НАП започва масови проверки на жилищата в Airbnb и Booking

Данъчните ще събират данни за приходите за 5 г., ще искат достъп до банкови сметки
2 дек 2020 11:53, Анисия Иванова
107
НАП започва масови проверки на жилищата в Airbnb и Booking
Снимка: Pixabay

Националната агенция за приходите (НАП) прави масирани проверки за укриване на доходи сред собствениците на имоти, отдавани за краткосрочен наем чрез платформи като Airbnb и Booking. През последните месеци стотици хора, които преотстъпват за временно ползване имотите си по този начин, са получили писма от данъчните.

В тях от НАП искат информация за всички закрити и действащи банкови сметки на собствениците на имота през последните 5 години, както и за лицата, които отдават жилищата, в случай че са различни от законните им притежатели.

Освен това, в отговор на писмата, собствениците трябва да обяснят по какъв начин получават пари от гостите - банкови преводи, онлайн платформи и др. Данъчните изискват данни за размера на получените суми и брой на резервациите на имотите.

Притежателите на жилища трябва да направят и таблица с приходите си от дейността по години, става ясно от писмо на НАП, с което “Труд” разполага. От НАП са категорични, че ако собствениците откажат достъп до тази информация, ще поискат разкриване на банковата тайна, за да се сдобият с нея.

Освен това от приходната агенция настояват да им бъдат предоставени и паролите за достъп до всички платформи, като Airbnb и Booking, чрез които се отдават под наем имотите. Те изискват информация за регистрирани/създадени акаунти от лицето - потребителско име за вход, електронна поща, телефон, имена на потребителя. Проверката на профила се извършва в присъствие на собственика от специалисти.

Данъчните си сътрудничат и със самите платформи, като изискват от тях информация за извършените транзакции във връзка с отдаването под наем на конкретния имот. От тях обаче не могат да получат достъпа до профила на потребителите без изричното съгласие на собствениците на акаунта.

Тези, които отдават имот краткосрочно под наем, трябва да предоставят на НАП и информация кога и с какви средства е придобито жилището, което се преотстъпва за ползване.

През последните месеци данъчните започнаха и масирани проверки на онлайн търговците, както и на дребните фирми и частни лица, които продават стоки с куриерски доставки. Ако допреди няколко месеца проверките бяха само при оборот над 10 000 лв. за година, сега въпроси от данъчните можете да очаквате и при оборот от 2000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
14
 
! Отговори
бакалска сметка преди 3 години
от 1000 бнб-та които работят в страната нормално, имат оборот над 10 000лв, 30% са разходи, = 1000х 10 000*70% = 7 млн лв чисто /10% данъци = 700 000лв данъци, половината от тях ако са легални = 350 000 лв данъци макс таван който да начислят, ама на куково лято. Айде сега сметнете милиардите обороти на хотелите, скрити зад нисък туристически данък и 90% сив сектор! пак на лов за мишоци...
28
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някое приятелче на Валери Симеонов с хотел е писнало че дребния бизнес го ощетява и бухалката отново е извадена срещу народа. С помощта на любовницата му министърка на туризма.
27
3
 
33
 
! Отговори
Обикновен човек преди 3 години
Държавата е най-голямата мафия.Най-бандитската организация.Предпочитам да плащам на дон Корлеоне, или на Митьо Очите или на Васил Илиев или на който и да е друг разбойник, но те поне да ме защитават и никой да не ме пипне.А на държавата хем плащаш, хем тя още повече те бие и не те защитава.
26
1
 
20
 
! Отговори
тото преди 3 години
Нищо не праят тия, да ми закачат хора укриващи 500 лв на година, а тия свързани с властта дето грабят милиони да не ги закачат.
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нападжийски мъpши, какво ще кажете първо да си съберете задълженията от Черепа, Златев, Минев и ко и тогава да тероризирате отрудените хора?!
24
2
 
25
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
Ха-ха-ха, НАП първо да провери прасето гущеров, Кашалота Тиквата, Роско-Капута, Свинеткова, всичките 240 хрантутника.
23
1
 
27
 
! Отговори
бб преди 3 години
откъде си купили хората жилище??!?!? от черни пари от наркотици, нали всичко минава през банка, нотариуси, нап и всякакви ***! защо не разследвате откъде са намерили пари и кредити за хотели? и защо са отпускани кухи кредити??? и банките и кредитополучателите в затвора!
22
1
 
9
 
! Отговори
Банкянския Тигър преди 3 години
Банкова тайна ли? Не и под диктатурата ми.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трудно биха укривали доходи, при условие, че всеки нормален човек в Booking или AirBnb плаща с карта. Е, има разни шано места за настаняване, където искат и държат да се плати в брой, които всеки адекватно мислещ избягва, защото му е ясно какво следва. Самият аз имам цял етаж от сграда, която давам под наем през тези платформи и всяка една стотинка е декларирана.
20
2
 
10
 
! Отговори
Данчо Данъчния преди 3 години
То няма лошо. Данъците трябва да се плащат.Но тва с Airbnb-то е закъсняло. Трябваше още при навлизането им на пазара НАП да вземат мерки.Но как да вземе мерки НАП, като е една пост-комунистическа, неработеща и полу-престъпна вече институция с изгнила и ръждива структура?Реформи требват, другарЕ... реформи... Не може само лапане?
19
1
 
16
 
! Отговори
бб преди 3 години
и какво като разкрият банкова тайна, хората да нямат милиони в офшорки? който е изряден и си е плащал данъци да не разкрива, да си я намерят сами мизерниците. само онези с дебелите вратове да не объркат коя врата да разбият, че тея GPS-и бъркат блок, квартал, страна и тн...
18
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мирише на фашизъм!Ще ти нахлуват в къщи и за 200 лв ще ти съсипят живота, а онзи скапан*к с пачките в чекмеджето ще раздава от джипката твоите пари!
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната незаконна акция за сплашване в стил "който се уплаши и си изпее всичко доброволно - изпее, който не - здраве да е".
16
1
 
27
 
! Отговори
Давайте преди 3 години
Давайте да съдим НАП, заради изтичането на данни.Време е. Съд съд съд.
15
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На практика, за да върви държавата, всеки трябва да си плаща данъците.Като не ни харесва обаче, как ги харчи държавата, идват избори.Дайте да направим нещо.П.П. одобрявам акцията, даже е закъсняла с години.
14
2
 
32
 
! Отговори
верно преди 3 години
а кога ще проверят чекмеджетата на шофьорчето-пожарникар? кога ще проверят измамите с еврофондовете видими от стотици разследвания? кога ще проверят пеефски и всички депутати с роднини до 9то коляно и бизнесите им? кога ще проверят милиционерите които тероризират хората от храст-капан? кога измислените хотелчета, ресторантчета и всички от сивия сектор? кога наркопласьорите, цигаро-алко контрабандните босове? НА ТИКВЕНО ЛЯТО!
13
2
 
22
 
! Отговори
anonim преди 3 години
Много рано започна "стриженето", овцете ще измрат през зимата . Хем остригани ,хем гладни.
12
2
 
27
 
! Отговори
Да бе... преди 3 години
Съдете ги тия.. как ще ми влизат в къщата, чак пък и пароли на профили да им давам...Аз да не живея в ИДИЛ? Ква е тая диктатура?!Да си вземат данните от приложенията. Ич ми не е за нападжиите... хахаУрунгeли
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избивайте ги при самоотбрана!
10
2
 
43
 
! Отговори
българка преди 3 години
Забележете кой проверяват - ДРЕБНИТЕ фирми и частни лица ! А едрите фирми КОГА ? Лукойл е единствената рафинерия в света, която вече повече от 20 години работи на загуба ! Проверяват ги от НАП - но всичко е точно ! Валентин Златев се отчита където трябва! А то ако беше само Лукойл - с мед да го намажеш, както се казва. Кога ще проверяват реално ЕДРИТЕ фирми - но да ги проверяват със същия хъс, с който проверяват дребните !!! ОСТАВКА, СЪД, ЗАТВОР !!!