтъкна той. На проведената вчера среща с Боил Банов е станало ясно, че министърът не е в състояние да реши техните проблеми на фона на това, че Министерството на култура не е от богатите у нас. Исканията им са от скромни до елементарни - за оцеляване на кината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
киното е едно романтично изживяване когато си с готин човек до теб...жалко ще е ,ако загине ....
23
3
 
2
 
! Отговори
и те така преди 3 години
колкото ми пука за фитнесите , толко и за кината ! на полето , в стопанствата , работа има ! а , и санитари де търсят !
22
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 3 години
Едно "кино" ми излиза минимум 50 лева за мен и детето... Без баща му да е с нас, няма нерви да изгледа тъпите филми.... А качеството на звука, който непрекъснато се рекламира просто те залепва за тавана. Едни миризливи, гранясали пуканки и вода 10 кинта. ДГД кината, просто не предлагат Кино.
21
2
 
9
 
! Отговори
Стига с това фентъзи преди 3 години
Кината са празни защото няма свестни филми. През последното десетилетие само филми по комикси - Железния човек, Жената котка, Батман, Спайдърмен, Хари Потър, Хелбой, Човека вълк, то не бяха вещици, върколаци, змейове, вълшебници... и много малко свестни филми в другите жанрове. Гони се една печалба базирана на визуални ефекти и нищо друго - но това се изчерпа и на хората им писна да гледат едно и също.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една бира съм си отворил и две кебабчета аз ли не знам да си живея Пишете по цял ден по форумите хахахахах
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и да работят какво ще прожектират?Стари филми и пуканки за 20 лв входа ли?
18
0
 
7
 
! Отговори
роза преди 3 години
Спомням си с умиление времената,когато масово се гледаше кино за стотинки.Сега хората рядко ходят на кино,най -вече заради скъпите билети .Разбира се,можеш да си гледаш всякакви филми по интернет,но наистина-липсва съпреживяването,липсва усещането за реакциите на другите зрители около теб,липсва онази особена магия и вълнение,което само пълният киносалон може да ти даде!Поне аз така го чувствам,но не всички хора мислят еднакво,разбира се!
17
5
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Изключително *** народ, никой ли не е чувал, че киното е форма на изкуството за споделено гледане/изживяваш емоцията заедно с един куп хора, това е безценно!!! *** народ - слаба държава!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бръснела
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
киното било умряло.....всеки си гледал вкъщи...по тази логика и театри и концерти и цялата култира и изкуство откъщи да си гледаме, тотално да оскотеем и никакви контакти,,то това се цели, де...натам сме.....скотове с домашни удобства
14
0
 
3
 
! Отговори
Банкстер преди 3 години
Няма проблем, ние има помагаме с кредити.Ако фалират, няма нужда да плащат, ние ще поемем този тежък бизнес.Не се тревожете, ще ви улесним живота, няма да ви се наложи да работите повече !
13
0
 
9
 
! Отговори
Пеню преди 3 години
щели да измазват тавана на лятното кино и вземаха парите
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кината хотелите ресторантите били в тежко положение да не ги събориха там са сище започнат да работят като премине пандемията ако са ги осигурявали работниците както трябва да се регистрират в бюрото по труда и после пак ще ги назначат но понеже са ги осигурявали на мин заплата за да внасят осигуровки сега голям рев ама тези осигуровки отиват и за здраве така че тези дето са внасяли големи осигуровки получават това като тези с малките на ниво здравна помощ
11
4
 
9
 
! Отговори
Край преди 3 години
киното е мъртвоможе да си го има всеки в къщи
10
0
 
14
 
! Отговори
РептилАсосиешън преди 3 години
А като ми искат 15 лева за някой *** филм по време на национален празник... А като смърдт подглавниците на седалките защото не са почиствани от монтирането им.
9
2
 
14
 
! Отговори
х преди 3 години
От черния петък взех 65 инча на сметка и познайте дали ще ходя на кино. Че той екрана ми заема половината стая и като му забуча едни колони имам става бонбонче.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кино ходих за последно през '89-та. Тогава билетчето беше 20-30 ст. В средно големите ни градове имаше по десетина кина-зимни и летни. В почти всяко село също имаше кино...
7
5
 
15
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
На кино последно съм ходил преди 15г. Даже не знаех че все още има кина и се чудя кой още ходи там? Сега почти всеки има домашно кино в къщи. HD телевизорите вече са без пари. Аудио системите са без пари. Има перфектни тонколони и усилватели за по 150-200лв. Филмите се теглят от нета с перфектно качество. Има торенти, има нетфликс....и една камара стрийминг сайтове.
6
0
 
6
 
! Отговори
До Sas преди 3 години
Каква логика търсиш ти в тикви?В тях можеш да търсиш само семки.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И не само кината.Но си затваряме удобно очите пред съсипаната икономика на държавата. И ще ги затваряме, докато не усетим звучния шамар на окончателния фалит, който е близо!