Професор: Бъдещата ваксина ще дава дълготрайна защита

Ваксината срещу COVID-19 няма противопоказания
2 дек 2020 10:10, Ния Христова
46
Професор: Бъдещата ваксина ще дава дълготрайна защита
Снимка: БГНЕС
"Ваксината за COVID-19 вероятно ще дава дълготрайна защита, може и за цял живот", каза пред bTV проф. Пенка Петрова, директор на Инситута по микробиология към БАН.
 
Тя обясни, че ваксината няма противопоказания, тъй като клиничните тествания от трета фаза трябва да са направени и при рискови групи като бременни, малки деца, възрастни хора и хора с различни хронични заболявания. "Няма такива индикации засега и вероятно всички ще могат да се ваксинират", допълни Петрова. 
 
Директорът на Инситута по микробиология към БАН уточни, че първите, които ще получат ценния медикамент вероятно ще бъдат хората, които работят на първа линия - лекари, учители, хората в рисковите групи и тези с хронични заболявания.
Още по темата
 
Петрова е на мнение, че стаден имунитет може да има само и единствено с ваксина. "Преболедуването има много неизвестни. Не е ясно как ще се развие заболяването. Имунният отговор при някои пациенти довежда до много лоши последици", допълни тя. 
 
Петрова обясни, че ваксината ще ни защитава изцяло. "Принципът на действие на ваксината е организмът да се срещне с вирусните антигени, да се обучи имунната система да ги разпознава веднага и да ги унищожава", коментира тя. 
 
Относно скептицизма на много хора за бързото създаване на ваксината срещу COVID-19, проф. Петрова заяви, че ако препаратите бъдат одобрени и получат разрешение за поставяне от регулаторните органи, те ще бъдат напълно безопасни. 
 
Петрова каза, че страната ни трябва предварително да изготви ваксинационния план. "Особено за ваксини, които имат нужда от специално съхранение, подготовката трябва да е навреме. Трябва да се купи техника за съхранение, да се направи план за ваксиниране. Сигурно в София в началото хората ще бъдат ваксинирани на едно или две места, но вероятно в някакъм момент ще има организация и в цялата страна", обясни Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявай се.