Професор: Бъдещата ваксина ще дава дълготрайна защита

Ваксината срещу COVID-19 няма противопоказания
2 дек 2020 10:10, Ния Христова
46
Професор: Бъдещата ваксина ще дава дълготрайна защита
Снимка: БГНЕС
"Ваксината за COVID-19 вероятно ще дава дълготрайна защита, може и за цял живот", каза пред bTV проф. Пенка Петрова, директор на Инситута по микробиология към БАН.
 
Тя обясни, че ваксината няма противопоказания, тъй като клиничните тествания от трета фаза трябва да са направени и при рискови групи като бременни, малки деца, възрастни хора и хора с различни хронични заболявания. "Няма такива индикации засега и вероятно всички ще могат да се ваксинират", допълни Петрова. 
 
Директорът на Инситута по микробиология към БАН уточни, че първите, които ще получат ценния медикамент вероятно ще бъдат хората, които работят на първа линия - лекари, учители, хората в рисковите групи и тези с хронични заболявания.
Още по темата
 
Петрова е на мнение, че стаден имунитет може да има само и единствено с ваксина. "Преболедуването има много неизвестни. Не е ясно как ще се развие заболяването. Имунният отговор при някои пациенти довежда до много лоши последици", допълни тя. 
 
Петрова обясни, че ваксината ще ни защитава изцяло. "Принципът на действие на ваксината е организмът да се срещне с вирусните антигени, да се обучи имунната система да ги разпознава веднага и да ги унищожава", коментира тя. 
 
Относно скептицизма на много хора за бързото създаване на ваксината срещу COVID-19, проф. Петрова заяви, че ако препаратите бъдат одобрени и получат разрешение за поставяне от регулаторните органи, те ще бъдат напълно безопасни. 
 
Петрова каза, че страната ни трябва предварително да изготви ваксинационния план. "Особено за ваксини, които имат нужда от специално съхранение, подготовката трябва да е навреме. Трябва да се купи техника за съхранение, да се направи план за ваксиниране. Сигурно в София в началото хората ще бъдат ваксинирани на едно или две места, но вероятно в някакъм момент ще има организация и в цялата страна", обясни Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: Гробокопач (номер 42)Е те сега светна ли ви лампичката каква беше целта на цялото това плашене по телевизията с тези реплики от филми на ужасите "Яко ще се мp.e!"?Целта беше да се наплаши и стресира цялото население на държавата, така щото всички накрая да изгарят от желание да бъдат ваксинирани!Еми, нема го майстора обаче! Който го е страх от мечки да не ходи в гората!
40
1
 
7
 
! Отговори
Силвия преди 3 години
Теория на вероятностите - вероятно ще дава дълготрайна защита, няма странични ефекти ..... бла...бла ... Фаза 4 едва е започнала и никой не може да каже какви ще са страничните ефекти развиващи се във времето. Да не говорим, че досега не са направили ваксина за грип с дълготраен ефект. Истината е, че грипните антитела не се задържат дълго в организма - затова и ваксината се прави преди всеки сезон. С какво ваксината за Ковид е по-различна?
39
1
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Бая пари вкараха едрите капиталисти във ваксините и яко облъчват населението за ваксинация;))) Даже са изкарали една профка, да ви каже, че е за цял живот, хахахаххааа. Нълз наете, при тези думи, че си предпазен завинаги, какво търчене за ваксиниране, ще падне? само от страхз а животецът кратък земен! А, какви пари ще се изкарат като печалба от изчерпването им като "топъл хляб", слаба ви е фантазията. Ваксината няма да върши работа, отсега да ви го кава. Защо? Защото Самор ще бъде променена;))))
38
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: номер 37 (Владо)Ами точно за това говорим! Напират да ни ваксинират, едва ли не още преди Коледа!То още няма изградена логистична мрежа, ама зор да сме първи на маслините!Виж, чети подробно, на сайта, не е някакъв "конспиративен", пише кратко и ясно: Не се знае кога ще има одобрена ваксина срещу новия коронавирус!Това какво значи? Една такава ваксина се изпитва дълго време. Почти 0% вероятност има да я одобрят в началото на 2021 г.!Дори и тогава се ваксинираш, ако си в рискова група.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има едно Владо доста НЕ надарен с интелект!Та това исках да кажа!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дълготрайна защита...докато извадят иглата!
35
3
 
2
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До някойМного съм добре с английския. Как ще взема ваксина, която още не е одобрена?? Аз исках да кажа, че след като я одобрят и стане налична, хората трябва да не се страхуват, а да се ваксинират, за да може този вирус да остане в историята. Никой не говори да се взима неодобрена ваксина! Ако я одобрят, значи е безопасна. Аз вярвам в науката, но повечето хора вярват на ненормал*ници от Youtube.
34
2
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Поредната мисирка каза: "Гулю-гулю-гулю!"
33
1
 
13
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
ЗАЩО НИКОЙ ПРОФЕСОР НЕ ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСЧЕ.??? " КАК ТАКА ПРЕБОЛЕДУВАНЕТО НЕ ДАВА ТРАЕН ИМЕНИТЕТ, А ВАКСИНАТА ЩЕ ДАВА ?" ХА ХА ХА ХА!!!
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Доцент по логика 13"За да има стаден имунитет, първо трябва да ни превърнат в стадо." ?!?!?Това че не осъзнаваш стадният си произход е показателно за нивото ти на образованоста именно НУЛА !!
31
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: номер 27 (Владо)Владо, ако си на ти с английския (щото няма версия на български), без да философстваме излишно кой бил по-голям професор, отвори сайта на Европейската Агенция по Лекарствата: ema.europa.eu и виж дали там има одобрена ваксина срещу SARS-CoV-2, пък после се обяснявай!Излишно е да обвиняваш други, които не са сългасни с тебе че били лyди.Ваксината може и да е прекрасна, аз не подозирам никаква умисъл, но просто не е одобрена още, така че я взимаш на свой риск!
30
5
 
3
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До Анонимен 30Ти си увии главата във фолио против 5G, направи публично горене на маски на площада и после един профилактичен протест пред народното събрание. После намери един снимачен екип и кажи, че Бойко е виновен за всичките ти проблеми, включително и за лъжата, че земята е кръгла. После прати гневно писмо на Бил Гейтс за ваксините и отиди да обикаляш Ковид отделенията. Звучи ми, като добър край на жалкия ти живот.
29
2
 
11
 
! Отговори
някой преди 3 години
Хем бъдеща, хем ще дава "трайна защита"!!!Евалата, професоре, боб ли хвърля, или гледа на кафе?"At present it is not known when EMA and the European Commission will be able to approve the first COVID-19 vaccine"Цитатът е от EMA - Европейската Агенция по Лекарствата.В превод: "Понастоящем не се знае кога EMA и Европейската Комисия ще са в състояние да одобрят първата COVID-19 ваксина"Кратко и ясно! Опитни зайчета! Навити ли сте да ви ваксинират? Наплашиха ли ви яко че ще ***, а?!
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВладоАбе, Владко, боцкай си "великанския мед" на ваксокартелите и да се свършват мъките ти.
27
12
 
3
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Вие тъ*пи ли сте? Протестирате против затваряне на държавата, протестирате срещу безработицата, протестирате заради натоварената здравна система, протестирате срещу невъзможността да пътувате в чужбина, НО протесирате и срещу ваксините, които са решение на предишните проблеми. ****френици ли сте? Как искате да решим проблемите? Да оставим всеки да се разболее, и каквото стане???????
26
1
 
9
 
! Отговори
Много важната преди 3 години
Думичка в изказването ВЕРОЯТНО. Променя смисъла на цялото изказване. Това е като метеорологична прогноза която казва възможни са превалявания на места.
25
12
 
3
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Ид*ио*ти и форумни драскачи, Вие не сте лекари, нямате образователен ценз и нямате капацитета да решавате, дали ваксините са безопасни! Чели недочели разни статии от съмнителни източници, не можете да съставяте мнение на околните. Даже вие не можете да си съставяте собствено мнение, защото НЕ знаете, за какво става въпрос. Ваксинирайте се, ако искате, но няма да убеждавате други да следват конспиративните ви бленувания. Ваксините ще ви спасят не само живота, но и работните места!
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова НАПЪЛНО ИЗЦЯЛО БЕЗОПАСНА без НИКАКВИ странични ефекти! Брей, то за чешмяната вода не може да се изказваш толкова крайно и категорично, колкото за тая ваксина! Дето даже не се знае за коя говорим, нали има на поне три фирми варианти? И трите ли са толкова великолепно съвършенно безопасни?
23
1
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
пенкееее, кога я видя тая ваксина кога се изказа за нея
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проведох проучване сред 57 познати и приятели на въпрос дали ще се ваксинират. От тях 48 отговориха "В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ", 7 отговориха "ЩЕ ВИДИМ", а 2-*** казаха "ДА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО". Не знам колко е представителна тази извадка, но поне се радвам, че движа сред нормални хора. Следващата седмица ще проведа друго проучване сред 55 познати и приятели...