НАП започва масови проверки на жилищата в Airbnb и Booking

Данъчните ще събират данни за приходите за 5 г., ще искат достъп до банкови сметки
2 дек 2020 11:53, Анисия Иванова
107
НАП започва масови проверки на жилищата в Airbnb и Booking
Снимка: Pixabay

Националната агенция за приходите (НАП) прави масирани проверки за укриване на доходи сред собствениците на имоти, отдавани за краткосрочен наем чрез платформи като Airbnb и Booking. През последните месеци стотици хора, които преотстъпват за временно ползване имотите си по този начин, са получили писма от данъчните.

В тях от НАП искат информация за всички закрити и действащи банкови сметки на собствениците на имота през последните 5 години, както и за лицата, които отдават жилищата, в случай че са различни от законните им притежатели.

Освен това, в отговор на писмата, собствениците трябва да обяснят по какъв начин получават пари от гостите - банкови преводи, онлайн платформи и др. Данъчните изискват данни за размера на получените суми и брой на резервациите на имотите.

Притежателите на жилища трябва да направят и таблица с приходите си от дейността по години, става ясно от писмо на НАП, с което “Труд” разполага. От НАП са категорични, че ако собствениците откажат достъп до тази информация, ще поискат разкриване на банковата тайна, за да се сдобият с нея.

Освен това от приходната агенция настояват да им бъдат предоставени и паролите за достъп до всички платформи, като Airbnb и Booking, чрез които се отдават под наем имотите. Те изискват информация за регистрирани/създадени акаунти от лицето - потребителско име за вход, електронна поща, телефон, имена на потребителя. Проверката на профила се извършва в присъствие на собственика от специалисти.

Данъчните си сътрудничат и със самите платформи, като изискват от тях информация за извършените транзакции във връзка с отдаването под наем на конкретния имот. От тях обаче не могат да получат достъпа до профила на потребителите без изричното съгласие на собствениците на акаунта.

Тези, които отдават имот краткосрочно под наем, трябва да предоставят на НАП и информация кога и с какви средства е придобито жилището, което се преотстъпва за ползване.

През последните месеци данъчните започнаха и масирани проверки на онлайн търговците, както и на дребните фирми и частни лица, които продават стоки с куриерски доставки. Ако допреди няколко месеца проверките бяха само при оборот над 10 000 лв. за година, сега въпроси от данъчните можете да очаквате и при оборот от 2000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
27
 
! Отговори
А - Б? преди 3 години
Нападжиите кой ги проверява за укрити доходи?
48
6
 
15
 
! Отговори
Светослав преди 3 години
До АЗАз си плащам данъците до стотинка! Редно и всички останали да правят това! Не мога да разбера защо дръжавата облага трудовите доходи с една камара различни данъци, а рентиерството се дондурка с нулеви данъци!? Кое е по-ценно да работиш или да вземаш пасивни доходи? Това наистина изкривява пазара на имоти и за нормалния трудещ се човек става все по-трудно да си купи нормално жилище. Защото се конкурира с хора, които не плащат данъци.
47
3
 
31
 
! Отговори
... преди 3 години
НАП провери ли дали има платено ДДС на онези пачки в чекмеджетата?
46
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласни сме, бе, чиновник! Така е, всеки трябва да си плаща данъците в цилизования свят.Хората тук обаче са срещу това, че пак се гонят дребните риби и никой не лови дебелите св.ине с огромните палати и скъпи коли - у нас и в чужбина, за които няма как да докаже доход. Това боде очите и ядосва хората, а не самите проверки. Разбираш ли сега?
45
1
 
34
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Ако си разпродам колата дето цяла в движение струва 2000 лв. на части и пращам с куриер на други такива скъсаняци като мен ще лежа ли в затвора???
44
0
 
6
 
! Отговори
бай Кольо преди 3 години
До Бай ПешоТия, които си изброил са в затвора, а държавата им е запорирала пари и имужество за десетки милиони.
43
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина още си е на ниво Андрешко. Всичко да важи за другите, но не и за него, той само да получава, но задължения никакви. На колата данъка да е 30 лв., на жилището 60, и така :) Обаче дава за пример Германия, Англия, Испания, където данъците са 40-50%, и ха пробвай да не платиш например данък "телевизия" в Англия, за останалото въобще няма смисъл да се споменава.
42
5
 
35
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Държавата има да събира 5 милиарда от КТБ, половин милиард от Бошкоф, още по няколко милиарда от Златевци, Миньовци, Ветковци и други такива айдуци.Ама не, тях не ги закача, щото те са недосегаеми. Знаят единствено как да мачкат обикновения човек.
41
6
 
19
 
! Отговори
Светослав преди 3 години
А с дългосрочните наемодатели кога ще се захванат от НАП? Сладък сън спят нашите данъчни специалисти. Аз до сега не съм видял някой наемодател да декларира каквото и да било пред НАП или общината. Има хора в София, които притежават стотици апартаменти и ги отдават под наем. Това е толкова добър бизнес, че за нормален работещ човек става почти невъзможно да си купи жилище. Защото при него НАП като вампри изсмукват 1/3 от дохода във формата на данъци и осигуровки, а наемодателите плащат 0 лв.!
40
0
 
23
 
! Отговори
? преди 3 години
Да си дам паролата на НАП? :D :D :D Аз и за абв-то не бих им дал паролата, камо ли за нещо по-сериозно...
39
0
 
11
 
! Отговори
НАП и GDPR? преди 3 години
Дай пароли, ЕГН-та pls?:)
38
1
 
20
 
! Отговори
Аха.. преди 3 години
НАП да ми влизат в къщата и да си ръчкаме по дупките?Няма как да стане. Искам първо да ги ваксинирате от Кови-19. Иначе няма да ги допусна в дома си.
37
0
 
32
 
! Отговори
Остап Бендер преди 3 години
Ако може и ключ от квартирата, в която са парите.Без прокурорска заповед никой не може да ти влезе в акаунта, както и в дома ти. Да си направят труда да изискат такъв ордер.
36
2
 
22
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
Малко имам резерви да си давам паролите и сметките на шайка престъпници.Айде да пробвате пак - ама след Март месец 2021? Сделка или бунт?
35
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, биваше ли тъй - овце се стрижат къснат пролет, не късна есен!НАП да почнат сега от де.белите св.ине, с големите имоти и джипове за милиони, че иде Коледа, все пак, не Гергьовден!
34
15
 
3
 
! Отговори
Митьо преди 3 години
Браво на данъчните. НАП е една успешна и модерна западен тип агенция. Нека всички агенции последват примера на данъчната администрация и да пресекат тарикатлъка на ***. Тук ще се напълни с лаещи против данъчните нещастни, защото са свикнали да укриват доходи.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Самият аз имам цял етаж от сграда, която давам под наем през тези платформи и всяка една стотинка е декларирана."Браво, ти си супергерой. Сега като ти "локдаунват" целия етаж с твоите пари, викай силно "браво".
32
2
 
16
 
! Отговори
Хехехехе преди 3 години
В Тикволандия и керемидите рекетират.
31
3
 
19
 
! Отговори
anonim преди 3 години
Всъщност,тази акция има за цел да пълни хотелите на мутрите,защото се отчитат където трябва. Съпорта е голяма работа.Даваш едно а вземаш три-четири, и НАП са аут от играта.Тия 700 000 000 защо ги няма при тях? Вместо на тях да се направи ревизия те правят ревизия на овцете, дето гледат сеното през стъклото и рупат сено ,преглъщайки на сухо.Народе....ееее....
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАП и ония имитатотир на дейност - КОМПИ, да подкарват тия със скъпите вили, могили и коли и да не се заиграват с глупости и дребнотемия.Ама не им стиска, нали?!