НАП започва масови проверки на жилищата в Airbnb и Booking

Данъчните ще събират данни за приходите за 5 г., ще искат достъп до банкови сметки
2 дек 2020 11:53, Анисия Иванова
107
НАП започва масови проверки на жилищата в Airbnb и Booking
Снимка: Pixabay

Националната агенция за приходите (НАП) прави масирани проверки за укриване на доходи сред собствениците на имоти, отдавани за краткосрочен наем чрез платформи като Airbnb и Booking. През последните месеци стотици хора, които преотстъпват за временно ползване имотите си по този начин, са получили писма от данъчните.

В тях от НАП искат информация за всички закрити и действащи банкови сметки на собствениците на имота през последните 5 години, както и за лицата, които отдават жилищата, в случай че са различни от законните им притежатели.

Освен това, в отговор на писмата, собствениците трябва да обяснят по какъв начин получават пари от гостите - банкови преводи, онлайн платформи и др. Данъчните изискват данни за размера на получените суми и брой на резервациите на имотите.

Притежателите на жилища трябва да направят и таблица с приходите си от дейността по години, става ясно от писмо на НАП, с което “Труд” разполага. От НАП са категорични, че ако собствениците откажат достъп до тази информация, ще поискат разкриване на банковата тайна, за да се сдобият с нея.

Освен това от приходната агенция настояват да им бъдат предоставени и паролите за достъп до всички платформи, като Airbnb и Booking, чрез които се отдават под наем имотите. Те изискват информация за регистрирани/създадени акаунти от лицето - потребителско име за вход, електронна поща, телефон, имена на потребителя. Проверката на профила се извършва в присъствие на собственика от специалисти.

Данъчните си сътрудничат и със самите платформи, като изискват от тях информация за извършените транзакции във връзка с отдаването под наем на конкретния имот. От тях обаче не могат да получат достъпа до профила на потребителите без изричното съгласие на собствениците на акаунта.

Тези, които отдават имот краткосрочно под наем, трябва да предоставят на НАП и информация кога и с какви средства е придобито жилището, което се преотстъпва за ползване.

През последните месеци данъчните започнаха и масирани проверки на онлайн търговците, както и на дребните фирми и частни лица, които продават стоки с куриерски доставки. Ако допреди няколко месеца проверките бяха само при оборот над 10 000 лв. за година, сега въпроси от данъчните можете да очаквате и при оборот от 2000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"След като всички плащаме, хайде ако обичате и вие, господа рентиери, за започнете да плащате."Балък, ти си плащай рекета и се свирай в дупката, какво си вреш гегата в чуждите работи.
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какви проверки, ясно е че никой от тия не плаща данъци сега се сетиха на боко муртите да ги тарашат
67
3
 
2
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
До Анонимен 78Разни тарикатчета и пишман-бизнесменчета(прости и алчни), със сигурност изгарят.НАП ще отчете дейност, данъчни ще получат премии ... нормално е, даже и пред Европа ще има хвалби големи.НО най-големите тарикати, ще си гледат кeфа, щото не може всеки да е голям ... Майстор ...
66
3
 
8
 
! Отговори
Сп???нс !? преди 3 години
Много ме кефят коментари от рода - "Ако аз лъжа не е проблем, щото има някой дето лъже повече".
65
1
 
2
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Виждам колко правят обещаните проверки, за рибота преди Никулден.Тези пък проверки, може да са същите ... по стара Бг традиция ...
64
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема паре у дръжавата и бирниците хукват да събират. Андрешко ще излезне прав.
63
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За милиони от Домуса опрощаване а?!Ама нали близък на Боци и закона там е врата в полето!
62
8
 
12
 
! Отговори
Зрител преди 3 години
Защо на едни им взимат 30% от заплатата и МОЖЕ, а за други, дето трябва да платят не 30, а само 10%, да НЕ МОЖЕ? След като всички плащаме, хайде ако обичате и вие, господа рентиери, за започнете да плащате.
61
4
 
23
 
! Отговори
123 преди 3 години
Пак подбраха дребната риба. Туй лотарии, туй къщи за гости, ДДСари си платиха до стотинка задълженията, сега за 10% данък върху десетина милиона лв цялото войнство в атака
60
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе няма да остане не пребъркана фирма.Свирепи НАПстери тръгват на жътва в Бойковистан!Бойко е казал дефицита от 1 милиард да се прибере от фирмите.Който не плаща да фалира и да се маха!Като спечели пак изборите нали трябва да каже от джипката,че вече няма дефицит?!Няма да се излага я!!!!
59
1
 
19
 
! Отговори
Данъчен с ЖИП преди 3 години
И аз иам ЖИП като НЕГО ( да се свети името МУ). И понеже сички фирми вече са на НАШИ хора (другите ги изгонихме или...), та не остана кого да глобяваме! И сега търсим едни баламурници, дето си мислеха ,че са фанали ОНЯ за шлифера, а се оказа,че са го фанали за нещо друго дет виси... Та далаверата с имотите взе да става мнооо мазна и предстои яко дънене изотзад ( с 200 поне), та шъ земат да паднат цените и няма да има за нас (от банки и лоши ипотеки) та затуй да гребнем квото моем....
58
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куцо и сакато гледа как да открдне,да не плати,да измами и после всички реват,че пари нямало,че държавата трябвало да им помага с помощи заради кризата. Нито лев не заслужават голяма част от хората и бизнесът.
57
1
 
3
 
! Отговори
дупкатавбюджетаза преди 3 години
месец декември е 186 мнл. лева . сто осемдесет и шест милиона лева .
56
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усещам как ще има водещи новини от сорта:''Служител на НАП ''случайно падна'' от висок етаж'':)))
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви проверки бе хахахахах?!Дефицита ли ще пълнят дето е в бюджета?Хахахахах!
54
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, най-голямото изтичане на данни беше при тях сега и пароли искат да съхраняват.
53
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и те не знаят какво искат и какво гледат, преглеждат обяви и праштс писна. Аз имам 27 апартамента, обезщтетение от строител за парцел, които съм регистирал на фирма, която ги подържа и отдава. Всичко се плаща и ежегодно се подава съответната декларация, съответно те вече имат информацията, но за да отчитат, че правят нещо пак искат да им я носиш. Калинки.....
52
0
 
20
 
! Отговори
въййй преди 3 години
Не дай да харесат и жена ти... и до нея ще поискат достъп
51
0
 
30
 
! Отговори
Ъъъъ ?!?! преди 3 години
"от приходната агенция настояват да им бъдат предоставени и паролите за достъп до всички платформи" ?!?! А случайно да искат и ключовете от жилището ми, а ????
50
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Освен това от приходната агенция настояват да им бъдат предоставени и паролите за достъп до всички платформи, като Airbnb и Booking, чрез които се отдават под наем имотите. Проверката на профила се извършва в присъствие на собственика от специалисти." АХАХАХ, видяхме им специалистите - един сайт не могат да опазят. На такива да им дадеш парола на свой профил...някой друг път! Да си следят транзакциите и който укрива данъци, да му ги начисляват. Това с паролите е незаконно.